Părintele Laiu a însuflețit bătalia de la Pungești. Costică Spiridon sufletul rezistenței anti-Chevron a fost la un pas de moarte. Copiii s-au asezat în genunchi în fata masinilor!

Live Stream de la Pungești – www.ustream.tv/channel/tv-pungesti1379734_10202289982430206_621586009_n1385416_10202289759624636_1340259917_n

video: Părintele Lăiu faţă în faţă cu jandarmii. Sătean: „Părinte, sunt criminali pentru noi. La asta i-a adus, să ne omoare”. Părintele Lăiu: „Nu-i adevărat. Dumnealor sunt total nevinovaţi ! Execută nişte ordine, împotriva convingerilor lor. Din păcate”. Siliştea, 16 Octombrie 2013

Vremea Noua relatează 10.15 LANT UMAN ÎN FATA UTILAJELOR. Faptul cã de trei zile oamenii din Pungesti protesteazã i-au pus pe gânduri pe cei de la Chevron care au decis sã apãse pe accelerator. Au adus în zonã utilajele ascunse încã de acum douã zile si flancati de jandarmi încearcã sã le coboare de pe platforme. Protestatarii nu se lasã si au fãcut lant uman, iar numãrul lor creste de la orã la orã. Si reactia autoritãtilor este mai fermã si discret îi ajutã pe cei de la Chevron. S-au constituit filtre de politie care i-au la puricat persoanele care intrã si ies. Ziaristii plãtiti de Chevron si-au fãcut aparitia în zonã si încearcã sã convingã lumea sã plece acasã. La scoli, directoarea, Anisoara Rãdutã încã tine activ ordinul dat de Inspectoratul Scolar sã nu lase profesorii si elevii la proteste. La proteste a apãrut si subprefectul, dar nu a venit încã sã vorbeascã cu oamenii

Dupã încã o noapte de stat în frig si ploaie, cetãtenii care stau pe baricade în fata terenului unde Chevron vrea sã instaleze sonda de explorare, s-au trezit în jurul orelor 7.00 cu utilajele în fata lor. Oamenii au fost luati prin surprindere, însã s-au mobilizat exemplar si au dat alarma în satele din jur. Au sosit peste 200 de sãteni care au format un lant uman în fata utilajelor si a sutelor de jandarmi care au venit sã asigure ordinea. “Lumea nu este impacientatã, ci doar decisã sã nu cedeze sub nicio formã”, a spus Dan Albu, unul dintre protestatarii din Bârlad aflat la Pungesti. Sãtenii i-au huiduit pe cei de la firma din Tg. Mures care au venit cu douã utilaje deocamdatã (excavator si buldozer), pentru a pregãti terenul în vederea instalãrii sondei. Sunt uilajele care au stat ascunse de luni în curtea unei ferme care apartine familiei vicepresedintelui CJ Vasile Mihalache. Acum, lucrurile sunt calme, “taberele” stând fatã în fatã: jandarmii, oamenii de pazã ai Chevronului si muncitorii de la Dafora, iar în fata lor, muti si dârzi, peste 200 de sãteni si protestatari. Surse din rândul activistilor de la Iasi si Galati aflati la Pungesti au precizat cã sunt asteptati sã soseascã 500 de protestatari din Bacãu si Piatra Neamt, în sprijinul celor din Pungesti. De la Bârlad au ajuns deja circa 50 de persoane.

Filtre de politie pentru intimidarea protestatarilor. Politistii de la Rutierã au organizat douã baraje unul în aval, la Moara Sima (intersectia drumului care merge înspre Pungesti si cel care duce la Bacãu) si unul în amonte (la Pungesti) si verificã orice masinã care intrã si iese. Cautã motive sã-i retinã pe cei care vin în sprijinul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti.  Faptul cã filtrul politistilor e “activ” si verificã pe toti oamenii care vin si ies din zona fierbinte, o demonstreazã si mãrturia pãrintelui Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad: “Sunt bulversat cã preotii din zona Pungestiului care vin la o întrunire clericalã la Vaslui sunt opriti, legitimati de fortele de ordine. Nu stim ce încearcã sã facã, dar nu este în regulã. Aceste intimidãri nu-si au rostul. Oricum dupã ce se terminã aceastã întrunire, mã voi deplasa la Pungesti si nu vin singur”.

