Cine protestează? Cine sunt organizatorii? Ce apără SRI-ul? Organizatorii, au fost defapt mii de oameni care au chemat prin Facebook la proteste, alte zeci de mii de oameni!

Ne salvam societatea. Rosia Montana e doar pretextul. A.B., cititor TOTB: E ușor să te limitezi la a spune „Eu nu fac politică!” sau „Pe mine nu mă interesează, n-au decât să facă ce vor!”. Dar e și incredibil de prostesc. Cum să fii atât de limitat?! ABSOLUT TOT ce decid politicienii ne afectează, în bine sau în rău, pe mai mulți sau pe mai puțini. E o imbecilitate să spui că nu te interesează. Trăim în niște vremuri în care, duminică de duminică, zeci de mii de oameni din zeci de orașe, atât din țară cât și din străinătate, ies în stradă pentru a arăta că au coloană vertebrală, pentru a sta drepți și curajoși în fața sistemului depravat de la noi. Începem să fim un nucleu dur al societății românești. Un nucleu care nu va putea fi ignorat pentru multă vreme. Deși nu zâmbesc, îmi pot da seama că toți oamenii ăștia au o bunătate copleșitoare. Sunt acel 1 % din populația orașului cărora le pasă cu adevărat de ce se întâmplă cu noi, ca nație. Suntem atât de mulți în București, că durează jumătate de oră să trecem toți prin același loc. Am fost pe stadioane de fotbal și știu să apreciez numărul oamenilor dintr-o mulțime. Suntem, cu siguranță, cel puțin 20.000 .

Răspuns politicienilor și televiziunilor care manipulează grosolan. Zeci de emisuni tv şi articole apar în media şi dezbat non-subiecte despre ceea ce se întâmplă: sunt fascişti cei care protestează, sunt interese obscure de afară sau interesele magnatului Soros, ONG-urile finanţate de acesta au scos oamenii în stradă, ba că Patapievici şi Mihăieş au interese, sau ca Liviu Mihaiu a luat bani de la RMGC şi acum se dă mare ecologist, ba că e Băsescu în spatele lor, ba că sunt anarhişti sau anticapitalişti. Asemănător cu manipulările şi dezinformările specifice demonstraţiilor din anii 90, ca atunci când la sediul PNŢCD s-au găsit tiparniţe pentru dolari, simt ca cei 24 de ani de tranziţie au trecut degeaba…situaţia e fix, ca după ’89.

Dar să o luăm cu începutul: Cine protestează? Comunicatul de presă al partidului Terra Unita descrie cel mai bine profilul protestatarilor: “Partidul «Terra Unita» salută prezenţa în viaţa/piaţa publică a hipsterilor, a dacilor liberi, a comuniştilor de rit nou, a retro şi metrosexualilor, a activiştilor, antifasciştilor, corporatiştilor şi bicicliştilor, a loto-ghinioniştilor săptămânali, soliştilor interpreţi de muzică clasică şi rockerilor, a lui Norzeatic, a galeriei Stelei, a eurofililor, euroscepticilor, iubitorilor de animale, a taţilor îngrijoraţi pentru viaţa copiilor lor, a mămicilor entuziaste, a ecologiştilor, a lui Artan, a dependenţilor de Facebook, a independenţilor, scepticilor şi artiştilor, a golanilor, a jurnaliştilor entuziaşti, a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, a fotografilor şi a burghezilor de centru-dreapta. Trăiască dictatura bunului-simţ! Keep calm and rattle the bottle.”

Argumentele protestatarilor sunt puternice şi asta îi face pe politicieni să se fâstâcească în a lua o decizie. Luând în considerare modalitatea cu care politicienii au făcut contractul cu RMGC iar avizele au fost date pe șustache, lumea este şi mai înverşunată. Vine argumentul Economic vs Mediu, şi AICI ar trebui să se dezbata în articole sau la TV, însă din păcate în goană după senzaţional şi după anumite interese, media nu face altceva decât să intoxice opinia publică cu non-subiecte pe tema RM, pentru a discredita protestul şi pe participanţi. 539133_10153225463580062_1439110877_nSă apară aşa-ziși lideri de opinie din România, cu guşa şi burta, care au căpushat milioane și sute de milioane de euro fiecare, să apară ziariști și moderatori care ani de-a randul au servit interesele unor politicieni și oameni de afaceri, și toți acești profitori să denigreze oamenii  care protestează pentru mediu, care militează pentru valori normale în orice societate democratică, mi se pare culmea tupeului. Apoi să vorbești la TV de sume infime în comparaţie cu sumele care se învârt în afacerile dintre stat și politicieni, să spui că prin acei bani s-au finanţat, prin intermediul unor ONG-uri, să iasă zeci de mii de oameni în stradă, mi se pare strigător la cer. S-a creat o isterie în mass-media cu acest subiect şi vreau să îi felicit public pe cei de la SDD pentru originalitatea răspunsului lor la cererea departamentului de investigaţii al unui tabloid. Aţi auzit bine, tabloidele au mai nou departamente de investigaţii: între chiloţii lu’ Dragusanu,  maşina lu Marica și nunta lu Sorinel Pustiu apar şi „enormele” sume de bani, încasate de ong-uri, pentru a mobiliza lumea să iasă în stradă.

