În 19.10.13 s-a scris istorie: s-a născut Mișcarea de Rezistență a răzeșilor de la Pungești și s-au ridicat moții la Câmpeni!

Mihaela Roman Aseară am făcut o plimbare prin satul Pungeşti, însoţită de ghida mea, Ana-Maria. Nu-mi amintesc să fi văzut vreodată o lună mai clară şi un cer mai senin, într-o linişte dumnezeiască. Ne-am oprit pe drum ca să bea apă de la cişmeaua care curge întruna alimentând bălţile ce se întind de-a lungul şoselei. 1377626_1428343707389672_1810060246_nLumea se bucură acolo de o apă cristalină, cu gust plăcut, pe care o ia din fântâni şi de la cişmea, fiindcă aşa le-a lăsat-o Dumnezeu. Oameni pe drum sunt puţini, iar cei pe care îi întâlneam ne salutau cuviincios. Este o zonă unde lumea creşte multe animale, satul are terenuri agricole, păşuni şi păduri cu jivine pitoreşti. Ai să vezi acolo căsuţe vechi, din pământ, cu ochiuri de ferestre mititele şi cerdac de lemn, frumos vopsit sau sculptat. Sătenii ne dau să mâncăm şi au o grijă indescriptibilă faţă de noi, oaspeţii lor speciali. Pe unde mă aflam ştiam că cineva mă însoţeşte ca o umbră, să îmi facă pe plac şi să mă ajute oriunde în orice. Dacă le dau ceva, nu uită să îmi mulţumească, chiar dacă sunt copii de la coada vacii. Nu poţi să nu îi iubeşti. Sunt aceiaşi care stăteau printre picioarele jandarmilor în acea zi cumplită, când nu voiau să plece acasă. Şi-au făcut din tabăra de rezistenţă un mod de viaţă. Se împart între şcoală, treburile gospodăriei şi lupta antifrack. Seara se amestecă cu adulţii la focurile de tabără, unde se hârjonesc ori stau cuminţi şi se încălzesc. Atâta frumuseţe şi puritate ca în aceste sate neştiute din Vaslui n-am întâlnit nicăieri şi m-au cutremurat. De ce să se strice toate acestea, de ce?

1379992_10202378365322381_1364041444_nGTA_9031Proclamatia de la Pungesti 

La prânz, pãrintele Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad, a anuntat Proclamatia de la Pungesti, spunând cã s-a constituit Miscarea de Rezistentã si cã protestele vor continua pânã când în Parlament se va da o lege prin care se va interzice fracturarea hidraulicã. Aceastã proclamatie a fost cititã seara de cãtre Mariana Morosanu, localnicã din Silistea – Pungesti, fata lui Costicã Spiridon, bãtrânul care este în prezent la spital, în urma confruntãrilor de miercuri cu jandarmii! Iatã, integral, textul proclamatiei:

“Noi, cetãtenii care luptãm împotriva fracturãii hidraulice, constituiti în Miscarea de Rezistentã, proclamãm astãzi PUNGESTIUL ZONÃ LIBERÃ DE FRACTURARE HIDRAULICÃ. Ne angajãm sã continuãm lupta noastrã prin toate mijloacele pasnice si constitutionale pânã când în Parlamentul României se va adopta o lege de interzicere a fracturãrii hidraulice. Întrucât întreaga clasã politicã s-a coalizat împotriva poporului este datoria noastrã legitimã de a organiza REZISTENTA în fata atacului fãrã precedent asupra populatiei României, în favoarea unor interese de grup ilegitime. Guvernantii au înstrãinat resursele cãtre companii care intentioneazã sã le exploateze prin metode contestate si chiar interzise de Uniunea Europeanã. Mai mult, licentele de exploatare sunt secretizate si poporul nu cunoaste pretul pentru care am fost vânduti. Uniunea Europeanã trage un semnal de alarmã asupra pericolului potential al fracturãrii hidraulice în explorarea si exploatarea gazelor de sist si impune pentru prima datã în lume realizarea unui Studiu de impact asupra sãnãtãtii si mediului. Chemãm alãturi de noi pe toti cei care gândesc si simt la fel, în spiritul reinstaurãrii legalitãtii si bunului simt în România”.