11.30: Costicã Spiridon, un localnic cu suflet. Unul dintre cei mai activi localnici, Costicã Spiridon a adus protestarilor mere si pâine. Asearã acesta a adus si un generator pentru a face luminã în corturile improvizate la margina terenului, unde Chevron vrea sã instaleze sonda. Starea de spirit este bunã în rândul oamenilor. Numãrul lor a crescut. A ajuns la 500. De partea cealaltã, angajatii firmei MIF, societate de constructii sub contract cu Chevron pentru amenajarea platformei, au cedat psihic. „Stãm de trei zile si dormim în câmp. N-am primit încã ordin sã ne pornim la lucru. Dar dupã cum e treaba aici, mai bine ne-am retrage”, a spus unul dintre muncitorii veniti de la Tg. Mures. Si firma de pazã adusã de Chevron, SSG a renuntat la serviciile celor zece oameni din Pungesti, preferând sã angajeze altii din Vaslui.

Ora 14.00 Jandarmii au intervenit în fortã. Spiridon a fost la un pas de moarte! Situatii incredibile în comuna Pungesti. Jandarmii sunt acuzati cã au lovit un bãtrân care era sufletul rezistentei anti-Chevron, Costicã Spiridon. Bãtrânul a fost lovit de un jandarm, care a fost ascuns de colegii sãi, sustine fiica acestuia. “L-au târât dintr-o baltã si l-au lãsat cinci minute fãrã niciun ajutor medical. Am vãzut cum l-a lovit un jandarm”, a tipat fiica bãtrânului. Alte trei persoane au nevoie de îngrijiri medicale, acuzând diverse afectiuni, în fata brutalitãtii jandarmilor. Desi se credea cã a murit, bãtrânul Spiridon a fost readus la viatã, însã este în stare gravã. Drumul judetean spre Pungesti este blocat de politie, la cererea Jandarmeriei.

Ora 14.15 Prefectura a transmis jadarmeriei sã foloseascã forta pentru a dispersa oamenii de la Pungesti care se opun intrãrii utilajelor pe terenul destinat instalãrii sondei. În aceste conditii protestatarii din Pungesti roagã vasluienii si pe toti cei din împrejurimi sã li se alãture cât mai urgent!

Ora 14:30 ABUZ AL AUTORITÃTILOR: AU BLOCAT DRUMUL CÃTRE PUNGESTI. Jandarmii au blocat drumul care duce la locul protestelor. Se încearcã, astfel sã împiedice si alti protestatari sã ajungã la Pungesti. Drumul este blocat în dreptul satului Armãsoaia la aproximativ 600 de metri de locul protestelor! Subprefectul Puicã prezent acolo a refuzat sã comenteze acest abuz!

Ora:  15: 30 Copiii s-au asezat în genunchi în fata masinilor! Scene impresionante la Pungesti. O autospecialã a pompierilor a încercat sã spargã lantul uman format din protestatari. În acel moment copiii însotii de învãtãtoarea Elena Dudescu s-au asezat în genuchi, blocând astfel drumul autospecialei!

Ora: 16:00  Alte brutalitãti ale jandarmilor la Pungesti. Dupã ce au maltratat un bãtrân care se aflã în prezent în stare gravã la spital, jandarmii de la Pungesti au fost aproape sã ucidã un copil. Din neatentie, probabil, acestia au dat peste un copil de 3 ani si l-au cãlcat cu picioarele. Acesta a fost salvat de tatãl sãu care s-a aruncat peste el!

