Next level of the game. Dupa a 4a runda de proteste SRM. O societate civila ‘apolitica’ se opune intregii clase politice.

Multă lume simte că energiile descătușate de protestele din septembrie pot duce ‘jocul la next level of the game’. Desigur sistemul va încerca să fure imaginea protestelor, va încerca să deturneze prin emanații săi, va încerca să discrediteze adevăratul potențial al acestor proteste.

Destui vin cu propuneri de bună credintă dar nu prea s-au informat temeinic. Propunerile lor de ‘strategie pe termen lung’, sunt ca atare ‘nerealiste’, de multe ori naive. Cel mai greu este să se faca o selecție corectă a echipei, acest joc este joc de echipă, totul se bazează pe selecția echipei. Marea majoritate a celor care protestează, simt ca acest ‘domeniu îi depășește’ și refuză sa intre în acest domeniu ca să nu se murdărească, vor sa ramână apolitici, dar dacă refuză rezolvarea politică aș spune că nu văd pădurea de copaci.

Cine sunt protestatarii? Sunt acei oameni care s-au saturat de toata mafiocrația, de întreaga clasă politică actuală, care nu mai vor nici usl nici pdl și nici albă ca zăpada. Care sunt suficient de informați și inteligenți să nu fie masă de manevră în lupta pentru ciolan dintre găștile mafiocrației. Noua generație a dezvoltat anticorpi la manipulari pentru că a crescut în 23 de ani de sistematice manipulări, diversiuni. Cei care nu au votat pentru că nu au avut cu cine să voteze sunt parte din marea majoritate electorală care nu este reprezentată de nici un partid.

Ce poate rezulta din aceste proteste? Pot rezulta partide politice noi, alternative adevărate la cleptocrație, dar NU acum imediat ci peste 1-2 ani. Nu se poate face un partid așa din senin, dacă nu se va face temeinic, va fi rapid deturnat. Deocamdata cei care protestează pe străzi și cei care fac Campania SRM au inteligența să refuze orice politizare, să urmăreasca ‘trans-ideologic’ concret și consecvent, scopul inițial – salvarea Roșiei. Protestele au dovedit că există energia necesară, lucrurile trebuie facute de jos în sus temeinic și peste 1-2 ani putem avea 1-2 sau chiar 3 partide în formare care să ducă spre o alternativă reală în 2016.

Cu a3f noi încercăm 3 lucruri în paralel. 1]Încercăm să pornim noi nuclee a3f și să participăm individual, ca persoane, la grupuri civice. 2]Unii dintre noi vor face formalitățile necesare, ca să existe formal a3f peste 1-2 ani, un instrument politic care să fie pus la dispozița grupurilor civice. 3]Și căutăm de pe acum cât mai mulți candidați, pentru că este loc pentru zeci de mii de candidați la locale. Cei care acum investesc energie în asta, își asumă unele riscuri, să piardă vremea sau să nu iasă bine lucrurile, dar mai bine să folosim x energie pentru a face ceva concret, decât să folosim 10x energie doar pentru a vorbi, putem face fiecare dintre noi, fără sa ne dăm peste cap, ceea ce ne este la îndemînă. Riscurile sunt funcție de oamenii cu care ne asociem fiecare, local și pe țară, fiecare e dator să judece oamenii cu care se asociază, ne putem selecta între noi. Dar indiferent de cum va decurge inițiativa a3f, riscul de a pierde vremea e cel mai mic, investiția celor care acum se implică nu se va pierde, grupurile locale care se formează, candidații care vor fi găsiți, vor putea participa la ceea ce trebuie să se întâmple, într-o formă sau alta, pe o inițiativă sau alta.

