Kronospan în țara nimănui. Cum e posibil?

# facebook.com/groups/reghin 3.02.2013 – Torpan Adi : Se vrea deschiderea unei fabrici extrem de poluante, cu emanatii de formaldehida – extrem de cancerigena, in Reghin.  Avem nevoie de ajutor pt a face campanie impotriva acestei mizerii.

# APM Mureş anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului  de mediu pentru proiectul „Construire fabrică de clei – depozit uree, rezervoare de metanol, fabrică de clei, depozit melamină, birouri, laborator, generator, fabrică de formaldehidă (compus din instalaţie de formaldehidă+platforme), turnuri răcire 4 buc., instalaţii de purificare a apei (compus din instalaţii de tratare a apei tehnologice+instalaţii de tratare a apei uzate), unitate de răcire (Chiller), platformă rezervoare, drumuri+platforme de circulaţie”, propus a fi realizat în loc. Reghin, str. Ierbuş, nr. 37, jud. Mureş, titular S.C. KASTAMONU ROMANIA S.A. Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Mures – Tîrgu-Mures, str. Podeni, nr. 10, în zilele de luni – joi, între orele 9,00 – 14,00 şi vineri, între orele 9,00-12,00 şi la sediul S.C. KASTAMONU ROMANIA S.A. – loc. Reghin, str. Ierbuş, nr. 37, jud. Mureş. Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Mureş, loc. Tîrgu-Mureş, str. Podeni, nr. 10.

# Monica Popovici : Kronospan Brasov a construit fabrica pe vreo 30 ha, in oras! (nu langa oras), la 200 m de un cartier al Brasovului, fara a avea avizele de constructie in regula, fara autorizatii, in plin protest al locuitorilor orasului si platind amenzi imense. Kronospan Brasov si-a inceput functionarea fara deathautorizatii, platind din nou amenzi imense. Primarul Brasovului i-a legalizat pentru o vreme, pana cand Centrul de Mediu a reusit in instanta sa anuleze avizele date de primaria corupta. Au fost trimise nenumarate reclamatii peste tot, inclusiv la Basescu si Boc (care a raspuns ca problema este in lucru) si s-a discutat pe 1000 de forumuri. Rezultatul in momentul de fata: Kronospan Brasov isi desfasoara activitatea si productia in continuare. Zeci de camioane pline cu copaci mari si sanatosi ajung zilnic la fabrica. Nu resturi de lemn si nici copaci uscati sau cum au mai declarat ei in mod mincinos, ci ditamai trunchiurile de copaci mari, lungi, lati. Oricine poate sta o zi pe drumul lor de acces si vedea aceste tiruri pline cu copaci. Concluzia: daca reusiti sa obtineti un refuz al autoritatilor pentru acordarea avizelor, nu va bucurati prea tare. Pentru firme de talia Kronospan asta nu inseamna nimic, ei construiesc oricum si pun oricum in functiune tot felul de monstrii, sfideaza legile acestei tari si legile europene fara sa clipeasca. Am protestat ani in sir impotriva Kronospan Brasov – prin proscesul lor de productie degaja formaldehida. Pana la urma Stefania Simion de la un ONG din Cluj a preluat cazul. Ei sunt singurii care au dus lupta mai departe, prin procese. Kronospan-ul functioneaza bine mersi mai departe, prea putin stingherit de protestele noastre, dar speram ca Stefania sa poata face ceva in instanta. Si la Brasov, primarul a fost implicat si s-a vazut de la inceput cata coruptie si minciuna zace in institutiile statului. In mod normal orice obiectiv construit fara autorizatie se demoleaza. Kronospan Sebes a primit ordin de demolare, acolo primaria nu e asa corupta si au dat acest ordin de demolare dar priviti si azi cum functioneaza Kronospan Sebes… adevarul.ro/alba-iulia/studiu-evaluare-fabrica-formaldehida-kronospan-sebes.

