Răul are două cauze: calitatea execrabilă a clasei politice actuale și incapacitatea societății civile de a se coagula pentru a da naștere unei noi clase politice. Roșia, vine revoluția!

Orlando BalaşCe e de făcut sau despre revoluția necesară 

Este evident că răul în principalele forme în care se manifestă acum foarte evident în România – proiectele de minerit cu cianuri de la Roșia Montană, dar și din alte zone ale țării, proiectele de explorare/exploatare a gazelor de șist, cele peste 3000 de proiecte de microhidrocentrale care ucid rîurile, OMG-urile, defrișările sălbatice, distrugerea agriculturii – are două cauze: calitatea execrabilă a clasei politice actuale și incapacitatea societății civile de a se coagula în mod eficient și de a da naștere unei noi clase politice.

Este evident că o încercare de înlătura doar unul sau cîteva din efecte, fără a viza cauza, ne condamnă să ieșim perpetuu și fără prea mare succes în stradă, împotriva a noi și noi blestemății.

Trebuie atacată cauza. Trebuie cerută demisia actualului guvern, pentru trădare de țară în formă calificată și continuă, și trebuie făcute demersuri pentru o înlocuire treptată a actualei clase politice – pentru că o înlăturare rapidă și totală este doar un vis frumos. Nu e ușor, e foarte greu. Actuala mafie politico-economică a făcut aproape imposibilă înființarea de noi partide și candidatura unor independenți. Dar dacă nu facem asta, ieșim degeaba în stradă acum. Mai bine depune actele de emigrare și gata.

Simpla schimbare a actualelor partide cu altele, fie ele și (mai) curate, fie ele și fără legături cu vechiul și actualul sistem, nu ar rezolva însă nimic. O nouă clasă politică ar trebui să fie diferită de cea actuală printr-o atitudine responsabilă față de patrimoniul natural al țării și una la fel de responsabilă față de patrimoniul uman.

Adică ar trebui pe de o parte să ia măsuri stricte de protejare a naturii și a resurselor acestei țări, iar pe de altă parte ar trebui să schimbe modul în care s-a făcut administrație în ultimele decenii prin promovarea omului potrivit la locul potrivit. Ocuparea posturilor din administrație și din toate sectoarele ce țin de funcționarea statului trebuie să se facă prin concurs real, pe baza competenței și adecvării.

Dacă nu renunțăm la politica pilelor și a oamenilor de partid în administrație, nu facem nimic. Dacă partidele noi care ar înlocui actuala clasă politică ar susține mai departe ocuparea posturilor publice de către oameni de partid, și nu de către cel mai bun concurent, nu am făcut nimic. Omul de partid apără interesele grupului care l-a promovat, se ocupă de afacerile de grup, nu de problemele pe care trebuie să le rezolve pentru comunitate.

E nevoie de o revoluție, dar această revoluție trebuie să aducă și altceva, nu numai pe alcineva. Pe străzi, cînd e multă lume, se scandează atît de frumos: Roșia, Roșia, vine revoluția!


Flavian GradeanuPOLITICA: tarfa sau Doamna?

Moto: „ Interesul pentru politica este atat o datorie, cat si unprivilegiu, pentru ca astfel [cetateanul n.a.] poate sa-si exercitedreptul de a sustine, prin intermediul buletinului de vot, numirea in functii publice a unor femei si barbati de valoare… Daca politica este manjita cu practici necinstite, singurii care poarta vina sunt cei care au puterea de a da afara astfel de persoane necinstite, nedemne si ineficiente” (Andrew Carnegie)

Oameni buni,

Ne aflam intr-un moment extrem de important al existentei noastre, care poate fi DETERMINANT pentru schimbarea in bine a societatii careia ii apartinem, in functie de optiunile pe care le avem si de alegerea facuta de catre fiecare dintre noi. Principalele intrebari care isi au sensul in acest moment sunt urmatoarele:

 1. Ce este politica, ce rol are si cum ne poate influenta viata?
 2. Care este ratiunea de a fi a partidelor politice si ce functii indeplinesc acestea?
 3. Ce fel de politica este promovata in Romania?
 4. Ce fel de politicieni ne reprezinta interesele?
 5. De ce, aproape de fiecare data, la finalul campaniei electorale trebuie sa alegem – asa cum se vorbeste mai peste tot – intre doua rele (un rau mai mare si un rau mai mic)?
 6. Cum am putea depasi situatia in care ne aflam?
 7. Ce este de facut?

