#unitisalvam – noua clasa politica sau lumpen-activism?

Mai jos este o ”discutie” de pe grupul facebook #unitisalvam. O ”discutie” similara a fost stearsa din grupul facebook SRM. Discutia a pornit de la acest articol – adevarul.ro/adevarul-despre-noii-revolutionari despre liderul Militiei Spirituale.

Titlul INTERVIULUI este cit se poate de clar, interviul a fost facut pe baza a ce a spus Bumbes in interviu. Iata titlul si subtitlul: 1] ”Cine sunt şi ce vor liderii protestelor care au cuprins România.” 2] ”Tinerii care au contribuit la apariţia şi la dezvoltarea protestelor tot mai numeroase din ultimii ani, vor să destabilizeze sistemul şi să formeze o nouă clasă politică până în anul 2020.’

Daca jurnalistul a ”distorsionat” ceea ce a zis Bumbes, trebuia sa dea Bumbes o dezmintire, sa spuna ca el a zis altceva, ca jurnalistul i-a pus vorbe in gura pe care nu le-a zis, ca ziarul a facut manipulare. Problema e ca se judeca cu dublu standarddaca altcineva ar fi facut ce a facut Bumbes, ar fi fost crucificat de aceleasi persoane care il apara pe Bumbes. S-a repetat obsesiv de catre Campania SRM si in grupurile facebook care au folosit sintagma Uniti Salvam, doua lucruri: 1]ca protestele ”nu au avut lideri” si 2]ca nu trebuie politizate sub nici o forma, ca trebuie corectate ferm si consecvent, toate incercarile de a prelua imaginea protestelor SRM. Bumbes nu numai ca isi aroga drepturi de organizator pe care nu le are, dar conform titlului din articol, vrea sa faca parte din Noua Clasa politica ca sa inlocuiasca actuala clasa politica.

Nimeni nu-i contesta contributia pozitiva, faptul ca a avut actiuni reusite care au mobilizat constiinte, ca atunci cind s-a legat cu lanturi in fata guvernului, bravo lui! Dar sa pretinda ca a initiat protestele din sept-oct, sa pretinda ca el, sau ca asa zisa organizatie Uniti Salvam, au determinat zeci de mii de oameni peste tot in tara sa iasa la proteste, este o exagerare, o incercare de a prelua imaginea protestelor SRM. Cine initiaza un event facebook nu inseamna ca a si determinat zeci de mii de oameni sa iasa in strada, in toata tara. Cine inventeaza un nume ”uniti salvam”, nu ajunge prin asta sa fie ”implicat in toate miscarile de strada din ultima vreme”. Zeci de mii de oameni au iesit in strada in sept-oct datorita campaniei de informare facuta pe mass media paralela/virtuala, timp de 10 ani, de catre mii de persoane care au facut si chemarea la protestele din sept-oct 2013.

Mai este si o problema de ”stil”. Oameni care argumenteaza cu limbaj de mahala nu pot avea pretentia sa fie lideri, activisti civici, tiganile/activismul de mahala nu pot combate manelismul politic. Desigur pe facebook exista tot felul de derapaje, dar daca #unitisalvam ar fi o chestiune serioasa, ar trebui sa aiba admini care sa modereze astfel de exprimari. Cine a urmarit discutiile de pe Uniti Salvam luni de zile, (pe grupuri facebook si in sedinte live), a putut sa vada astfel de ”discutii/argumentari”, in acest stil ‘necivilizat’. Daca Uniti Salvam nu e in stare sa modereze discutiile sale ca sa se discute civilizat, cum vor sa fie reprezentantii zecilor de mii de oameni care au protestat la Cluj, Bucuresti si in zeci de alte orase? Eu constat o contradictie intre oamenii frumosi pe care i-am vazut in strada in Cluj, cu carucioare, cu copii, intre oamenii descrisi de Tudor Chirila si intre acest lumpen-activism. Cluj / Oana Moisil: 2013/09/14/oana-moisil-cristian-motora-trezire-si-metamorfozaBucuresti / Tudor Chirila: 2013/09/26/este-revolta-clasei-de-mijloc-nu-revolutia-hipsterilor-rosia-montana-inseamna-ne-am-trezit-jos-clasa-politica.

Una sunt zecile de mii de oameni care au protestat frumos si uniti in Cluj, Bucuresti, asa cum ne relateaza Oana Moisil sau Tudor Chirila si altceva sunt bumbestii, craciunestii, occupistii si iepurestii care se bulucesc sa isi aroge drepturi de organizatori. Daca unii se arunca mai cu spor in dube doar ca sa fie apoi promovati de anumite televiziuni si ziare, daca unii monopolizeaza portavocile ca sa dea indicatii pe strada la cei care protesteaza, daca unii reusesc sa fie mai vocali si mai stridenti pe facebook cu atacuri la persoana in loc sa argumenteze civilizat, nu inseamna ca sunt si reprezentativi pentru oamenii care au protestat pentru cauza Save Rosia Montana si contra gazelor de sist, in septembrie-0ctombrie 2013. Cele spuse mai sus le asum in nume propriu, Alex Imreh.

