Runda #9: Roșii la Cluj, bastoane la Brașov și București. Erwin Albu a fost decorat pentru a 5a oară cu dosar penal și amendă.

pontarosii

Pentru a 9a duminică consecutiv, au continuat proteste mari, în jur de 2000 persoane în stradă în Cluj, 4000 în București, unde jandarmii au atacat în fortă protestatarii pașnici, pe Calea Victoriei, în zona Ateneului. Mai multi protestatari au fost bătuți fără nici o somație… Sâmbătă Ponta a fost aşteptat la Cluj cu roşii şi cu un baner impresionant, prin care i se solicita DEMISIA. Premierul şi-a anulat în ultimul moment vizita programată pentru inaugurarea unei noi piste a Aeroportului.

P1080729edb

Marturia lui Erwin Albu: „VIOLENŢE LA BRAŞOV. JANDARMERIA I-A FĂCUT PE PLAC PREFECTULUI MOHACI. Ora 18. Violenţe absolut gratuite şi inutile din partea jandarmilor la Braşov. Brutalitatea unor animale flămânde în faţa unei prăzi fără apărare.
Pe unii dintre noi ne-au târât de pe caldarâm, au dat cu gaze lacrimogene şi apoi au simţit nevoia să îşi încerce forţele nevrotice aplicând pumni şi picioare absolut inutil şi fără ca cineva să-i fi atacat sau să riposteze! Încă îmi sună în urechi „acum mă, acum e momentul, dă în el,mă” şi „umflă-l să-i arăt eu lui”. Am încasat cât au vrut, apoi am fost azvârlit în dubă, unde am fost ţinut de jandarmi culcat pe orizontală. N-am apucat să văd câţi mai erau aruncaţi în dubă cu erwinmine, pur şi simplu peste jandarmii care erau deja pe banchete. Spre mirarea mea, loviturile au încetat.
La Secţia 1 unde am fost duşi, am putut observa că suntem trei „huligani” cu totul. Am fost trataţi totuşi civilizat, atât de jandarmii care ne-au adus (alţi jandarmi, într-un fel cei care ne-au scăpat din mâna unor nevrotici), cât şi de agenţii de poliţie. Ne usturau ochii şi faţa îngrozitor de tare de la gaz.
Am fost escortaţi într-o cameră, unde jandarmii au scris procese verbale de contravenţie: câte 1500 lei fiecare. Apoi a venit rândul poliţiştilor să ne bage în seamă. Nu am fost lăsaţi să vorbim unul cu altul, ba nici să ne uităm unul la altul în prima faza. După vreo oră, situaţia s-a mai relaxat, jandarmii s-au retras şi am rămas cu poliţiştii. Vreau să evidenţiez totuşi tonul civilizat, faţă de brutalitatea anterioară. Era clar că au primit ordin să tragă de timp, pentru a nu ne mai putea întoarce la protest în timp util. Apoi m-au condus pe mine într-un birou, iar pe ceilalţi doi protestatari în altul. După 4 ore de discuţii, după ce mi s-a adus la cunoştinţă deschiderea celui de-al 5lea dosar penal, am păşit liber spre grupul care ne aştepta solidar în faţa secţiei. La câteva minute au apărut şi ceilalţi doi colegi de suferinţă.
Am răni pe corp şi pe faţă. Şi Roşia este a noastră rană. Luptăm! Mai urmează.”
Filmul interventiei din strada il puteti vedea aici.

