Legea eutanasierii câinilor, o sinistră afacere de casă. Soluția eficientă și mult mai ieftină, este sterilizarea maidanezilor.

Sâmbătă 14 septembrie 2013, în centrul Clujului protestul pentru drepturile animalelor a strâns spre 1000 de oameni în momentul de vârf, deși pe eventul Facebook au dat going doar 600. Foarte mulţi, având în vedere faptul că în urmă cu o lună cauza salvării Roșiei Montane cu greu scotea în strada mai mult de 100 de oameni în Cluj. Care este problema reală, pentru ce au ieşit în stradă aceşti aproape 1000 de oameni?

S-a protestat împotriva legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân votată de Camera Deputaţilor cu 266 de voturi “pentru”, 23 de voturi “împotrivă” şi 20 de abţineri. “Aceasta metoda extremă (eutanasierea) este ineficientă și de câteva ori mai scumpă decât sterilizarea. În perioada 2001 – 2007 au fost eutanasiați 140.000 de câini și acum avem mai mulţi decât atunci”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Andrea Duță, vicepreşedinte al organizaţiei “Depind de Noi”. “Este o soluţie extremă prin care nu se încearcă decât redcardobţinerea de fonduri. Din bugetul pe anul acesta, de peste 3 milioane de euro, Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor – ASPA – alocă doar o mică parte efectiv pentru câini și peste 2 milioane euro pentru personal și alte cheltuieli”, a precizat Duță. Așa cum rezulta din cifrele oficiale, ASPA are în cont în acest moment 15 milioane de lei. Reprezentanţii instituţiei au declarat că au cheltuit până acum doar 170.000 de lei pentru sterilizarea a 6512 câini, în medie 26 de lei pentru fiecare animal. Asta înseamnă că dacă ar aloca și restul de bani exclusiv pentru strângerea maidanezilor, ar putea ridica și steriliza 576.000 de câini, adică de aproape 10 ori numărul celor care exista în realitate pe străzile Capitalei, potrivit stirileprotv.ro. Întrebată cine câștigă financiar de pe urma legii, Andrea Duță a spus că “doar cei care se ocupa de administraţie și politicienii”, motivând că majoritatea ONG-urilor care luptă pentru drepturile animalelor nu primesc bani de la stat.

Măsura sterilizării propusă de un ONG din Oradea a reuşit sa reducă drastic numărul maidanezilor din oraş în şapte ani, de la peste 4.000 la sub 400. La Sibiu a mai fost aplicata și soluţia adopţiilor internaţionale. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, consideră că eutanasierea masivă a câinilor comunitari este o soluţie “barbară” și nu trebuie luată în calcul decât pentru câinii bolnavi. În Sibiu problema câinilor comunitari este bine gestionată, câinii comunitari fiind luați de pe stradă, sterilizaţi și igienizaţi la Centrul din Dealu Gușteriței, ținuți acolo timp de două săptămâni, după care, dacă nu îi adoptă nimeni, sunt repuşi în teritoriu, însă prin sterilizare câinii vor dispărea natural. Potrivit unui calcul realizat de SOS Dogs Oradea, costul minim pentru capturarea și eutanasierea unui câine ar fi de circa 24 de euro, în vreme ce costul sterilizării și returnării ar fi de numai 7 euro, adică de peste trei ori mai mic. Factura eutanasierii câinilor fără stăpân ar putea fi însă mult mai mare, în condiţiile în care costul de 25 euro menţionat nu include și alte cheltuieli “auxiliare”, cum ar fi cele cu personalul angajat sau cu eventuala externalizare a serviciilor.

ONG-urile consideră că autorităţile române nu vor o lege pentru sterilizarea câinilor comunitari, pentru că doresc perpetuarea situaţiei actuale, care este o “afacere” de milioane de euro, relatează RomaniaLibera.ro. Eutanasierea în masă este o modalitate facilă şi imposibil de controlat în deturnarea fondurilor publice. “Este evident că toate fondurile sustrase în urma declaraţiilor false (cantităţi de hrană, produse farmaceutice, incinerare cadavrelor) ajung în buzunarele autorităţilor şi persoanelor implicate”, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, Carmen Arsene. Reprezentantul Vier Photen România, Kuki Bărbucenu, a declarat că vinovate pentru oamenii omorâţi sau muşcaţi de câini pe stradă sunt doar autorităţile, care au interese uriaşe pentru menţinerea situaţiei actuale.

