RNDR, Liga Distributista, BOR : renasterea sectorului cooperatist in cadrul satului romanesc

536435_4534754722963_1861944546_n<< Dna Viviana Vasile, sefa Retelei Nationale de Dezvoltare Rurale (RNDR) vorbind cu entuziasm despre nevoia renasterii sectorului cooperatist in cadrul satului romanesc. Ovidiu Hurduzeu: Hotararea Patriarhului Romaniei de a sustine oficial infiintarea cooperativelor in Romania a fost anuntata in prezenta reprezentantilor de resort (responsabili cu sectorul agricol) ai tuturor arhiepiscopiilor din tara. Nu a lipsit nici o arhiepiscopie la aceasta intalnire, unele arhiepiscopii au trimis chiar doi sau trei reprezentanti. Sesiunea de referate si atelierele au fost sustinute exclusiv de Liga distributista si Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Acesta este incununarea unui efort de atragere a Bisericii in lucrarea de salvare a satului romanesc, efort care in mare parte se datoreaza doamnei Viviana Vasile. In vreme ce hienele flamande din partide nu stiu ce metoda sa mai inventeze pentru a sfarteca fondurile europeene in interes personal si de partid, doamna Vasile a folosit mijloacele Retelei (RNDR) pentru salvarea satului romanesc si a agriculturii traditionale. A inteles ca fara implicarea Bisericii nu putem salva satul – iata de ce a insistat ca toate 427963_4861256288518_198857221_narhiepiscopiile din tara sa devina membre ale RNDR si sa ajute la infiintarea de forme asociative de tip cooperatist. Eu si Liga distributista am incercat s-o ajutam, furnizand „know-how”-ul – atat cat ne-am priceput. A fost nevoie sa ii strangem la un loc pe toti reprezentantii eparhiilor ptr a-i putea informa si coordona in aceasta impreuna-lucrare de importanta nationala. Mentionez ca in cadrul intalnirii s-a discutat NUMAI problema infiintarii de cooperative, facandu-se o diferenta clara intre „cooperativa” si alte forme de asociere care exista in prezent. Sustinerea Preafericitului este totala si ma bucura faptul ca a spus clar ca doreste sa vada infiintate cat mai multe cooperative exact in sensul in care le concepem noi cei din Liga si din grupurile asociate noua, inclusiv ADN, A treia forta. Preafericitul l-a citat pe Sfantul Isaac Sirul: „Taci tu ca sa vorbeasca faptele tale”. Cred ca acesta ar trebui sa fie si deviza noastra in constructia politica pe care vrem s-o infaptuim. Intr-o tara unde majoritari sunt neputinciosii (de ce sa nu spunem adevarul?), oamenii integri, care sunt bine pregatiti profesional, hotarati si increzatori ca vor reusi – acesti oameni pot intr-adevar sa faca minuni. Nu exista „nu se poate”. In 2009, distributismul se reducea la doua fraze intr-o carte (A Treia Forta), azi este promovat oficial de Biserica. Avem nevoie doar de mult mai multa solidaritate, mai multa maturitate in gandire, si fapte, fapte si iar fapte.

487219_4848413247450_343124481_n<< Printre participantii la intrunirea de la Palatul Patriarhal (de la stanga la dreapta) Ovidiu Hurduzeu, dna Viviana Vasile, team leader la RNDR, consilierul patriarhal George Grigorita, d-na dr. Emilia Corbu de la Muzeul Judetean de Istorie, Ialomita, dl. Alexandru Ciolan, presedintele Ligii Distributiste. Preafericitul a spus clar ca Biserica trebuie sa devina punctul de coagulare a unei miscari cooperatiste. S-a propus sa se asocieze manastirile in cooperative la care pot participa si persoane laice, asa cum este cooperativa manastirii Turnu de langa Ploiesti. In cele doua ateliere pe care le-am tinut noi, reprezentantii arhiepiscopiilor au venit cu multe 317281_4858509059839_282615366_npropuneri concrete. Nu-i usor sa-i convingi pe tarani sa se asocieze, daca biserica creeaza modele de urmat, mai avem o sansa. In cuvantul sau a spus clar ca Patriarhia nu impune prin dictat creearea de cooperative, aceasta trebuie sa fie o initiativa de JOS IN SUS. Hotaratoare vor fi deciziile si initiativele episcopilor. Exista deja manastiri si parohii care au infiintat cooperative. Ceea ce mi-a placut in discursul Patriarhului a fost faptul ca le-a cerut reprezentantilor arhiepiscopiilor fapte si nu vorbe, sa creeze cooperative care sa constituie modele pentru mireni. As vrea sa vad si un politician care sa aiba o asemenea initiativa!

www.scribd.com/RENASTEREA-SPIRITULUI-DE-COOPERARE-SI-SOLIDARITATE << Conferinta tinuta in cadrul intalnirii „Renasterea spiritului de intrajutorare si solidaritate – catre o dezvoltare rurala durabila”, Sala Conventus, Palatul Patriarhiei, Bucuresti, 31 oct. – 1 noiembrie, 2012. crestinortodox.ro/conferinta-tema-renasterea-spiritului-intrajutorare-solidaritate-catre-dezvoltare-rurala-durabila

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în 4. Propuneri, Economia Civică și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s