Ora 16 :45 Protestatarii încercuiti de jandarmi, cer ajutorul vasluienilor. Este nevoie de pachete cu mâncare, apã si benzinã pentru generatorul la care se alimenteazã laptopul prin care se transmit imagini live de acolo. Se poate ajunge la locul protestelor mergând cu masina pânã la bariera formatã de jandarmi si politie în dreptul localitãtii Armãsoaia si apoi aproximativ 600 de metri pe jos

Ora 17 :40 Mobilizare exemplarã: vasluieni din toate colturile judetului au ajuns la Pungesti. Apelul lansat de protestatarii de la Pungesti a fost ascultat si urmat de multi vasluieni. Au ajuns la locul protestului mai multe grupuri de oameni din Suletea, Bârlad, Vaslui si Puiesti. Ultimul ajutor a venit din partea primarului de la Puiesti, Costel Moraru. Însotit de mai multi consãteni acesta ajuns acum câteva minute cu pachete de mâncare pentru protestatari! De mentionat cã la proteste se aflã si copii din comunã!

Ora 17 :20 Jandarmii primesc întãriri. Pe lângã cei 250 de jandarmi prezenti la Pungesti a mai sosit un detasament de 50 de jandarmi de la Bacãu. Pe surse, am aflat cã planul jandarmilor este sã astepte venirea noptii pentru a rupe lantul uman format de protestatari, fãcând, astfel, cale liberã utilajelor destinate ridicãrii sondei..

Ora: 20.30 Jandarmii se retrag, protestatarii se înmultesc. Drumul este liber spre Pungesti. Pânã la urmã jandarmii au cedat si nu mai existã nicio barierã care sã împiedice oamenii sã se alãture protestatarilor din Pungesti. Au rãmas în schimb cei care pãzesc perimetrul destinat amplasãrii sondei Chevron. Între timp, din ce în ce mai multi vasluieni s-au alãturat protestatarilor din Pungesti. De asemenea, în Piata Universitãtii din Bucuresti s-au adunat aproximativ 2-3000 de oameni în spirit de solidaritate fatã de sãtenii din Pungesti. Au avut loc proteste spontane în Cluj și în alte orașe. În acest moment, la Pungesti protestatarii cântã cântece bisericesti, coordonati fiind de protopopul Vasile Lãiu!

video pe www.b-o.ro Şefii jandarmilor le-au ordonat acestora sa spargă cu forţa barajul uman al cetăţenilor împotriva utilajelor, mascându-se în spatele unei ambulanţe care avea o urgenţă inventată, după ce s-a invocat faptul că sătenii blochează un drum public. Drumul public era însă blocat deja de autorităţi de-o parte şi de alta a zonei de ore bune iar în mijlocul zonei era blocat şi de câteva rânduri de jandarmi, după ce aceştia au primit ordine de la şefii lor.


Orlando Balaș – am trimis următorul apel conducerii jandarmeriei din Vaslui.

Către frații noștri jandarmi, polițiști și militari 

În țară a început revolta împotriva celor care ne-au vîndut străinilor. Oamenii din Vaslui, din Bîrlad, din Sibiu sau Bihor nu vor decît să fie lăsați să trăiască liniștit, din munca lor, dar se pare că nu se mai poate, se pare că banul le-a întunecat mințile celor care ne conduc, care ne-au vîndut pe niște șpăgi unor bandiți internaționali fără scrupule.

Cît timp avem pămîntul pe care îl putem lucra, mai e o speranță. Mai putem spera că vom putea trăi din munca lui. Dacă însă pămîntul acesta va fi otrăvit cu cianuri sau cu substanțele folosite pentru extragerea gazelor de șist, nu vom mai avea nimic. Vom fi cerșetori în propria țară. Vom fi otrăviți în propria țară, care ne-a fost vîndută de niște trădători ce au ajuns să o guverneze.