În forma iniţială, legea prevedea doar posibilitatea eutanasierii câinilor bolnavi sau bătrâni, ceilalţi urmând să fie duşi în locurile de unde au fost ridicaţi după sterilizare şi deparazitare. Potrivit ONG-urilor, între 2001 şi 2007 în Bucureşti au fost eutanasiaţi 144.339 de câini pentru care s-au cheltuit nouă milioane de euro, în Braşov între 2002 şi 2008 au fost eutanasiaţi 20.000 de câini şi s-au cheltuit 2 milioane de euro, în Arad între 2008-2010 s-au eutanasiat 2.986 de câini cheltuindu-se 308.408 de euro, în Slatina între 2008 şi 2010 au fost eutanasiaţi 1.111 câini şi s-au cheltuit 242.500 de euro, iar în Constanţa între 2008 şi 2010 s-au cheltuit 1,5 milioane de euro pentru eutanasierea a 20.000 de câini. Singurele localităţi unde numărul câinilor de pe stradă s-a redus drastic sunt cele care au aplicat sterilizarea în masă, că de exemplu Oradea şi Lugoj.

2 iunie 2013, stirileprotv.ro – Consilierii generali au votat proiectul prin care toți proprietarii de câini cu pedigree sau nu, vor fi obligaţi să își sterilizeze companionii. Cine nu accepta este obligat sa plătească anual 150 de lei impozit, altfel risca și 3000 de lei amendăAcest nou impozit este un mare abuz, nu este nevoie sa sterilizam și căinii companioni de casă, este suficient să fie sterilizaţi maidanezii.


Super tunul dat de Sorin Oprescu  – Câinii fără stăpân vor umple multe buzunare atent selectate spune cotidianunl.ro. Un copil a încercat să se arunce de la etajul 2 după ce i-a fost ridicat câine cu care se juca. Va fi sesizat Avocatul Poporului pentru a trimite legea „câinilor” la CCR.

Trei firme de casă? Conform unor informaţii prezentate de Realitatea TV, capturarea unui câine fără stăpân este plătită de primărie cu 219 lei (2.190.000 lei vechi). Mai sunt şi oprescucelelalte costuri, cele legate de hrană, cazare, sterilizare şi din păcate eutanasiere. Trei firme au câştigat licitaţia pentru operaţiunile de capturare: 1] S.C. Elen Basic Business SRL, care are drept obiect de activitate: „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”; 2] S.C. Best Marketing SRL, cu obiect de activitate: „activităţi de asistenţă stomatologică” si 3] S.C. Terra Marique SRL, care are obiect de activitate: „intermedieri în comerţul cu mobilă articole de menaj şi fierărie”

Seful ASPA Răzvan Băncescu cel care a gestionat până în prezent fondurile publice primite pentru câinii fără stăpân a declarat că nu va respecta legea şi va eutanasia imediat câinii – precizăm că legea votată în Parlament NU este încă în vigoare şi nu există nici normele de aplicare ale viitoarei legi, deci până atunci câinii NU pot fi eutanasiaţi. Răzvan Băncescu a declarat conform Realitatea TV, că respectivele firme au „fie certificate de veterinar, fie de transport animale”. Când un şef de autoritate vine şi face declaraţii de genul „fie” sau „fie”, este clar că ori este în afara problemei, ori acoperă ceva. Şi credem mai mult în a doua variantă, mai ales dacă ţinem cont de obiectul de activitate. Toate cele trei firme au sediul în sectorul 3. Simplă coincidenţă? Prima firmă a avut cifră de afaceri zero până în 2011 şi a „explodat” pur şi simplu în 2012, iar celelalte două avut vârful de profit în 2011 după care au mers mai prost în 2012.

Ce se întâmplă în realitate în teren. Şeful ASPA a declarat public că vor fi capturaţi cu prioritate câinii care sunt în haite mari şi care sunt agresivi şi bolnavi. Lucrurile nu stau deloc aşa în realitate. Sunt capturaţi până în prezent doar câinii paşnici, singuratici (în proporţie de 90% dintre aceştia sunt STERILIZAŢI) şi cărora li se asigură hrană şi apă de către cetăţenii omenoşi. Această practică a fost observată în special în sectorul 6, de unde am primit cele mai multe sesizări privind „priorităţile” hingherilor de ocazie. Mai mult, conform sesizărilor primite, cei mai mulţi câinii nu sunt capturaţi prin anesteziere, ci prin mijloace rudimentare şi sălbatice, contrare legislaţiei în vigoare. Hingherii au încercat să ridice şi câini aflaţi în suprafeţe proprietate privată, câini înregistraţi (microcipaţi) şi luaţi în răspundere de cetăţeni. O echipă de hingheri a pătruns şi într-un spaţiu privat al Armatei din sectorul 6, de unde a capturat câinii care păzeau serele MApN. Menţionăm că în spaţiul respectiv era interzisă intrarea persoanelor neautorizate si câinii nu aveau posibilitate să iasă în stradă. Mai este de menţionat că dubele firmei care a operat în ultimele trei zile în Drumul Taberei (arealul cuprins între str. 1 Mai şi Bdul Ghencea) nu aveau nici un însemn distinctiv pe ele, fapt de asemenea nepermis de legislaţia în vigoare, inclusiv cea rutieră.

