6] Asocierea Cojocaru-Funar este un compromis inacceptabil, compromite proiectul Constituția Cetațenilor

1.10.14 – Noi, membri ai grupului informal a3f, Prandea Ioana Violeta, Flavian Grădeanu, Marius Rusu, Daniela Șerban, Ioan Igescu,  Valea Bogdan, Alexandru Ionut Clapa, Dorin Mario, Emil Marian, Cristiana Dumintrescu, Alex Imreh, am votat individual și susținem această poziție publică – Asocierea Cojocaru-Funar este un compromis inacceptabil, compromite proiectul Constituția Cetațenilor, inițiat de d.Cojocaru. Nu putem susține în aceste condiții proiectul CC Cojocaru.


Alex Imreh – Proiectul CC Cojocaru este bine gindit conceptual, s-a investit multa munca intelectuala, dar inititiva e un drum infundat, o risipa de energie. D.Cojocaru de multi ani nu mai poate stringe un 1%, nu a putut  sa stringa acum 200.000 semnaturi pentru a candida la Presedentie si vrea sa CCCstringa 500.000 semnaturi pt acest proiect pe care NU ARE CUM SA il duca pina la capat, pentru ca necesita o majoritatea constitutionala de peste 50%. E o risipa de timp, de energie, o utopie. Si ca toate utopiile, este o utopie periculoasa, asa noi doar ne amagim cu fantezii si discutii sterile.  Pacat, am avut incredere in d.Cojocaru, asocierea cu Gh.Funar este un autodafé. Legea spune – (1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. (2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Valea Bogdan – Degeaba incercam sa punem carul inaintea boilor. O constitutie se poate schimba doar daca se respecta procedurile legale. Sa presupunem ca Gh. Funar reuseste sa ajunga presedinte si propune pe d.Cojocaru ca prim ministru, propunere care trebuie validata de parlament.  Conform articolului 151 din Constituție: (1) Propunerea sau proiectul de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei camere. (2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunga la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în sedință comună, hotărăsc cu votul a cel putin trei pătrimi din numarul deputaților și senatorilor.

Si sa nu uitam: „Curtea Constituțională va analiza dacă această propunere legislativă are un caracter constituțional, dacă nu încalcă limitele de revizuire ale constituției stipulate în articolul 152, dacă s-a întrunit numărul minim de semnături pentru începerea procedurii de revizuire și dacă această cerere a fost publicată potrivit procedurii.” Deci si CC-ul are un rol in aceasta ecuatie. Ba mai mult: Curtea se compune din nouă judecători numiți pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau reînnoit. Câte trei judecători sunt numiți de către Camera Deputaților, Senat, respectiv de Președintele României.


Domnul Cojocaru – ’Având în vedere că domnul Gheorghe Funar a reuşit să-şi depună candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie 2014, că şi-a însuşit proiectul de ţară care este Constituţia Cetăţenilor, .., am convenit cu domnia sa să participăm, în aceasată campanie, în tandem, urmând ca, în cazul în care el va câştiga alegerile, să mă desemneze pentru funcţia de prim-ministru al Guvernului, în conformitate cu prevederile articolului 103 din actuala Constituţie a României, cu formarea unui guvern de Uniune Naţională, care să iniţieze şi să aplice legile cerute de prevederile Constituţiei Cetăţenilor.’


Iata un articol din 4 octombrie 2004 despre afacerile familiei Funar.

Sabin Funar, fiul fostului primar al Clujului, s-a lansat in afaceri inca de cand era in bancile liceului. Alaturi de Mihai Muresan, fost director Tehnic in Primaria Cluj, a fost actionar, inainte de majorat (?), la firma Transarom, specializata in traficul de combustibil cu destinatia Regia Autonoma a Domeniului Public, condusa pe atunci de Liviu Medrea.

Dintre izbandele juniorului Funar amintim cateva dintre parteneriatele cu Primaria Cluj, care i-au adus sume frumoase in buzunar. Licitatiile dubioase la care au participat firmele lui Sabin Funar au fost supervizate de grijuliul sau tata.