Un excelent reportaj, facut de newsbv.ro la Brasov – Mulțimea se pare că nu este dispusă să plece până când persoanele reținute de jandarmi nu sunt eliberate și lăsate să revină în rândul protestatarilor. Hetty Benedek: „Personal am fost lovită peste sâni. Suntem bătuți, bruscați. Erwin a fost ridicat de pe trotuar. Mai mult, cei care vor să iasă din grup, poate vor să meargă la toaletă, sunt amenințați că nu mai sut lăsați să intre in rândul nostru“. S-au folosit spray-uri lacrimogene, una dintre persoanele afectate fiind cameramanul TVS, Robert Lazar. Prezenți in stradă sunt și șeful jandarmilor, generalul Eugen Pop și șeful Poliției, chestorul Ioan Aron. La ora 14.oo a avut loc întâlnirea grupului de inițiativă al protestatarilor de la Brașov cu Clotilde Armand Moroianu, de la Asociația „Salvați Bucureștiul“. Este vorba despre un schimb de experiență, întrucât brașovenii, vor să înființeze o Asociație „Pentru Brașov“, cu problemele specifice Brașovului.

Video: Protest Rosia Montana 27 octombrie 2013, Protest Rosia Montana 27 octombrie 2013 (II)Protest Rosia Montana 27 octombrie 2013 (III), Protest Rosia Montana 27 octombrie 2013 (V), Protest Rosia Montana 27 octombrie 2013 (VI)

20.26 Încă o persoană a fost ridicată de jandarmi, după ce a refuzat să se legitimeze.

20.20 Jandarmii toarnă iar gaz pe foc. Au început să-i legitimeze pe cei care au rămas în zonă, deși și-au strâns banerele si steagurile, semn clar că protestul e încheiat. Nu se mai scanda nimic, nu se mai loveau pet-urile să produca zgomot…

20.04 Protestatarii îmncep să părăsească zona din fața Prefecturii Brașov.

19.30 Discursurile continuă la Prefectura Brașov. Mulțimea se pare că nu este dispusă să plece până când persoanele reținute de jandarmi nu sunt eliberate și lăsate să revină în rândul protestatarilor.

19.24 Iată ce spune fostul deputat de Brașov Horia Pop, prezent la protest: „Incidentele sunt din cauză că Jandarmeria nu respectă legea și a provocat protestatarii, nelasand oamenii sa mearga pe trotuar, au blocat coloana care mergea pe trotuar… De aici au apărut altercațiile. Problema mare este ca atat protestatari, cat si jandarmii ar trebuie să respecte legea si atunci nu ar mai fi nicio problema“.

protest rosia montana4
protest rosia montana3
protest rosia montana2
protest rosia montana

19.12 „Fac legea și o aplică după bunul plec. Cand le convine, o aplică, cand nu le convine, fac abuz. Ei trebuie sa dea explicații la ce comanda raspund. Eu nu-mi aduc aminte cand au facut demonstratii USL si PDL-ul, dar atunci nu au intervenit. Cand e vorba de politiceni, nu mai aplică legea. Pentru altii se poate, iar romanii de rand nu mai au voie nici sa respire aer curat in propria lor tara“, spune Eugen David, președintele „Alburnus Maior“.

protest rosia montana4
protest rosia montana3
protest rosia montana2
protest rosia montana

19.05 Una dintre protestare spune că a fost prinsă de un jandarm de umărul drept și  impinsă. A căzut peste cei din jurul ei. „M-am uitat în ochii lui si i-am spus: poți să imi fii copilul meu, nici măcar nu l-a interesat. Nu mi se pare normal și voi depune o plangere. In decembrie 1989, la Revoluție, la fel am fost impinsă, si atunci s-a schimbat Guvernul. Sper să se intample la fel si acum“. Hetty Benedek: „Personal am fost lovită peste sâni. Suntem bătuți, bruscați. Erwin a fost ridicat de pe trotuar. Mai mult, cei care vor să iasă din grup, poate vor să meargă la toaletă, sunt amenințați că nu mai sut lăsați să intre in rândul nostru“

19.00 Ce spun, oficial, jandarmii: Au acționat 40 de jandarmi. La întoarcearea către Prefectură au încercat blocarea unei căi rutiere și au acționat pentru deblocarea părții carosabile (lucru pe care nu l-au făcut când au acționat pe DN11, la marșul secuilor. Au fost reținute trei persoane, duse la Secția 1 pentru legitimare și care probabil vor fi sancționate. Jandarmii mai spun că sunt doar 300 de protestatari.