Cerere: „Bună ziua, În baza legii 544/2011 privind accesul liber la informaţiile de interes public şi în virtutea bunelor relaţii, vă rog să ne puneţi la dispoziţie următoarele informaţii: Aţi primit sponsorizări/ donaţii de la unul dintre ONG-urile următoare: Open Society Institute, CEE Trust, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Fundaţia pentru Parteneriat Raporturile anuale cu sponsorii care au făcut donaţii în conturile ONG-ului în ultimii cinci ani Vă mulţumim!”

Răspunsul delicios al reprezentantului ONG: „Bună ziua! Vă aducem la cunoştinţă că SDD a primit mai multe granturi de la grupul Bildenberg. Grupul Bildenberg este, aşa cum ştiţi, un grup format din bancherii acestei lumi: masoni, oameni, în general, fără niciun Dumnezeu, ce mai! Gay, lesbiene, transexuali, satanişti sau scientologi lacomi. Cu banii de la acest grup noi, SDD, am demarat mai multe acţiuni în Delta Dunării prin care am vrut să unim Delta cu Rusia sau cel puţin să rupem Dobrogea de restul ţării. Nu ne-a ieşit din prima, dar mai încercăm. Totodată, vă aducem la cunoştinţă că, în anul 2011, înainte de alegeri, SDD-ul a intermediat o întâlnire între Soros, Sorin Ovidiu Vîntu (SOV) şi Victor Piţurcă, antrenorul Naţionalei, în Delta Dunării, la Lebăda. Ei vorbeau la masă şi, noi, SDD-ul, stăteam de şase. La un moment dat, am avut senzaţia că am văzut un submarin. Şi, da! Nu am avut senzaţia, era chiar un submarin, unul mic, atomic, de apă dulce. Din el s-a dat jos Putin care îl ţinea în lesă pe Medvedev, ca pe un câine. Şi s-a aşezat şi Putin la masă. Nea Piţi a scos zarurile pentru că lui, aşa cum ştiţi, îi plac şi babaroasele. Soros, mai mult cu whiskey-ul iar Putin cu vodcă, cu icrele negre şi cu femeile blonde. Aici s-a împărţit lumea, doamnă! Am auzit cu urechile mele. Soros i-a zis într-o engleză stricată lui Putin: „Mr, Putin, vreau Transilvania pentru mine şi poporul meu”! Puţin a scuipat fin şi i-a arătat degetul mijlociu în timp ce Medvedev a lătrat subţire. SOV vorbea la telefon şi juca poker online. Nea Piţi intrase în direct prin telefon la DigiSport, deci nu era foarte prezent la discuţie. La un moment dat, a apărut şi Băsescu în tricou de marinar. Râdea în hohote. Fusese la crap, pe Dunărea veche. Le-a zis, bă proştilor, voi nu ştiţi că România e grădina Maicii Domnului?! Ha, da-ţi-i drumul de-aici că vă ia mamă dracu! Hahalerelor! Şi atunci am intervenit noi, SDD-ul, care, cu un grant de la Grupul de la Roma (alt sponsor anti-românesc) am făcut o campanie de comunicare pro Roşia Montană şi am scos oamenii în stradă. Banii pe care i-am primit i-am transformat în monede şi i-am pus în PET-uri goale”.

Finanţările ONG-urilor în România sunt aproape nule, acţiunile civice sunt aproape inexistente, activiştii sociali sunt foarte puţini, politicienii nu au luat niciodată în seama scrisorile, petiţiile sau documentele semnate de ONG-uri, fie ele analize sau rapoarte argumentate, şi atunci când încep să fie traşi la răspundere, se întâmpla ce se întâmpla azi în România: o campanie grosolană de dezinformare şi manipulare cu technici securisto – comuniste, menită să distrugă vocea societăţii civile şi să lovească în ONG-urile româneşti pentru a discredita protestatarii şi protestul.