Traim in tara nimanui. Kronospan si-a deschis fabricile in Romania pentru ca de peste tot au fost fugariti, nu mai au voie sa fabrice nenoricirile astea decat la noi. Nici vorba sa se stopeze Sebes-ul. De la 30.000 tone, vor sa creasca la 180.000 tone de formaldehida pe zi,  iar mincinoasa de Oana Badea cu care m-am certat in 10 iunie 2009 la o sedinta publica zicea ca productia este destinata romanilor care au mare nevoie de materiale de constructie (OSB/PAL) si ca vor asigura 400 de locuri de munca. Au urmarit autoritatile valabilitatea promisiunilor lor? Ca au fost scrise. Uite ce le mai creste exportul iar locuri de munca mai au 250. Au urmarit autoritatile si au masurat cu statia de la Sanpetru sa vada de cate ori s-a depasit emisia de gaze? Nici vorba. Primarul se lasa sponsorizat de Kronospan cu tot felul de proiecte oribile (gen finantarea unui parc ptr copii, cum ca ei sustin un mediu mai curat). Copiii sunt tocmai cei mai afectati de formaldehida din aer, particule fine ce nu pot fi retinute de niciun filtru, care ajung printr-o respiratie intensa (in timpul jocului, alergarii, etc) direct in plamanii lor. Ii otravesc bine si apoi le fac parcuri. Ca sa nu scape sigur. Concluzia: m-am mutat din Brasov. Locuiesc la Sighisoara si am casa la Meschendorf, zona Natura 2000, sub protectie europeana.

# Autorizatia de mediu a Kronospan Brasov este suspendata: Cluj-Napoca, 2 noiembrie 2010 – Tribunalul Brasov a suspendat printr-o hotarare definitiva autorizatia de mediu emisa de Agentia de Protectie a Mediului Brasov (APM Brasov) pentru fabrica companiei Kronospan de producere de placi PAL din orasul Brasov. Actiunea in instanta a fost promovata de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Suspendarea este valabila pana la solutionarea irevocabila a litigiului. Cauza vizeaza anularea autorizatiei de mediu a Kronospan Brasov. Hotararea are efecte imediate iar introducerea recursului nu suspenda executarea hotararii.
Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida).
In august 2009 Kronospan a finalizat constructia fabricii sale de producere de placi PAL din orasul Brasov. Construirea fabricii a provocat reactii adverse si ingrijorari grave din partea a numerosi locuitori din Brasov care ar putea fi afectati de lucrari. Peste 7000 de scrisori de protest impotriva noii fabrici au fost semnate de locuitori din Brasov si depuse la autoritatile competente. Lucrarile de construire pentru noua fabrica au fost demarate in absenta unor planuri de urbanism, a unui acord de mediu si a unei autorizatii de construire valabile. In octombrie 2009 APM Brasov a eliberat cu mare rapiditate autorizatia de mediu (nr 295/27 octombrie 2009) pentru ca fabrica sa poata fi pusa in functiune. Pe baza acestei autorizatii Kronospan a inceput in toamna anului 2009 productia la fabrica din Brasov.
Cererea CIDRM catre instanta care a dus la pronuntarea hotararii de suspendare a autorizatiei de mediu a fost motivata de imprejurari de fapt si de drept care au generat dubii suficiente privind legalitatea actului precum si de urgenta prevenirii unor pagube semnificative asupra sanatatii mediului si a populatiei generate de activitatea Kronospan de la Brasov. Aceste efecte se refera in principal la folosirea in procesul de productie a mai multor substante periculoase, cum este formaldehida. Aceasta a fost clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cancerigena. Fabrica emana de asemenea zilnic vaste cantitati de praf de lemn fin (PM 10), substanta clasificata cancerigena de legislatia aplicabila.
“Suspendarea autorizatiei de mediu printr-o hotarare definitiva ar trebui sa duca la sistarea activitatii de productie a Kronospan de la Brasov. Speram ca actiunea noastra va avea ca rezultat final un nivel mai inalt de protectie a mediului, oamenilor si angajatilor”, a declarat Avocat Andreea Ciurea care reprezinta interesele CIDRM in aceasta cauza.  Pentru mai multe informatii va rugam contactati CIDRM la 0264 599 204, Mobil: 0 741588270, e-mail office@centruldemediu.ro sau vizitati sebesfarapoluare.ro NOTE: (1) Dosar nr. 3043/62/2010