Pentru inceput, doresc sa va raspund printr-o scurta prezentare a unor pasaje referitoare la politica si la partidele politice, extrase din tratatul de “Drept Constitutional si Institutii Politice (autori Ioan Muraru; Simina Tanasescu) – editia a IX-a – revazuta si completata”, aparut la editura Lumina Lex, in anul 2001: “Politica este o forma de activitate sociala care se extinde asupra sferei relatiilor dintre clase, natiuni si alte grupuri sociale, ca si a acelora dintre indivizi si acestea, in lupta pentru putere”. In continuare, este specificat faptul ca politicaeste determinata in continutul sau de starea sociala a unei tari si ca exigentele politicii se reflecta puternic in stat si drept, imprimandu-le acestora trasaturi si functii, in afara politicii statul si dreptul fiind greu de explicat in privinta formei si a continutului. “Partidele politice pot fi definite ca fiind asociatii libere alecetatenilor prin care se urmareste, pe baza unei platforme(program), definirea si exprimarea vointei politice a cetatenilor, asociatii care au, si-si afirma clar si deschis,vocatia si aptitudinea guvernarii”. Sunt prezentate ulterior sifunctiile partidelor politice, asa cum reiese din viziunea autorilorR.G.Schwartzemberg (3 functii: formarea opiniilor, selectarea candidatilor si coordonarea alesilor) si Pierre Pactet (2 functii:intermediari intre popor si putere; de asumare a directionarii politicii nationale – cand acestea sunt la putere).

Dupa cum observam, la baza existentei partidelor politice se afla asocierea libera a cetatenilor si exprimarea vointei politice a acestora, printre functiile partidelor politice regasindu-se (in opinia celor doi autori) acelea de: intermediari intre popor si putere (Pierre Pactet); formare a opiniilor, selectare a candidatilor si coordonare a alesilor (R.G. Schwartzemberg). La nivel teoretic, lucrurile arata destul de bine: un grup de persoane, avand opinii asemanatoare, cu intentia de a infaptui binele social, desemneaza si coordoneaza anumiti reprezentanti in acest scop (acest lucru se poate observa lesne analizand si statutul fiecarui partid politic in parte). Problema apare in plan practic, conform unei zicale mai vechi: ”Cu teoria stam bine, practica ne omoara”. De ce se intampla acest lucru? Datorita defectelor de personalitate si de caracter ale persoanelor pe care le alegem sa ne promoveze interesele. Atata timp cat ura, lacomia, invidia, demagogia, setea de putere si marire, iresponsabilitatea, tendintele dictatoriale, indiferenta, lasitatea, lenea, ignoranta, perfidia, egoismul s.a.m.d. sunt unele dintre principalele caracteristici ale multora dintre aceia pe care ii propunem in functii politice si publice, sa nu ne mire faptul ca sistemul din care facem parte nu functioneaza si ca, de fiecare data, suntem nevoiti sa alegem varianta raului celui mai mic (dintre cele doua rele).

Se tot vorbeste despre masuri anti-criza, despre modele economice, dar se pierde din vedere (voit sau nu) un lucru extrem de important: calitatea factorului uman si sistemul de valori care conteaza cu adevarat pentru umanitate. O veche zicala ne spune ca “Omul sfinteste locul”, iar o alta ca “Haina face pe om”. Sunt de parere ca ambele sunt valabile, in masura in care prima dintre acestea are intaietate si se respecta o serie de valori de natura morala si spirituala astfel incat bunastarea materiala sa fie o incununare a efortului si a rezultatelor din planul evolutiei personale.