Gheorghe Funar a mers atat de departe incat a ordonat anularea licitatiei pentru instalarea aerului conditionat in Primarie, pentru a facilita oferta odraslei sale, mai scumpa si net inferioara celorlalte oferte. Fiul a castigat, de asemenea, contractul pentru montarea celebriilor butoni reflectorizanti pe strazile Clujului. In ciuda faptului ca s-a stiut ca au fost montati mai putini butoni decat prevedea contractul, iar garantia nu a fost onorata, nu s-au luat masuri de sanctionare.

Un alt capitol demn de toata lauda al colaborarii Sabin Funar-Primarie l-a reprezentat licitatia din luna martie 1999, organizata pentru cumpararea de trandafiri. La licitatie si-au prezentat ofertele SC Investicon, unde Sabin Funar avea 50 la suta din actiuni, si SCPP. A castigat firma lui Sabin Funar, care a oferit trandafiri cu 2.000 de lei mai ieftini decat concurenta. Contractul s-a incheiat pentru 256 milioane lei, insa ulterior, printr-un act aditional, s-au modificat atat pretul cat si cantitatea de flori care trebuia livrata. Din cauza caldurii, plantarea s-a amanat si livrarea florilor s-a sistat. Sabin a incasat banii.

Societatea Investicon a devenit celebra o data cu controversata concesionare a pietei Grigorescu. Contractul prevedea ca Investicon sa faca investitii in acest spatiu, ceea ce, evident, nu s-a intamplat. Dupa ce a incasat peste doua miliarde din exploatarea pietei, Sabin a vandut firma societatii Profi Rom Food SRL din Timisoara, cu toate ca exista la Primarie o cerere nesolutionata de revendicare a terenului concesionat. Afacerile de familie au fost mereu prezente in umbra Primariei. Pasiunea pentru constructii i-a fost satisfacuta lui Sabin, desi incalca in mod alarmant legea.

Dar, daca Sabin a vrut, s-a facut! Un exemplu ar fi concludent pentru toata lumea. Sub paravanul firmei SC Total Invest SRL, unde patron este Ioan Draghicescu, socrul juniorului Funar, se construiste un bloc, incalcand in mod fraudulos normele topografice impuse de lege. Blocul cu regim de inaltime D+P+2 E il are ca beneficiar pe Florin Zah, care este si proprietarul terenului respectiv. Imobilul in cauza este ridicat pe o parcela de pe strada Alverna, la o distanta de mai putin de zece metri de blocul 62, deja existent, fara a se tine seama de reglementarile impuse prin lege privind sablonul care trebuie urmat in cazul unei noi constructii in vecinatatea unei cladiri deja existente. Reclamatiile proprietariilor au fost zadarnice, desi erau justificate, fapt ce i-a determinat sa creada ca planul imobilului nu va fi respectat. „Suntem siguri ca si in exterior pe fatada care e indreptata spre blocul nostru vor fi ferestre, contrar planului”, a precizat un locatar din blocul 62.

Firma lui Iuliu Ileg, castigatoarea licitatiei pentru cosurile de gunoi din municipiu, nu a fost decat o alta masinatie a lui Gheorghe Funar in favoarea firmei Merit SRL, unde actionari au fost Sabin Funar si nasul acestuia, Vasile Moldovan.

Ultimele ispravi l-au readus in atentia presei pe fiul ex-primarului clujean. Daca in urma cu cateva luni, Sabin avea o pasiune obsedanta pentru evaziunea fiscala prin vanzarea telefoanelor mobile introduse in mod dubios in tara, acum s-a reprofilat pe ceva mult mai serios, cum ar fi afacerile hoteliere.

Probabil ca experienta acumulata in ultima perioada, in cadrul firmei proprii de „consultanta in afaceri” l-a determinat sa faca acest pas important. Strada Victor Babes poate fi numita „strada clanului Funar”. De altfel, e printre putinele strazi din Cluj pe care Gheorghe Funar le-a reparat din temelie, dupa cele mai inalte standarde de calitate.