# wikipedia.org/wiki/Formaldehyde Several European countries restrict the use of formaldehyde, including the import of formaldehyde-treated products and embalming. Starting September 2007, the European Union banned the use of formaldehyde due to its carcinogenic properties as a biocide (including embalming) under the Biocidal Products Directive (98/8/EC). Formaldehyde has been banned in cosmetics in both Sweden and Japan. There are several web articles claiming that formaldehyde has been banned from manufacture or import into the European Union (EU) under REACH (Registration, Evaluation, Authorization, and restriction of Chemical substances) legislation. This appears to be misinformation, as official EU chemical databases contradict these claims as of February 19, 2010. Formaldehyde is not listed in the Annex I of Regulation (EC) No 689/2008 (export and import of dangerous chemicals regulation), nor on a priority list for risk assessment. However, formaldehyde is banned from use in certain applications (preservatives for liquid-cooling and processing systems, slimicides, metalworking-fluid preservatives, and antifouling products) under the Biocidal Products Directive. In the EU, the maximum allowed concentration of formaldehyde in finished products is 0.2%, and any product that exceeds 0.05% has to include a warning that the product contains formaldehyde.[45]

brighthub.com/environment Dangerous Chemicals: Formaldehyde – On packaging labels, this chemical is also known by Diazolidinyl urea, 3-diol Imidazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, Quaternium-15, Nitorpropane-1, Formalin, Methanal, Methyl aldehyde, Methylene oxide. Manufacturer’s use formaldehyde as a germicide and preservative in commercial conditioners. Human reactions to this chemical family include dermatitis, headaches, skin allergies, sinus infections, joint pain, fatigue, chest pain, dizziness and the breakdown of the immune system.

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în 2. Cauze și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Kronospan în țara nimănui. Cum e posibil?

 1. Alex Imreh zice:

  Ioan Monica:
  PM10, pericol maxim pentru sănătate
  Secretarul asociaţiei Braşovul Verde, Eduard Csomortani, a precizat că lucrările au fost demarate fără a se respecta procedurile legale. „Amplasamentul este ilegal construit. În urma debitării plăcilor rezultă acel PM 10 care este mult mai periculos decât formaldehida”. PM10 este praful fin de lemn, considerat cangerigen de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas şi gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamaţii şi intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mici de 15 ani inhalează mai mult aer. În plus, tesutul pulmonar care se dezvolta în copilarie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi inrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentraţie scazută de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură.
  România, în vizorul Comisiei Europene pentru cazul Kronospan
  Grupul Kronospan a amenajat trei fabrici de prelucrare a lemnului în oraşele Sebeş şi Braşov, unde şi-a dezvoltat fără a respecta cele mai elementare norme de protecţie a mediului, deoarece nimeni nu a avut curajul să îi tragă de mânecă, susţine http://www.jurnalul.ro. Comisia Europeană a taxat România. „Iniţial, autorităţile române au emis o decizie de demolare a fabricii de la Sebeş, însă ulterior o judecătorie locală a anulat această decizie. Comisiei nu i s-a adus la cunoştinţă aplicarea nici unei sancţiuni asupra operatorului economic. Dacă nu se iau măsuri corespunzătoare în urma celui de-al doilea avertisment, România ar putea fi adusă în faţa Curţii Europene de Justiţie”, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene din martie 2010.
  Amendă de peste 1 milion de dolari
  În urma unei investigaţii pe piaţa producţiei şi comercializării de PAL, Consiliul Concurenţei a constatat că societatea Kronospan a încălcat Legea concurenţei, prin săvârşirea unui abuz de poziţie dominantă. Consiliul Concurenţei s-a autosesizat după ce Kronospan a decis să majoreze preţul cu până la 50% pentru produsele de tip PAL. Consiliul Concurenţei a decis să amendeze Kronospan cu apro­ximativ 3,5 milioane RON, adică puţin peste 1 milion de dolari. Nemulţumiţi, austriecii au contestat amenda la Curtea de Apel Bucureşti, reuşind în primă fază să anuleze amenda. Numai că la recurs judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au constatat că Kronospan a încălcat legislaţia, fiind obligată să îşi plătească amenda.

 2. Marian zice:

  Cu totii stim ca fabrica de la Brasov a fost construita in oras la limita dintre consiliul local si cel judetean.Pe teritoriul CJ se puteau construi zeci de fabrici in judet, in zone care sa afecteze mai putin populatia dar la putere se afla la momentul respectiv PDL, simplu nu – „sponsorizarile” au o legatura directa cu puterea, oricare ar fi ea, in schimb noi suntem otraviti. Primarul atat a putut face pentru a crea cateva locuri de munca, ne otraveste pe toti, alte firme nu s-a descurcat sa le atraga in Brasov, nici nu l-a interesat de fapt, economia Brasoveana a disparut, a avut bani de la buget (care se pot substitui usor) cat a putut cheltui. Bate moneda cu Brasov oras turistic, adica noi toti o sa fim ospatarii si bucatarii lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s