Cineva spunea de curand ca “E in puterea noastra sa schimbam puterea lor”… si eu cred acest lucru, conform unei viziuni pe care vreau sa vi-o impartasesc si Dvs., reamintindu-va, pentru inceput, vorba unui mare intelept: “Daca vei continua sa faci ceea ce ai facut intotdeauna, vei obtine ceea ce ai obtinut intotdeauna”. Asadar, obtinerea unor noi rezultate, diferite de cele anterioare, presupune o schimbare la nivelul actiunilor noastre si a modului de a gandi. Atata timp cat vom continua sa “hibernamin plan politic, lasandu-i pe altii (nu dau nume, o mare parte dintre acestia sunt de notorietate, incadrandu-se in tiparul politicienilor de care am amintit mai devreme) sa ne reprezinte interesele, ne vom trezi de fiecare data in fata situatiei de a nu avea pe cine vota, astfel incat constiinta noastra sa fie impacata. Oameni buni, treziti-va! Stiu ca dezamagirea si de multe ori ura fata de alesii neamului v-au cuprins sufletul si ca neincrederea in posibilitatea unei schimbari va macina gandurile si va dezarmeaza complet, dar nu aceasta este solutia! Cum nu este o solutie nici faptul de a va lasa inselati si cumparati cu un mic, o bere, un kilogram de ulei sau de zahar sau cine stie ce alte asemenea modalitati “ingenioase” de a fi “rasplatiti”, gasite de pseudo-politicieni, in schimbul votului pe care ar trebui sa il acordati conform intelegerii… Cu o asemenea atitudine nu faceti decat sa va ingropati si mai mult in mizeria care a inceput sa devina din ce in ce mai vizibila in aceasta tara pe toate planurile… Cine va cumpara votul nu va este prieten, va este dusman si daca intalniti asemenea personaje, nu le acordati atentie. In cel mai rau caz, daca ati decis sa va alegeti cu un folos material de pe urma intelegerii de a acorda votul Dvs. unui anume candidat, nu respectati intelegerea si ganditi-va ca “pretul” pe care l-ati primit reprezinta mai degraba o despagubire venita din partea acelora care v-au inselat nerespectandu-si promisiunile electorale. Acesta nu este modul corect de a se face politica, iar ei nu se numesc politicieni. Sunt niste “vampiri politici” care vor sa stoarca din Dvs. si ultima picatura de demnitate pentru a-si spori apoi averile pe seama intregii natiuni. Pentru acestia exista o singura solutie: aruncarea lor la cosul de gunoi al istoriei.

De asemenea, nu este o solutie nici neprezentarea la vot. Ganditi-va cati oameni s-au sacrificat de-a lungul timpului pentru a obtine privilegiul de a-si manifesta drepturile electorale, atat pentru ei cat si pentru generatiile urmatoare, iar noi, binecuvantati cu acest privilegiu, sa nu dorim sa il folosim. Aceasta este o crima, un act de primitivism. Chiar daca nu va place niciunul dintre candidati, exprimati-va drepturile electorale. Votati in alb, scrieti-va nemultumirile, faceti ceva prin care sa vada ca va pasa, sa vada ca v-au dezamagit, dar faceti! Luati atitudine! Nu mai stati cu mainile in san! Daca totul se rezuma pentru Dvs. la o lupta cu pseudo-politicienii, ganditi-va ca arma cea mai importanta de care dispuneti este VOTUL. Votul Dvs. pe care vi-l implora in timpul campaniilor electorale, amagindu-va cu tot soiul de sloganuri care mai de care mai pompoase, care mai de care mai stralucitoare, care mai de care “la sentiment”, pentru ca apoi sa uite ca mai existati pana in momentul urmatoarelor alegeri, cand deveniti iarasi atractivi, cand vor sa va arate ca sunteti oameni care au probleme de care le pasa si pe care doresc sa le rezolve, desi mint cu nerusinare, stiind ca pentru ei nu sunteti decat niste simple numere pe o lista, numere care trebuie adunate intr-o suma cat mai mare, fiind ulterior cumulate spre impozitare cu restul numerelor de pe intreaga lista.