Acum se pot face pași premergători, toți cei care sunt activi pot, sunt datori să se uite în jur, pot, trebuie să aleagă oamenii în care au încredere, pot participa la grupuri formale sau informale: ong-uri, asociații, grupuri care merg să facă proteste împreuna, whatever. Important e să se facă strucurare și asta să progreseze ca număr de grupuri și ca nivel. Ca nivel calitativ dar și prin colaborările dintre grupuri. Grupurile locale, civice pot fi sprijinite de membrii a3f sau pot sa nu aibă nici o legătură cu a3f. În final smântâna se va ridica la suprafață, a3f va fi o alternativă reală doar dacă va reprezenta real grupurile civice apolitice. Leadershipul poate fi făcut doar prin exemplu, legitimarea, credibilitatea pot fi câștigate doar prin sprijin, recunoaștere de la firul ierbii. Dar este urgent să se strângă și 25.000 semnături pe hârtie pentru înființarea formală, pentru că urmează apoi un proces de înființare la Tribunalul București, care poate să țina și un an.

Pe masură ce sunt tot mai vizibile și mai mari energiile disponibile, este din ce în ce mai evident pentru cei care pâna mai ieri erau apolitici convinși, că se poate trece la nivelul următor. Este din ce în ce mai clar în același timp că protestele nu vor rezolva adevăratele probleme, cele structurale. Chiar dacă se obține ceea ce s-a cerut inițial, adică salvarea Roșiei Montana, se vindecă doar buba spartă prin care se scurge acum puroiul și nu se tratează cangrena. Problemele ecologice sunt doar simptome, corupția e doar un mecanism.

Adevarata problema este lichidarea modelul neoliberal în versiunea sa mafiot-colonială, acum toate partidele servesc doar interesele unor oligarhii maneliste de cumetrie, în simbioză cu marile oligarhii globale. Problema reala este înlocuirea acestui model cu politici care sa fie in interesul a 95% din populație, nu în interesul ‘baieților deștepti cu fusul moral dat genetic peste cap’. Aceasta schimbare nu numai ca va duce la oprirea colonizarii economice, dar este în acelați timp și singura noastră șansă să nu ajungem din nou într-un nou stat totalitar, într-un ‘fascism corporatist’. Benito Mussolini a zis-o „Fascismul ar trebui să fie numit mai curând corporatism pentru că nu este decât simbioza dintre un stat puternic și marile corporații care se sprijină reciproc.

Astfel de schimbari structurale pot duce gradual, în timp, la re-distribuirea largă a proprietații economice și corespunzător la re-distribuirea ‘corectă’ a puterii politice pe termen lung. În mod ideal majoritatea populației ar trebui să facă parte dintr-o clasă mijlocie omogenă, doar asta poate duce la o societate civilă cu adevărat puternică și la eliminarea corupției.

Toată clasa politică actuală nu are decât încrederea unei minoritați care defapt este electorat clientelar.  La Cluj este inima protestelor SRM, aproape la fel de mulți au iesit în stradă ca în București, care e de 4 ori mai mare ca populație, de la Cluj a pornit miscarea SRM. Timp de 12 ani roșienii împreună cu un grup de clujeni au dus greul unui război de guerilla, care acum a devenit război deschis. Este din ce în ce mai clar că războiul va trebui purtat și poate fi câstigat cu adevarat, doar acolo unde se iau deciziile, adică în consilii locale, în Parlament, în administrație.

La Cluj usl a avut 65% din 33% adica vreo 22% voturi din toată masa electorala. Din aceste procente mulți, poate o treime, au votat contra lu base și nu pentru usl. Mulți, poate a doua treime, au fost eternii manipulați, pensionarii, cei care voteaza cu ‘ciștigătorul anunțat’ samd. Astfel la Cluj usl are oricum sub 10% voturi, doar electoratul clientelar – cei cu slujbe în administrație, cei care fac afaceri cu bugetele, aparținătorii profitorilor, etc. Iar acest procent mic se împarte la 3 partide care se pot prabuși la fel cum s-a prabușit PDL.

Toate aceste partide provenite din fsn, din fosta aristocrație roșie, au putut să rămână partide majore, alternante, pentru că au monopolizat puterea economică, și presa care e mai puternică decât parlamentul, pentru ca au avut în spate servicii bine calificate în manipularea populației.

Protestatarii sunt acea parte din marea majoritate electorală, care la București au votat cu Nicușor Dan, un necunoscut care cu ajutorul a câteva sute de voluntari dedicați, a obținut peste noapte un 9% fără organizație, fără bani, fără pregătire făcută din timp, doar pentru că acel 9% era disperat dupa o alternativa și pentru că omul era credibil. Daca ar fi fost cunoscut de populație făcea dublu, dacă se pregătea din timp, daca avea o organizație și finanțare moderată, dacă ar fi candidat în echipă completa (76 de consilieri și primari de sector), avea toate șansele să ia primăria în al doilea tur de scrutin.

