Înființare Grupuri Locale pe bază de Democrație Directă. Noi nu vă spunem ce să faceți, vă spunem ce s-a întâmplat în Spania. Voi decideți ce vreți să faceți și cum vreți să faceți! Podemos?

26.11.2014Nu chemăm la o structură ierarhică pe tară, ci la înființarea a cât mai multe grupuri de acțiune locale independente, pe principiul Democratiei Directe. Invităm fiecare grup să se organizeze cum vrea, să își aleagă orice nume, oamenii să se selecteze între ei cum doresc. Când facem invitația nu stabilim reguli sau scopuri pentru nimeni, fiecare grup își poate face propriile reguli/scopuri. E un event (Facebook) doar pentru informare,  nu vă spunem ce să faceți, doar vă spunem ce s-a întâmplat în Spania, voi decideți ce vreți să faceți și cum vreți să faceți.

Astfel de <cercuri> grupuri reale, se pot face în funcție de afinități, de proximitați, pe teme de interes, de exemplu pentru acțiuni antifrack. Ideea e sa fie grupuri reale în care să existe democrație reală. Un lucru e clar probleme sunt destule, indignați sunt destui, dacă nu se depășește faza de mișcare browniana, fiecare va muri pre limba sa, cei care astăzi sunt activi mâine vor obosi, asta e sport de echipă, nimeni nu poate face nimic singur. Activismul civic e baza, dar în final toate problemele mari se tranșează acolo unde se iau deciziile, în consilii locale, prefecturi, parlament, guvern, acolo trebuie dus războiul adevărat, iar războiul se duce cu armate nu prin haiducie.

Aici doar vă informăm că Democratia Directa a avut succes în Spania și alte țări. Primele care s-au organizat așa, au fost Partidele Pirat din Germania și Suedia, așa au ajuns la procente semnificative. Acest event de informare nu invită pe nimeni într-un grup anume, nu își asumă nimeni nici o organizare pe plan national. Invităm alte persoane sa facă chemări similare tot asa pentru înființare de grupuri locale pe baza de democratie directă, sau participativă, în care să apară alții ca inițiatori/organizatori. Important este ca ideea să fie popularizată, să apară cât mai multe grupuri reale cu democrație reală, apoi aceste grupuri pot interactiona, pot fi cărămizi pentru grupuri de grupuri, sau pot fi folosite pentru a organiza actiuni civice, proteste.

Democratia Directa pe tara se poate face doar daca participa majoritatea populatiei. DD intr-un partid se poate face doar daca exista un numar MARE de membrii, in Spania partidul s-a pornit DOAR DUPA ce s-au infiintat sute/mii de grupuri, in asa fel incat in 20 de zile s-au inscris in partid 100.000 membrii. Grupurile la inceput se pot forma DOAR cu oameni care SE CUNOSC BINE si care SE SELECTEAZA INTRE EI CU MARE ATENTIE, cu mult discernamint. Altfel o sa fie ca la Asociatia Romanilor din Timoc, unde la pornire s-au inscris suficient de multi sarbi, pentru a decide in mod ‘foarte democratic’ ca limba oficiala a Asociatiei Romanilor din Serbia sa fie limba sarbeasca. Daca se fac cateva grupuri de DD, deja e bine, astfel de grupuri de voluntari pot fi eficiente in actiuni civice. Ca astfel de grupuri pot fi caramizi pt a se asocia si a face altceva, e alta poveste. Dupa ce se formeaza grupuri multe, la fel ca la formarea grupurilor, ANUMITE grupuri se pot selecta intre ele, apoi se pot asocia pentru a face grupuri de grupuri, sau pot incerca sa faca un partid gen Podemos, sau mai multe! Doar un grup de grupuri solide, care se asociaza cu mult discernamint, doar un astfel de grup de grupuri poate avea initiativa de a forma un partid pe baza de DD. Democratia Directa functioneaza sau in grupuri mici, care sunt eficiente pentru ca sunt bine selectate, functioneaza ca o echipa de fotbal sa zicem, sau in organizatii/comunitati in care exista o masa critica.