Aceasta sunteti Dvs., aceasta suntem noi… simple numere pe o lista. Cinic, nu-i asa? Suntem simple numere pe o lista pentru ca “distinsii nostri politicieni” uita de valorile in care afirma ca ar crede si de promisiunile facute, pentru ca activitatea partidelor politice este destul de slaba intre campaniile electorale, pentru ca rareori politicienii cu idei valoroase si dorinta de implicare sunt promovati, mai ales in situatia in care “nu cotizeaza la sistem”, pentru ca nu suntem permanent si corect informati de politicieni cu privire la masurile intreprinse si la valorile partidului din care acestia fac parte, pentru ca nu prea ii vedem prin teritoriu decat in momentul in care vin sa ne cerseasca voturile, pentru ca prefera ”circul” in locul solutiilor, pentru ca nu am fost invatati si incurajati sa ne implicam, pentru ca e de preferat din partea acestora sa ramanem ignoranti pentru ca nu cumva sa le incurcam treburile in situatia in care am avea “mintile destupate”, pentru ca ne e teama sa luam atitudine, pentru ca ne e mai comod sa palavragim la o terasa, intr-o cafenea sau intr-o bodega, pentru ca ne plangem mereu ca nu ne ajunge timpul, ca nu ne ajung banii si nici numarul proprietatilor (in cazul unora), pentru ca nu avem educatia civica necesara, pentru ca nu ne respectam suficient unii pe altii, pentru ca nu suntem uniti. De aceea suntem simple numere pe o lista… usor de manevrat, usor de cumparat, usor de batjocorit. Pentru ca nu avem demnitate si ne-am vinde usor atat pe noi insine, cat si pe aproapele nostru. Asa valori, asa oameni. Nu e de mirare faptul ca suntem priviti ca ultimii oameni atat in Europa, cat si pe intreg mapamondul. Ne mai salveaza uneori romanii cu adevarat valorosi, care s-au remarcat in constiinta colectiva a lumii si pe care, din pacate, nu prea stim cum sa ii promovam; din contra, pe unii chiar ii denigram. Halal sotietate, mon cher! Atata timp cat nu ne vom propune sa fim un model de civilizatie in Europa si in lumea intreaga, nu vom reusi niciodata sa schimbam ceva. Ne vom amagi in continuare ca incercam sa ne aliniem unor standarde pe care nu le vom atinge in veci. Un intelept a spus odata: “Daca vrei ca oamenii sa construiasca corabii, invata-i mai intai ce este acela dorul de mare”. Se pare ca noua, romanilor, tocmai acest dor de mare ne lipseste… aceasta dorinta arzatoare care sa ne recomande peste timp drept un model demn de urmat pentru celelalte popoare… Stramosii nostri erau candva “cei mai viteji si mai drepti dintre traci”, conform spuselor unui mare istoric, iar noi, noi ce am devenit?… mi-e si rusine sa mai comentez…

Oameni buni, fiti curajosi si indrazniti sa mai credeti! Renuntati la obiceiurile negative, lasati-va temerile, comoditatea si lipsa de implicare deoparte! Ne-am saturat cu totii de situatia in care ne aflam. A sosit timpul schimbarii si aceasta schimbare incepe mai intai cu noi insine. Prin noi insine! Prin mentalitate si implicare, prin respect si curaj. Prin buna-credinta si entuziasm. Prin iubire si intelegere. Prin munca si sacrificiu. Prin rabdare si calm. Prin interesul manifestat activ pentru politica. Politica romaneasca este in colaps. Are nevoie de Dvs., are nevoie de noi. Nu numai prin participarea la vot, ci si prin schimbarea actualei clase politice. Este nevoie de o regenerare a politicii romanesti, este nevoie ca foarte multi oameni competenti, integri, nesantajabili, energici, sa intre in politica si sa se manifeste. Este nevoie de o noua paradigma a politicii si a politicianului. De aceea, in primul rand, consider ca a sosit momentul unui salt calitativ in politica romaneasca, prin implicarea cat mai multora dintre noi, in special oameni de caracter, onesti, open-minded, deschisi dialogului si problemelor cu care se confrunta societatea, instruiti, orientati spre atingerea telurilor si depasirea obstacolelor intalnite, indiferent de pozitia socio-profesionala sau situatia materiala a fiecaruia dintre noi. Asa cum fiecare persoana are anumite puncte slabe, sunt de parere ca in acelasi timp are si anumite calitati (mai numeroase decat punctele slabe) si multe idei care, identificate, comunicate, dezbatute si apoi puse in practica intr-un cadru organizat, ar conduce la imbunatatirea vietii multora dintre semenii nostri, inclusiv a noastra. De asemenea, un rol important in aceasta ecuatie il au entuziasmul si increderea, care se pare ca momentan au un grad destul de scazut, atat in randul alegatorilor, cat si al politicienilor care vor sa se implice activ si care, de regula, nu reusesc acest lucru datorita faptului ca se afla in umbra altor politicieni lipsiti fie de viziune, fie de interes in acest sens.