Fenomenul Nicușor Dan’ se poate multiplica, nu depinde de persoana lui N.Dan, există mulți ‘Nicușori Dani potențiali’ și despre ASTA ar trebui să speculeze cei care nu văd în politică, decât jocurile de manipulare ale unei clase politice în care nu mai crede marea majoritate a electoratului. Fenomenul ‘Nicușor Dan’, inseamna atât persoana credibilă cât și sutele de voluntari care au tras  cu disperare  ca lucrurile să se întimple și acel 9%, care a știut să se informeze în ciuda blocajului mediatic și care și-a dorit o alternativa reală. Acel 9% sunt cei care sunt treziți în orașele mari, ei pot genera schimbarea, ei sunt acum și cei care protestează cu zecile de mii în străzile a zeci de orașe.

Adevăratul sondaj electoral care este de obicei ascuns, este încrederea populației în toată clasa politică actuală, care e la un nivel patologic de mic, această cifră arată adevăratul potențial al actualelor proteste.

Este revolta clasei de mijloc nu revoluția hipsterilor. Roșia Montană înseamnă – ne-am trezit, jos clasa politică!  În fiecare duminică 20.000 de oameni se strâng și luptă împotriva unei armate uriașe de propagandă. Douăzeci de mii de oameni încearcă să echilibreze balanța adevărului luptând cu televiziuni, ziare, radiouri, situri de știri, postaci plătiți, partide politice și parlamentari. Trebuie să recunoașteți că e un act eroic. Douăzeci de mii de oameni organizați pe facebook luptă cu toată clasa politică, contra mass media coruptă cu zeci de milioane de euro.

Suntem sclavii unei minoritați de 1%, care ne conduce printr-o rețea clientelară de 5% dar exista un 1% care se poate opune organizat. 1% din acel 1% este deja masa critica – buturuga mică care poate duce spre reale soluții, spre soluțiile structurale. 1% din 1% din 1% pot fi trend setters – iniațiatori, 12 ‘apostoli’ pot face chemarea. Cei 1% care ne conduc sunt organizati, legați prin bani și interese murdare, în timp ce acel 1% care ar trebui să se opună organizat sunt divizați de ‘idei frumoase’, oamenii sunt divizați prin ideologii. Dar sunt divizați și prin persoane egocentrice, și prin infiltrați.

Ideologiile au fundament real atât timp cât corespund unor interese economice de clasă. Dar acum spre deosebire de perioada de dinainte de comunism, NU există așa ceva, sunt false separări, faliile ideologice sunt reale doar atât timp cât oamenii cred în ele și acum au corespondent real doar în zona morală, culturală, lipseste baza economică reală, 95% nu sunt divizați cu adevărat în clase sociale diferite. Cei 95% care sunt sclavii unei minoritati de 5% sunt separați ideologic dar nu și ca interese reale, economice, separările sunt false, toti împreună au aceleași interese, să se apere în fața oligarhiilor.

Avem o noua ”luptă de clasă”! ”Clasa politică” în întregul ei, este defapt clasa oligarhiilor care au monopolizat economia și toate partidele din Parlament, clasa noilor baieți deștepți care au monopolizat și presa, a mafiocrației care pentru comisioane a cedat prin trădare de țară resursele vitale către marile interese de afară, a cleptocrației care jefuiește bugetele,  clasa ce provine din fosta ”aristocrație roșie”, care a privatizat pe ușa din dos economia de stat dupa 89. Avem o luptă de clasă între noi 95% contra 5% care ne duc spre un nou stat totalitar. Protestele au fost făcute de o masă civică care fiind scârbită, de prea multe ori manipulată, a devenit profund apolitică. Din păcate lupta dintre clasa ”apolitică” contra ”clasei politice” poate fi decisa in final, doar politic.

by Alex Imreh

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în 6. Putem?, a3f, Sept-Oct 2013 și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s