Cum se fac „banii”. Surse din Primăria Capitalei ne-au declarat că „afacerea maidanezul” va umple „multe buzunare” şi că primarul Sorin Oprescu „ştie foarte bine lucrul acesta”. Iată ce ne-a relatat sursa citată: „În Bucureşti nu sunt în niciun caz 65.000 de câini pe străzi, aşa cum susţin unii oficiali şi posturile tv. Este o gogoaşă umflată, o manipulare de zile mari. Sunt maximum 40.000. Dar dintre aceştia cel puţin 10.000 chiar nu pot fi consideraţi ca fiind câini care circulă liber pe străzi, pentru că sunt câini semi-adoptaţi, cu cuşti şi îngrijiţi de oameni. Din cei 40.000 cca 30.000 sunt deja sterilizaţi, iar în haite şi agresivi nu sunt mai mult de 10-12.000 aproximativ. Afacerea este însă una pe picior mare. Nimeni din afara sistemului, şi mă refer la ONG-uri, organisme fiscale, simpli cetăţeni, nu are cum să verifice cum se fac decontările. Cu siguranţă se vor raporta mereu mai mulţi câini capturaţi decât în realitate, şi de aici se vor face bani frumoşi. Şi se vor face bani frumoşi şi din faptul că nu vor fi utilizate în toate situaţiile procedurile standard de capturare. Se vor scoate bani din raportarea de sterilizări fictive, adică vor fi prezentaţi câini sterilizaţi anterior ca fiind sterilizaţi acum, se va fura din alocaţia de hrană etc. Îmi este teamă că se va fura şi la uciderea câinilor. În acte va apărea că au fost eutanasiaţi – ceea ce reprezintă o serie de costuri, în realitate ei vor fi omorâţi prin alte mijloace mult mai ieftine. Deci alţi bani băgaţi în buzunar. Sper să nu se ajungă la ceea ce s-a întâmplat nu de mult la adăpostul de la Mihăileşti, unde câinii au fost omorâţi cu lopata, iar asistentele veterinare au fost complice cu cei de acolo. Cred că vor fi câteva milioane bune de lei care vor intra în buzunare private. Mai mult nu pot să spun, dar cred că procurorii ar avea mulă «materie primă»”.

Un copil a vrut să se arunce de la etaj. În fiecare seară, în special în zona supermarketurilor se aud discuţii despre ce „rămâne” pe unde au trecut hingherii. „Copilul meu nu mai doarme de cinci nopţi de când se ridică masiv câinii. La o vecină copilul ei de opt ani a vrut să se arunce de la etajul doi după ce a fost ridicat câinele cu care se juca în faţa blocului şi care îl aştepta în faţa şcolii când termina cursurile”, ne-a relatat o doamnă care şi-a spus doar iniţialel – I.C. „Suntem în duşmănie acum cu două familii din bloc. S-au luat de mine şi de soţul meu pentru că nu am fost de acord cu omorârea câinilor. Oprescu şi Parlamentul au scindat oamenii. Unii au arătat tot ce au mai urât în ei acum” (D.M.) Astfel de discuţii nu sunt singulare, pot fi auzite în tot Bucureştiul şi atenţie, nu este vorba de persoane implicate în vreun ONG.

Se strâng semnături pentru atacarea legii. Deţinem informaţii că în Bucureşti se strâng semnături pentru atacarea la CCR a legii votate marţi în Camera Deputaţilor. „Vom merge cu o listă de semnături la Avocatul Poporului, este singura procedură de care putem uza. O serie de avocaţi vor redacta sesizarea. În principiu, Avocatul Poporului ar trebui să dea curs sesizării. În primul rând pentru că legea votată în Camera Deputaţilor nu ţine cont de dispozitivul motivării CCR pe o lege similară, unde se precizează că eutanasierea este permisă doar în condiţiile în care toate celelalte măsuri pentru gestionarea problemei câinilor fără stăpân nu dau rezultate. Actuala lege nu prevede aşa ceva, deci este neconstituţional articolul legat de eutanasiere”, ne-a declarat un membru al unui ONG care se ocupă de protecţia animalelor.

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în 2. Cauze și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Legea eutanasierii câinilor, o sinistră afacere de casă. Soluția eficientă și mult mai ieftină, este sterilizarea maidanezilor.

  1. Zoly zice:

    Legea asta scoate Clujenii din casa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s