Auzim tot mai des ca rolul cel mai important in societate (inclusiv in politica) il au banii. De aceea toata lumea e obsedata de bani, firmele alearga dupa bani, oamenii alearga dupa bani, politicienii alearga dupa bani, presa alearga dupa bani, creand o intreaga nebunie in jurul notiunii de bani. Se pierde insa din vedere motivul care sta la baza acumularii banilor… si acela al asocierii oamenilor in cadrul unor formatiuni politice: un trai mai bun pentru fiecare dintre noi si o viata fericita… perceputa de fiecare in felul sau (nevoi de baza, calatorii, studii, un trai decent, distractii, activitate sportiva, cluburi, viata sexuala, viata emotionala, viata de familie, viata culturala, viata spirituala, relatii sociale etc.). Se pierde din vedere si ceea ce trebuie oferit in schimbul banilor: produse, marfuri si servicii de calitate, munca, imaginatie, organizare, respect, onestitate. Este motivul pentru care persoanele care uita aceste lucruri (angajati, patroni, firme, politicieni) se mira de rezultatele obtinute si sunt nemultumite de viata pe care o au, chiar daca la un moment dat se bucura de unele avantaje obtinute in mod necinstit. Am rugamintea ca o mare parte dintre Dvs. sa se gandeasca foarte atent la cele expuse anterior, sa isi gasesca o doctrina potrivita propriei viziuni de viata care o caracterizeaza si sa se inscrie in partidul pe care il crede cel mai aproape de sistemul de valori la care se raporteaza. Asadar, oameni buni, intrati in politica, pentru ca numai astfel avem o sansa mult mai mare de a schimba puterea lor. Cu rabdare, incredere, pasiune, credinta si implicare  veti observa ca lucrurile vor incepe sa se schimbe. Si pentru a asigura reusita acestui demers, am rugamintea sa gasiti si alte persoane care va impartasesc valorile, sa va uniti si in momentul in care va inscrieti intr-un partid sa fiti deja un grup omogen de minim 10-15 persoane. In acest fel, sansele de a schimba sistemul intr-un timp mai scurt cresc si mai mult. De asemenea, doresc sa fac un apel si catre tinerii Romaniei, in special cei cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani. Dragii mei, consider ca a sosit momentul in care trebuie facut schimbul de generatii la nivel politic. Totdeauna (mai ales cand eram mici) ni s-a spus ca noi suntem viitorul, ca toate sperantele parintilor nostri si ale societatii sunt puse in noi si ca meritam ca macar noi sa avem un trai mai bun. Sunt de parere ca a sosit vremea in care nu suntem doar viitorul, ci mai ales PREZENTUL, pe care il putem influenta numai prin implicare, luptand pentru idealurile in care credem si care sa fie utile intregii societati, atat generatiei actuale cat si generatiilor care vor urma dupa noi. Cred ca fiecare dintre noi a acumulat pana acum suficiente informatii si experienta, a facut si greseli din care a invatat destul de multe si a inregistrat si succese (macar intr-un singur domeniu, daca nu in mai multe) care sa-l motiveze si sa-i creasca increderea in fortele proprii, astfel incat sa aiba curajul de a se prezenta in primul rand in fata propriei constiinte si apoi si a celorlalti oameni si sa spuna ca isi poate asuma atat propriul destin, cat si destinele acelora care ii ofera increderea. De aceea, va chem pentru a da un nou destin Romaniei, un destin stralucit, de care sa fim mandri, nu actualul care ne impinge la cersit si la prostitutie pe strazile Europei.

Consider ca este nevoie de o Revolutie a bunului-simt, de o Romanie a bunului-simt. Atata timp cat oamenii uita ce este acela respect, societatea este condamnata la promiscuitate. Politicienii ii vor insela in continuare pe alegatori, alegatorii se vor insela unul pe celalalt, se vor injura, se vor batjocori, se vor molesta si se vor ucide unii pe ceilalti cu usurinta. Cu atat mai mult cu cat viitorul apropiat este unul destul de sumbru din punct de vedere economic si social. Daca nu vom invata ca in aceste momente de criza sa ne respectam, sa fim uniti si sa ne ajutam, se va alege praful de toata societatea. E in puterea noastra sa fim intelepti, rabdatori si disciplinati. Daca nu vom invata aceste lucruri, ne semnam singuri “condamnarea la moarte”.