La numarul 35, Sabina Funar are in subordine, in calitate de „farmacist sef”, farmacia ELMAFARM. Vizita pe care am facut-o la aceasta farmacie nu a fost tocmai binevenita. De la ghiseul farmaciei, o tanara angajata ne-a raspuns revoltata ca „doamna Sabina Funar nu are nici o farmacie, pentru ca nu este farmacista”. Avand proaspat actualizat CV-ul Sabinei Funar si fiind profund marcata de prezenta noastra, ne-a pus si ea vreo doua intrebari: „Si care e problema dumneavoastra? Cu cine vreti sa vorbiti?” Am plecat fara a mai lungi conversatia. Conform site-ului oficial al Casei de Asigurari de Sanatate a Judetului Cluj (CAS), la sectiunea „Farmacii”, regasim in dreptul ELMAFARM si a adresei sus mentionate numele „farmacistului sef Sabina Funar”. Nu stim cine minte sau cine are de ascuns acest fapt, dar tindem sa credem CAS-ul.

Din surse demne de luat in seama am aflat ca proiectul lui Sabin Funar de a-si construi un hotel se concretizeaza exact la aceeasi adresa la care figureaza farmacia mamei acestuia. Santier in lucru, pe strada Victor Babes, nr. 35, exista. Placa de santier este completata cu datele privind imobilul si este afisata conform legii. Obiectiv: extindere imobil S+P+3E; Beneficiar: Cerces Virgil si Liana; Proiectant Birou arhitect Irina Popa; Constructor: Regie proprie; Autorizatie de desfiintare: nr. 97/23.12.2003; Autorizatie de construire: nr. 2230/15.12.2003; Termen executie: 10 luni; Data inceperii 12.01.2004; Data finalizarii: 12.11.2004. Nelamuriri fata de aceste date sunt foarte multe. In primul rand, obiectivul imobilului este vag prezentat, iar existenta autorizatiei de desfiintare este o proba concludenta ca destinatia noului imobil este alta decat cea anterioara „extinderii”. Beneficiarii sunt de negasit, fapt ce ne face sa credem ca acestia sunt un nou paravan al afacerilor „Juniorului”. La parter, mama cu farmacia, sus, fiul cu hotelul. Serviciul Control Urbanism din cadrul Directiei de Urbanism a Primariei Cluj ne-a informat, dupa lungi insistente, ca „in legea privind obligatia afisarii datelor de construire a unui imobil pe placa de santier nu este specificat clar care ar trebui sa fie continutul placutei. Datoria noastra este de a cere afisarea placutei cu datele ce contin obiectivul lucrarilor, beneficiarul, constructorul, numarul autorizatiei si termenii executiei.

„Hotelul e al meu”, sustine Sabin Funar. „Da, este adevarat si s-a mai scris in presa. Hotelul e al meu. Nu mai am ce comenta. Informatia e deja fumata. S-au scris multe lucruri neadevarate, pe care nu mi le amintesc acum”, ne-a declarat Sabin Funar. L-am intrebat care este artificiul cu familia Cerces si ne-a raspuns pasiv ca sunt cei de la care a cumparat cladirea. „Pe numele lor s-a obtinut autorizatia. S-a scris despre asta in campania electorala si ca ar avea legatura cu tata. Nu este adevarat, e o societate privata, cu capital privat”, a mai adaugat Sabin Funar. Bineinteles ca juniorul refuza sa accepte orice aluzie la o facilitare injusta datorata ex-primarului. Ne intrebam atunci, daca nu era nimic de ascuns, de ce numele beneficiarului real, adica numele lui Sabin Funar, nu apare in actele imobilului (proiect, expertiza tehnica, plan urbanistic de detaliu, autorizatie de desfiintare, autorizatie de construire etc.) depuse la Primarie si aprobate in perioada in care tatal acestuia era primar? Vom astepta cu mare interes noi realizari ale „Juniorului”, in lipsa suportului „moral” al Primariei. Deocamdata ardem de nerabdare sa participam la inaugurarea hotelului, cireasa de pe tortul „Clanului Funar”.

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în @Pozitii Publice și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s