Pungesti, România, 19 octombrie 2013

Mănăstirea Putna a obținut încetarea prospecțiunilor în zonă și se declară solidară cu românii care protestează împotriva gazelor de șist 

Mănăstirea Putna a obținut stoparea prospecțiunilor prin detonări seismice din jurul lăcașului, se arată într-un comunicat remis redacției. Astfel, în urma unei discuții între reprezentanți ai Mănăstirii și ai SC Prospecțiuni SA, s-a dispus sistarea metodei de testare a straturilor solului prin explozii, care ar fi pus în pericol manastirea-putna-anti-gaze-de-sist-600x330izvoarele de apă potabilă din jur, şi care ar fi presupus efectuarea a cca. 10-15.000 detonări la 10 metri adâncime a câte 2-3 kg explozibil. De asemenea, în urma discuţiilor de la nivelul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, din Proiectul E-III 1 Brodina al SC Prospecţiuni, care măsura iniţial o suprafaţă de 304 km2, au fost excluse de la operaţiunile de împuşcare cu explozibil zona Mănăstirii Suceviţa şi zona forestieră „Asociaţia Silva Bucovina”. Mai mult, Mănăstirea Putna se arată total împotriva extracției gazelor de șist prin fracturare hidraulică (FRACKING), considerând că România trebuie să urmeze exemplul Franței care a interzis acest procedeu. Mănăstirea Putna consideră că este firesc ca românii să protesteze pentru apărarea resurselor naturale, se arată în comunicat. ”Dreptul la apă curată, la o palmă de pământ nepoluată, este o expresie a dreptului la viaţă. De aceea suntem alături de toţi membrii societăţii noastre – care sunt totodată şi membri ai Bisericii Ortodoxe Române – în lupta pentru apele curate ale României, în lupta împotriva exploatării gazelor de şist. Împreună, cler şi laicat, formăm un popor al lui Dumnezeu şi împreună vom continua să ne apărăm spaţiul nostru vital.”

1392505_4875335541413_1641256777_n1

rosiamontana.org: Proclamatia de la Campeni Priviti filmul lui Tică Darie cu Marea Adunare de la Câmpeni si video 3h, ceea ce s-a trasmis online de Nașul!

Noi, locuitorii Munţilor Apuseni, adunaţi astăzi, 19 octombrie 2013, la Câmpeni, ne afirmăm dreptul de a ne decide singuri soarta. În temeiul acestui deziderat legitim proclamăm: Pământul, pădurile, păşunile, apa şi aerul Munţilor Apuseni aparţin celor care locuim aici, aşa cum ne-au fost lăsate moştenire de străbuni. Avem dreptul şi obligaţia să le transmitem în bună stare urmaşilor noştri, pentru ca şi ei să se poată bucura de ele. Locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptăţiţi să decidă care e cel mai potrivit mod prin care bogăţiile cu care ne-au înzestrat natura şi bunul Dumnezeu vor fi valorificate în folosul comunităţii noastre şi al României!

Viaţa în Munţii Apuseni nu e uşoară, dar avem păşuni pe care putem să ne creştem vitele, avem păduri din care, cu bună măsură, putem lua lemne pentru fabricile noastre de mobilă, încă mai avem ape curate, peisaje, monumente ale naturii şi o istorie care atrag zeci de mii de turişti în fiecare an. Sunt activităţi de pe urma cărora locuitorii Apusenilor trăiesc deja şi sunt oportunităţi de dezvoltare, care, valorificate cu înţelepciune, pot să ne asigure un trai bun atât nouă, cât şi copiilor şi nepoţilor noştri. Noi nu cerşim la uşile altora, alţii au venit la uşa noastră şi încearcă să ia şi să distrugă ceea ce ne aparţine!

Din aceste activităţi şi din dezvoltarea lor se pot colecta taxe şi impozite care să fie administrate în folosul nostru şi al cetăţenilor români. Cerem celor care ne reprezintă, în Consiliile Locale şi Judeţene, în Primării, în Parlament şi Guvern, să folosească cu responsabilitate deplină aceste taxe şi impozite, pentru a construi drumuri, şcoli şi spitale. Aceşti bani nu sunt pentru buzunarele lor, ci pentru a asigura dezvoltarea comunităţilor și o viaţă fericită pentru cei care contribuie la buget. Dacă se dovedeşte că, încălcându-ni-se voinţa, aceşti bani vor fi folosiţi împotriva noastră, ne asumăm dreptul de a nu-i mai recunoaşte ca reprezentanţi legitimi şi ne vom apăra aşa cum orice om e îndreptăţit să se apere împotriva celui care vrea să-i facă un rău!