18.47 Eugen David le-a mulțumit jandarmilor că și-au făcut „datoria“ și că au săltat două persoane, pe una lovind-o cât era la pământ

18.32 O informație confirmată, în acest moment: s-au folosit spray-uri lacrimogene, una dintre persoanele afectate fiind cameramanul TVS, Robert Lazar.

18.25 La interesecția Mureșenilor cu Sfantul Ioan a ieșit o nouă busculadă. Din nou Erwin Albu și o tânără au fost ridicați de jandarmi. Coloana a intrat pe Sfântu Ioan, Republicii și se îndreaptă din nou către Prefectură.

În zona librăriei „Șt. O Iosif“ au reușit să se unifice cele două grupuri de protestatari, care acum sunt in jur de 400 de  persoane. Si fortele de jandarmi sunt foarte numeroase, circa 200. Prezenți in stradă sunt și șeful jandarmilor, generalul Eugen Pop și șeful Poliției, chestorul Ioan Aron.

18.00 Protestatarii au ajuns în Piața Sfatului și vor să coboare pe strada Mureșenilor. Coloana de protestatari este încadrată de cordoane de jandarmi. Protestarii vor să coboare pe carosabil, dar nu sunt lăsați de jandarmi. Trotuarul oricum este foarte îngust și nu permite coloanei să se deplaseze.

17.55 La interesecția Michael Weiss un alt grup de protestatari vrea să se alăture grupului principal, dar au fost împiedicați. Drumul continuă spre Piața Sfatului. Se cântă „Deșteaptă-te române“ și se scandează împotriva protestarii, pe strada Republicii - foto: Robert Lazarfolosirii cianurilor la exploatările miniere. Pprotestarii, pe strada Republicii – foto: Robert Lazar

17.46 Grupul de protestatari a pornit pe strada Republicii către Piața Sfatului. O cameră TV mobilă însoțește grupul de protestatari. Încercăm în cât mai scurt timp să emitem de la fața locului. Jandarmii au fost îmbarcați în autospeciale și sunt relocați către Piața Sfatului.

17.42 Circa 20 de suporteri ai FC Brașov au venit de pe strada Politehnicii să se unească cu protestatarii. Jandarmii nu îi lasă se se apropie de grupul de protestatari. Ei merg spre Modarom în acest moment. Erwin Albu a fost săltat de jandarmi după ce a protestat că nu sunt lăsați să se unească. Este evidentă intenția jandarmilor de  dispersa protestatarii, pentru a nu se crea un grup foarte numeros, pe care nu îl mai pot controla.

17.30 Într-un interviu în direct pe tvbrasov.ro, Eugen David a răspuns câtorva întebări adresate de reporterul newsbv.ro. Presedintele „Alburnus Maior“ a precizat că ce se întâmplă la Roșia Montană este rezultatul corupției din politica românească din ultimii 14 ani. A ținut să precizeze că nu face politică și ar trebui să-și dea demisia pentru ce se întâmplă acum atât președintele Traian Băsescu, cât și Guvernul condus de Victor Ponta. Întregul interviu va fi disponibil VIDEO în câteva ore!

protest rosia montana5
protest rosia montana4
protest rosia montana2
protest rosia montana

17.10 „Jandarmi, și voi, sunteți ca noi“, au scandat protestatarii  după ce Eugen David, presedintele „Alburnus Maior“, li s-a adresat direct forțelor de ordine și le-a spus că au și ei acasă copii care nu vor să trăiască într-o țară poluată și să se gândească la faptul că, dacă și copii lor ies în stradă, vor fi bătuți nu de ei, ci de forțe aduse din alte colțuri ale țării“.