Discutia cu pricina de pe #unitisalvam :

Alex Imreh : ??? A iniţiat pe Facebook evenimentul din 1 septembrie (prima duminică în care s-a ieşit în stradă), a venit cu ideea marşurilor prin cartiere, care a însemnat momentul de apogeu al mişcării, şi a întins identitatea protestelor dincolo de miza ecologistă, construind platforma “Uniţi salvăm”, care s-a implicat în toate mişcările de stradă din ultima vreme. Citeste mai mult in adev.ro/mxzl8f

Harry Tavitian : Alex, e multa manipulare in mass-media, interese dar si lipsa de profesionalism. Ne asteapta multe incercari grele anul asta. Sa nu ne risipim. Eu incerc sa fiu calm, ca sa gandesc cat mai limpede. Bineinteles ca nu imi reuseste totdeauna… Sunt lucruri inerente intr-o miscare eterogena ca aceasta, in care sunt implicati atatia oameni cu valori personale si motivatii diverse. E nevoie si de putina structurare si automat intr-un grup apar si lideri informali.

Alex Imreh : Da pe strada putem fi ”toti” uniti, insa unii care se considera grupuri reprezentative in cadrul Uniti Salvam, NU reprezinta procente semnificative din cadrul celor care au protestat in sept-oct, sa construiesti alaturi de toate aceste grupuscule inseamna nu constructie omogena ci ratare garantata, diluare si deturnare. Eu cred ca masa mare a celor care au protestat pe strada, sunt mult mai omogeni decit mare parte din asa zisii activisti din Uniti Salvam, care mai mult au DEZorganizat decit organizat.

Florinakkis Arhire : Esti malitios Alex, serios

Alex Imreh : Gindesc cu mintea mea asa cum gindesti si tu cu a ta. Tie iti place de Bumbes mie nu imi place ideologia sa. Nu e vorba de malitiozitate Florinakkis, daca tu alegi sa fii anarhist e alegerea ta, eu nu cred ca ne putem salva asa, sa iti propui sa desfiintezi statul e un ”vis frumos” dar acum pe viitorul previzibil este doar o aberatie si mai ales o deturnare periculoasa a energiilor. Asta e parerea mea, so we just agree to disagree.

Florinakkis Arhire : il cunosc personal pe om.

Radu Andrei : A și zis după aia că e scos din context, el zicea de destabilizarea statului mafiot, nu a statului per ansamblu. Oricum, Bumbes anarhist? Poate o umbră, o tendință acolo.

Alexandru Cristian Surcel : Un anarho-socialism care nu exclude nici existenta statului, nici activismul de partid (un alt element care aparea in interviul lui Bumbes). Am discutat cu el direct, nefiind foarte multumit de unele din lucrurile care apareau in acel interviu. Dar acum sa fim seriosi, Bumbes nu e US, nu e nici macar liderul US, de altfel US nu are un lideri in sensul traditional al termenului. E doar unul din oamenii care au contribuit la aceasta miscare, dar nici pe departe singurul.

Adrian Ciobanu : In orice miscare exista caractere care ies in evidenta, presa ii numeste lideri si incep atacurile … activistii de tastatura se inghesuie sa arunce noroi in ventilator laolalta cu presa vanduta. Am sa APAR intotdeauna activistii reali. Atacurile vor curge, a fost Epurescu si miscarea de rezistenta de la Pungesti, acum Bumbes, urmeaza Craciun, Alexe, Ioachimescu sau Surcel. Domnule Imreh, fi un bun cetatean, SALVEAZA TASTA ENTER.

Matei Alexandru : Alex Imreh tu esti un cacanar de la servicii care bagi dezbinare peste tot pe unde iti cari hoitu, ai incercat si la Cluj, la Mosna, la Pungesti da vino si in Bucuresti te asteptam cu drag. Nu sunt prieten cu Mihail Bumbes si nici nu simpatizez cu ideea de anarho-socialism, dar el face ceva pe cand tu Alex Imreh salvezi tastatura.

Amira Hameed : Multe din lucrurile scrise acolo sunt adevarate. Mihail Bumbes a avut diferite actiuni de a atrage atentia asupra RM si el este unul din cei care au demarat eventul FB pt 1 Septembrie, marsurile prin cartiere. Este implicat in activism de multa vreme. Sunt si parti dubioase in articol pentru ca na … manipularea si rastalmacirea cuvintelor este un risc la tot pasul. Acum hai sa vedem ce se mai scrie despre el dupa ce a jucat sah la Guvern. Chiar nu inteleg ce ai cu Bumbes. A fost si este un om activ care face multe alte lucruri pe langa proteste si Uniti Salvam.

….

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în 0. Atitudini și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s