Cu riscul de a ma repeta, consider ca este necesara o alta abordare a politicii si exemplul schimbarii trebuie sa vina din partea politicienilor, in primul rand. In acest sens, un rol deosebit il vor avea VOLUNTARIATUL (suna “nefiresc”, stiu) si colaborarea dintre partidele politice, societatea civila si institutiile statului. De asemenea, delimitarea politicienilor care vor ocupa functii politice de politicienii care vor ocupa functii publice – in cadrul fiecarui partid politic – poate avea un rol extrem de important pentru buna functionare a societatii. O alta masura care se impune este educarea cetatenilor din punct de vedere politic (o cat mai buna promovare a valorilor proprii fiecarui partid politic, realizata si pe internet), dialogul strans dintre politicieni si comunitate si implicarea cetatenilor in activitatea decizionala (prin idei, recomandari, sugestii etc.). De asemenea, se impune si reorganizarea partidelor politice, in sensul unei puteri mai mari de decizie atribuita organizatiilor teritoriale ale acestora, precum si infiintarea unor grupuri locale de initiativa, cu  rolul de a facilita socializarea, schimbul de idei, ajutorul reciproc, cresterea entuziasmului si a bunei dispozitii, lucrul in echipa, atingerea unor obiective de ordin personal si local, responsabilizarea sociala si cresterea nivelului tolerantei fata de ceilalti (unele dintre ideile mai sus exprimate pot fi vizualizate in articolele Aniversare – Idei pentru societate postat in data de 5 mai 2009, LECTIA DE POLITICA postat in data de 23 septembrie 2009 si “forta unei persoane care are o credinta este egala cu forta a nouazeci si noua de persoane care au doar interese” John Stuart Mill postat in data de 9 februarie 2009 pe blogul personal: flaviangradeanu.wordpress.com).

In incheiere, vreau sa va multumesc pentru rabdare si pentru atentia acordata si sa va informez ca am scris deja un proiect care se intituleaza „Sangele nostru salveaza Romania!”, proiect care mai are nevoie de mici retusuri si a carui implementare imi doresc sa fie o surpriza deosebit de frumoasa, cu atat mai mult cu cat are un caracter comemorativ (revin cu noi informatii asupra acestui aspect in data de 10 decembrie 2009).

P.S.: Mai actual decat oricand si mai bine decat am reusit sa scriu in randurile de mai sus, mai convingator si mai indragit, este discursul lui Charles Chaplin din finalul filmului „The Great Dictator”, discurs ce merita a fi ascultat: youtube

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în 0. Atitudini și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Răul are două cauze: calitatea execrabilă a clasei politice actuale și incapacitatea societății civile de a se coagula pentru a da naștere unei noi clase politice. Roșia, vine revoluția!

 1. Alex Imreh zice:

  Ovidiu Hurduzeu – Ce ni se mai pregateste? Corporatia chiar face legislatia! Prin noul tratat EU-SUA, corporatiile transnationale sunt ridicate la rang de „superstat” si nu se mai supun legislatiei din tarile in care opereaza. Orice corporatie va avea dreptul sa aduca un stat in fata unui „tribunal privat” – format din trei procurori privati – care vor fi autorizati sa ceara statului respectiv despagubiri nelimitate pentru orice prevedere legislativa nationala care le stanjeneste profiturile. Si statul nu va mai putea face apel la alte foruri internationale.
  Asta se intample in zona anglo-saxona si din ce in ce mai mult in EU. America Latina a iesit aproape complet de sub bocancul neoliberal si a denuntat „The Washington Consensus” care o inrobise. In Europa de Est, dupa asasinarea presedintelui polonez, actualul prim ministru este un lacheu neoliberal. Ungaria si din ce in ce mai mult Bulgaria par sa iasa de sub tutela neoliberala si sa adopte pozitii de protectionism economic. Romania nu are asemanare decat cu tarile din Africa. Caz atipic. Nici unde in lume o clasa medie educata nu a permis instalarea la conducerea tarii unei mase de mitocani. Fiindca ai de-a face cu niste brute ignorante care raspund doar instinctual, care inteleg doar de frica, trebuie sa faci orice este posibil sa le starnesti acest sentiment.
  http://www.huffingtonpost.com/lori-wallach/trade-deal-would-elevate_b_4143626.html

 2. regalian zice:

  Reblogged this on regalian and commented:
  Cât de adevărat… așa politicieni, așa societate…

 3. dru50bgd zice:

  In actuala constitutie scrie ca poporul este suveran, dar asta este
  o batjocura la adresa oricarui cetatean. Munciti-va mintile cum sa se faca suveranitatea sa fie reala. Un indiciu vi-l pot da eu: scoaterea politicului din prim planul vietii sociale, pentru ca alesii proveniti din politic sunt de fapt angajatii nostri in structurile adminstratiei statului pe care noi ii platim. Avand aceste date, rezolvati ecuatia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s