Orice străin e binevenit în Munţii Apuseni atâta vreme cât ne respectă modul de viaţă şi nu întreprinde nimic în măsură să-l schimbe împotriva voinţei noastre. Ne păstrăm dreptul de a lupta împotriva tututor celor care prin viclenie, hoţie şi corupţie vin aici pentru a fura ce e al nostru ori pentru a distruge resursele naturale şi istorice de care depinde viaţa noastră. Fericirea şi bunăstarea nimănui nu se poate baza pe nefericirea şi sărăcirea semenilor săi!

În considerarea celor enunţate mai sus, le transmitem guvernanţilor şi politicienilor, în mod imperativ, următoarele revendicări punctuale:

Revendicările locuitorilor Ţării Moţilor

1# Respingerea de către Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetăţenilor români, precum şi alte măsuri derogatorii de la regimul legal de protecţie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, pajiştilor şi terenurilor agricole, bunurilor publice etc., în favoarea companiilor miniere de orice tip;

2# Interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activitățile miniere din România;

3# Includerea Roșiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO;

4# Respingerea de urgență, prin Hotărâre de Guvern, a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roșia Montană;

5# Desecretizarea tuturor contractelor şi actelor adiţionale încheiate de către Guvern, referitoare la înstrăinarea, cedarea, concesionarea resurselor minerale ale României;

6# Demisia inițiatorilor proiectului de lege specială pentru Roşia Montană: ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Duțu, precum și a premierului Victor Ponta;

7# Asumarea de către Guvern a expertizei și a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier de la Roșia Montană exprimate de: Academia Română, Asociația Ad Astra, Institutul Geologic Român, Ordinul Arhitecților din România, Sinodul BOR, Sinodul BRU și al celorlalte biserici creștine din România, precum și de experții independenți;

8# Crearea unei Comisii Parlamentare de Anchetă a Afacerii Roşia Montană sub toate aspectele: înstrăinarea zăcămintelor; acordarea licenţei; sponsorizările RMGC către instituții publice și private, ONG-uri, persoane fizice; influenţarea deciziilor politice; încălcarea unor hotărâri judecătoreşti definitive; modul în care publicitatea oferită de companie a afectat libertatea presei și dreptul la liberă exprimare etc.;

9# Refacerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Munților Apuseni și acordarea unor facilități fiscale și de altă natură pentru dezvoltarea activităților economice în următoarele domenii: turism, prelucrarea lemnului și refacerea fondului forestier, creșterea și prelucrarea produselor de origine animală, apicultură, alte activități specifice zonei;

10# Adoptarea de către Guvernul României a unor politici publice, ca și elaborarea, cu ajutorul societăţii civile reale, a unei strategii care să prevadă măsuri în acord cu principiile dezvoltării durabile, ale utilizării optime a resurselor, ale conservării patrimoniului cultural-istoric și ale sprijinirii întreprinzătorilor locali;

11# Începerea de către instituțiile abilitate a cercetării penale în cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea și avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană;

12# Interzicerea prin lege a utilizării metodei fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de șist și respectarea, în zonele vizate pentru această exploatare, a voinței suverane a cetățenilor, cu care ne exprimăm deplina solidaritate.

Aceasta este voinţa noastră, a locuitorilor Munţilor Apuseni, a oamenilor liberi prezenţi la Marea Adunare de la Câmpeni, exprimată public astăzi, 19 octombrie 2013, cu spiritul şi gândul îndreptate către o dezvoltare durabilă, care să asigure accesul pentru mai multe generaţii la toate resursele cu care Dumnezeu ne-a înzestrat.

AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !

34

Mars pentru unirea Basarabiei cu Romania. 10.000 de persoane au participat in Capitala ”Vrem Unirea Basarabiei cu Romania” au strigat 10 mii de oameni, cetateni romani, dar si moldoveni. Acestia au organizat si un mars de protest in Bucuresti, cerand ca Basarabia sa devina o prioritate pentru autoritatile romanesti. Calea Victoriei a fost blocata timp de o ora. Cateva sute de persoane au venit si de la Chisinau, protestarii au adus cu ei un drapel de peste 300 de metri lungime.

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Sept-Oct 2013 și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la În 19.10.13 s-a scris istorie: s-a născut Mișcarea de Rezistență a răzeșilor de la Pungești și s-au ridicat moții la Câmpeni!

  1. regalian zice:

    Reblogged this on regalian.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s