Frați jandarmi, polițiști și militari! Nu aveți voie să vă exprimați opinia, să faceți mitinguri. Dar nimeni nu vă poate lua dreptul de a gîndi cu propria minte și de a simți cu propria inimă. În stradă și pe cîmpuri, încercînd să oprească utilajele care aduc moartea pămîntului nostru, sînt frații voștri, surorile voastre, care vor doar să trăiască din munca lor. Ei luptă acum pentru noi toți, inclusiv pentru voi, frații noștri în uniformă. Cum spunea o țărancă din Pungești, care stă de pază să nu se instaleze sondele pe ogoarele lor: “Noi nu ne apărăm numai satul, ci și Pămîntul. Pămîntul care aparține țării acesteia.”

Fac un apel către voi, frații noștri în uniformă, să vă faceți cu cinste datoria supremă: aceea de a apăra țara și legea. Iar legea supremă a țării consfințește dreptul tuturor locuitorilor la viață sănătoasă. Orice hotărîre de guvern sau a altei autorități care încalcă acest drept este ilegală. Datoria voastră e să apărați țara și poporul, nu o clasă de conducători corupți.

Nu executați ordine ilegale, nu vă pătați onoarea și haina militară, ci apărați-i pe frații voștri care se luptă pentru noi toți. Am ajuns în țara noastră să fim bătuți de bătăușii firmelor străine, așa cum se întîmplă la Sibiu cu țăranii care au smuls de pe ogorul lor calupurile de dinamită ale firmelor străine ce vor să exploateze gazele de șist. Asta nu se poate! Așa nu se mai poate!

Frați jandarmi, polițiști și militari! Nu puteți face mitinguri, nu aveți voie să vă exprimați deschis părerea, dar aveți minte și inimă și știți la fel ca și noi că țara ne e furată, că e furată țara noastră, a copiilor și nepoților noștri. De aceea, vă rog să nu uitați nici o clipă că și voi sînteți români, că sînteți profesioniști, că sînteți oameni cu demnitate, nu trădători de țară!


Flavian Grădeanu Domnilor JANDARMI,

Daca aveti ONOARE… aparati cetatenii Romaniei, nu interesele firmelor private straine, nu interesele politicienilor tradatori de Neam si Tara!

Va laudati cu prestigiul profesiei si al uniformei pe care o purtati… in schimb, aproape ati omorat un copil nevinovat la Pungesti urmand orbeste ordinele unui neispravit (prefectul de Vaslui). Ceea ce inseamna ca nu mai aveti CONSTIINTA, DEMNITATE, ONOARE… Ca absolvent de liceu militar imi este rusine sa privesc cum dezonorati uniforma militara, cum loviti copiii fara aparare si batranii si cum protejati infractorii si tradatorii. Asa ceva este sub demnitatea umana, cu atat mai mult sub demnitatea unei persoane ce imbraca uniforma militara si a jurat sa apere cetatenii… CETATENI care contribuie la bugetul de stat, astfel incat sa va asigure salariul, ca si prefectului, dealtfel.

Am rugamintea sa fiti solidari cu DREPTATEA, cu cetatenii care au iesit sa isi apere pamantul si TARA, dovedind cu mult mai mult curaj decat ati facut-o Dvs. astazi la Pungesti. Daca nu va plac ordinele nu mai gasiti scuze ca trebuie sa le respectati… dati dovada de DEMNITATE si DEMISIONATI! Alaturati-va acelora care lupta pentru libertate, pentru demnitate si pentru dreptate! Ajutati-i sa se elibereze de jugul politicienilor fara suflet care au schilodit Romania in ultimii 23 de ani fizic, moral si psihic. Fiti bravi, nu „mercenari” care omoara si ranesc oameni nevinovati, din contributia carora va castigati lefurile.

Curaj JANDARMI, dar nu impotriva cetatenilor, ci impotriva NEDREPTATII!

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Anti-frack, Sept-Oct 2013 și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Părintele Laiu a însuflețit bătalia de la Pungești. Costică Spiridon sufletul rezistenței anti-Chevron a fost la un pas de moarte. Copiii s-au asezat în genunchi în fata masinilor!

  1. Pingback: Solidaritate anti-frack. Nu mai trimiteți ajutoare la intermediari!! | a3f.ro

  2. Pingback: Solidaritate anti-frack | a3f.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s