17.00 Un parapantist a zburat de pe Tâmpa purtând un banner pe care scrie „Salvați Roșia Montană!“, spre surprinderea celor care se aflau în zonă și bucuria protestatarilor.

parapantist prefectura5

parapantist prefectura3

parapantist prefectura2

parapantist prefectura

16.55 „Au venit neașteptat de mulți roșieni să ne susțină, deși inițial era vorba de 2-3 persoane. Nu cer nimic în schimb, doar sa sustina miscarea noastra. De la ora 17.00 vom avea surprize. Sunt foarte mulți jandarmi la această oră. Suntem deja aproximativ 200 de persoane. I-am primit cu pâine și cu sare pe oaspeți și au rămas foarte plăcut surprinși de faptul că există o adevărată forță la Brașov care îi susține“, ne-a declarat Hetti Benedek.

protest rosia montana paine si sare4
protest rosia montana paine si sare2
protest rosia montana paine si sare3
protest rosia montana paine si sare

16.50 „Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici lumina n-o vede. Noi, cei care luptam acum, ne croim drumul spre lumină. Pe un munte sângeriu, această Roșia Montană. Știm că este greu și că avem mult de luptat“ – le-a spus celor prezenți Oana Ticușan.

16.10  Peste 100 de persoane s-au adunat în acest moment  la Prefectura Brașov. Sloganul „Uniți Salvăm Roșia Montană se poate auzi în direct dacă dați click mai jos pe link-ul către youtube. Diferența dintre ce se întâmplă în stradă și ce vedeți pe youtube este de cel mult 30 ce secunde!

protest rosia montana10
protest rosia montana9
protest rosia montana8
protest rosia montana7
protest rosia montana6
protest rosia montana5
protest rosia montana4
protest rosia montana2

16.38 Au venit circa 15 persoane de la Roșia Montană, care s-au dus să-și ia ceva de mâncare. Și jandarmii au venit să-și construiască dispozitivul, îmbrăcați în echipamentele destinate protestelor de stradă. La această oră, jandarmii pregătesc gardul de protecție.

14.25 La această oră se discută despre cum poate functiona eficient o asociatie și cum pot persoane persoane particulare sau alte organizatii sa sustina demersurile asociatiei „Pentru Brașov“. Au început să vine la Prefectură cei care sunt cei mai activi la protestele împotriva exploatării de la Roșia Montană. Sunt 10-12 persoane în fața Prefecturii Brașov.

13.30 La ora 14.oo va avea loc întâlnirea grupului de inițiativă al protestatarilor de la Brașov cu Clotilde Armand Moroianu, de la Asociația „Salvați Bucureștiul“. Este vorba despre un schimb de experiență, întrucât brașovenii, vor să înființeze o Asociație „Pentru Brașov“, cu problemele specifice Brașovului.

Informațiile de la fața locului, fotografii și video de la Alexandru Petrescu , Răzvan Boacă și Bogdan Runceanu.


PS: Campania Salvaţi Roşia Montană nu s-a asociat şi nu se va asocia niciodată, în mod voluntar, cu partide şi organizaţii politice, indiferent de ideologia lor. Deşi salutăm şi susţinem dreptul individual al fiecărui cetăţean de a protesta împotriva proiectului de la Roşia Montană, indiferent de opţiunile politice personale, cerem organizaţiei Noua Dreapta să nu folosească identitatea vizuală a Campaniei Salvaţi Roşia Montană – frunza verde-roşie – la evenimentul pe care îl organizează sâmbătă, 2 noiembrie, la Cluj.
Sigla Campaniei Salvaţi Roşia Montană – text+imagine frunza verde-rosie – este marcă înregistrată a Asociaţiei Alburnus Maior şi în cazul în care nu veţi da curs acestei notificări vom recurge la demersurile legale ce se impun.

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Sept-Oct 2013 și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Runda #9: Roșii la Cluj, bastoane la Brașov și București. Erwin Albu a fost decorat pentru a 5a oară cu dosar penal și amendă.

  1. regalian zice:

    Reblogged this on regalian.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s