556579_723375037676964_1356265567_n

SRI a lansat cea mai mizerabilă manipulare în cazul Roșia Montană: ”Amenințarea” eco-anarhistă. George Maior recunoaște: urmărim cetățenii, nu corupția! “SRI a acordat atenţie acţiunilor interesate menite să influenţeze actul decizional, precum şi tentativelor unor structuri extremiste eco-anarhiste de a exploata sau de a deturna mişcările protestatare, de altfel legitime“, a declarat, George Maior, în cadrul Comisiei de control al activității SRI din Parlament. Cu o seninătate maximă, șeful SRI vorbește și despre ”atenția acordată acțiunilor menite să influențeze actul decizional”. Nu, George Maior nu s-a referit la acțiunile lobbystice ale companiei miniere. Nici la plimbarea politicienilor, primarilor din zona Apusenilor, a jurnaliștilor etc. în diferite colțuri ale lumii sub pretextul așa-zisei ”informări” și ”documentări”. Ori la conexiunile dintre afacerile unor politicieni cu RMGC (firme de transport, furnizare de materiale și echipamente etc.). Sau la acordarea unor contracte (la sume mai mult decât discutabile, îndeosebi în domeniul renovărilor) unor societăți aparținând unor persoane care îndeplinesc, în același timp, și atribuții publice, fiind membri ai unor comisii și instituții care trebuie să elibereze avize pentru companie. Nici la intensa activitate ”diplomatică” de susținere a proiectului RMGC. Și ignoră modul în care, prin intermediul agențiilor de publicitate (care au ca și clienți atât compania, cât și partide și politicieni), sume importante de bani au ajuns să alimenteze (deloc transparent) campaniile electorale. Toate acestea sunt ”acțiuni menite să influențeze actul decizional” (și l-au influențat cu vârf și îndesat), dar contextul în care George Maior a vorbit arată clar că nu la asta s-a referit. Pentru șeful SRI, cetățenii care își exprimă public solicitările sunt ”extremiști”, în timp ce toți ceilalți, politicieni, lobby-iști, jurnaliști, publicitari etc., care s-au dat în bărci cu compania și pe banii companiei, sunt niște mielușei care se gândesc doar la… binele public. Cetățenii care, în mod direct și transparent, își exercită dreptul democratic de a influența decizia guvernanților și a parlamentarilor, sunt cei filați de SRI, în timp ce în tenebrele Afacerii Roșia Montană nu s-a aprins niciun lămpaș.

Pentru a nu exista vreun dubiu, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, a declarat ieri (luni), după discuţia cu directorul SRI, George Maior, că serviciul nu a semnalat cazuri de corupţie, trafic de influenţă sau şantaj în rândul politicienilor legat de proiectul Roşia Montană. Nu zău!? Păi cum Dumnezeu să semnaleze așa ceva, când Cooperativa Urechea și Timpanul se ocupă de filarea cetățenilor? Când să le mai rămână timp să vadă ceea ce vede o țară întreagă (iar dacă și-ar întoarce antenele către Pământ ar semnala-o și robotul Curiosity de pe Marte): că la Roșia Montană aveam cel mai mare caz de corupție sistemică din România ultimelor decenii – atât ca durată în timp, cât și ca număr de persoane, instituții publice și sume vehiculate? Sentimentul de greață e prea puțin pentru a defini declarațiile lui George Maior.

<În realitate mii de oameni au chemat prin Facebook alte zeci de mii de oameni, să iasă în stradă. Au fost 5 duminici la rând, proteste mari de câte 10-20.000 în Cluj, București, și alte sute de proteste mai mici în zeci de alte orașe din țară și în toată Europa. Cum ar putea niște ong-uri să organizeze și să finanțeze așa ceva? Cum ar putea niște ong-uri să determine toți acești oameni sa vină din nou și din nou, duminică după duminică, cu copii cu cărucioare, sa facă marșuri de ore întregi? E la mintea cocoșului ca acești oameni au venit pentru că au vrut ei să vină, nu au fost aduși cu autobuzele, aceste proteste sunt rezultatul a mulți ani de informare facută de la om la om în spațiul virtual, oamenii aceștia sunt toți bine informați, educați, cu joburi, nu au ieșit să ceara câte o plasă de zahar și ulei, sau pensii mai mari să poată supraviețui. Sunt din clasa de mijloc, acel 1% care s-a trezit. Comparați resursele ong-urilor cu forța de organizare, puterea de manipulare prin mass media si banii de care dispun partidele mari. Ar putea marile partide, cu marile lor resurse, să organizeze proteste atât de mari? Protestele din iarna care cică au darâmat un guvern, nu au reusit să aducă în stradă decît un numar foarte mic de oameni, comparativ cu actualele proteste, din care o parte protestau și atunci pentru Roșia Montana. Că de aici înainte vor fi rețele care vor încerca să fure imaginea protestelor, să deturneze mișcarile legitime? Da, cu siguranța că vor fi, suntem curiosi sa vedem ce va apăra SRI-ul în continuare..>

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Sept-Oct 2013 și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s