O comuna sau un oras mic, ar putea aplica DD daca majoritatea cetatenilor s-ar inscrie pe o platforma de vot virtual bine securizata, unde sa voteze direct sau prin reprezentanti, chestiuni curente ale comunitatii. Spre deosebire de democratia reprezentativa, intr-o astfel de democratie ‘lichida’, oricine poate retrage oricind imputernicirile date altcuiva, sau poata imputernici in mod curent noi persoane pentru a-l reprezenta in diverse probleme si la fel poate urmari in mod deschis toate dezbaterile, pentru a vota direct cind doreste sau pentru a monitoriza oricind persoanele pe care le-a imputernicit sa il reprezinte. In democratia reprezentativa din ziua de astazi, ai votat odata la 4 ani dupa care nu mai poti urmari dezbaterile din primarii, nu mai poti retrage votul tau dat unui om care se poate vinde, care poate trece de la o pozitie la alta, de la un partid la altul fara a-ti da socoteala. ‘Reprezentantii nostrii’ isi pot face plinul, isi fac ‘treburile lor’, apoi se pensioneaza sau in cel mai rau caz fac ca bombonel o pauza ‘de scris’ la Rahova dupa care se pot bucura de banii adunati prin munca cinstita de politician. Atit de corupt este sistemul actual incat majoritatea oamenilor buni normali, se feresc de politica, raman doar lichelele sa faca politica, orice om bun daca ajunge in partidele actuale nu are decat doua variante – sau se lasa corupt sau va fi marginalizat. Actualele partide functioneaza pe baza de jaf sistematic, nu mai pot fi reformate din interior. Majoritatea populatiei a ajuns sa nu mai creada in democratie, refuza sa mai voteze, astfel viitorul nostru e decis de electoratele clientelare, da masinile de vot care se bazeaza pe interese pecuniare, pe influenta si manipulare.

Platforme/software de Democratie Directă www.loomio.org/explore sau de democrație Lichida adhocracy.de. În grupurile mici e normal să se meargă pe Democratie Directă – un om un vot, lucrurile decise împreună egal, mai ales când e vorba de voluntariat. În grupurile mai mari se poate merge pe democrație directă amestecată cu democratie reprezentativă, dar în așa fel încât orice reprezentare să poată fi retrasă oricând și oricine dorește pe o anumita chestiune să voteze direct, să poată vota direct, nu prin reprezentanți. Acest amestec este numit de unii Democratie Lichida.

Exemple de grupuri civice care au deschis calea rezistenței în România – Alburnus Maior, o rezistența epică: 2002 – 2013, GISCB – Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene, Grupul Moților din Câmpeni, Asociatia „SALVAM CAMPIA DE VEST”, Grupul de Intervenție Civică – GIC Brașov, … Un partid gen Podemos poate exista doar dacă se bazează pe cât mai multe grupuri civice,  multe apolitice, bref pe o societate civilă cât mai puternică. E bine sa rămina apolitice căt mai multe din aceste grupuri, nu e nici o contradictie aici, grupuri civice apolitice pot susține candidati independenți la alegerile locale din 2016.

Ce s-a întimplat în Spania: Newsweek – Pablo Iglesias declară război clasei politice. Conform sondajelor actuale, Iglesias ar putea deveni următorul prim ministru al Spaniei. Înființat în ianuarie 2014, Podemos a bulversat clasa politică spaniolă la alegerile europarlamentare din 2014, obținând 1.2 milioane voturi cu un buget de 150.000Euro. Cele două partide clasice din Spania au obținut împreună doar 49% din voturi, o cădere dură de la 81% în alegerile anterioare pentru PUE. Spune un susținător Podemos – “La casta/clasa politică este de vină pentru tot dezastrul țării. Ei trăiesc prin corupție și nu se vor schimba, nu vor fi pedepsiți până nu luăm puterea politică de la ei!” Podemos s-a bazat în mare masură pe grupurile grassroot, pe activiștii formați în marile proteste Indignados din 2011-2012. Au reușit să crească exponențial doar după ce au început să folosească Democrația Directă!

 Succesul Podemos în 5 pași. Cum a reusit Podemos în doar 4 luni să se organizeze în așa fel încât să ocupe 5 locuri în Parlamentul European? Evoluția Podemos în 2014 – 25may: 7,93%, 24aug: 15,3%, 31aug: 22,1%
1*Implicarea in dezbaterile televizate. Pablo Iglesias începe să apară în dezbateri pe teme politice la televiziuni mai putin cunoscute înca din noiembrie 2010, ceea ce l-a ajutat să capete experientă după cum declara chiar el. În 2013 avea deja un nume, așa că l-au invitat primele televiziuni cunoscute, pentru a participa la emisiuni de analize și dezbateri pe teme politice. Audienta acestora a crescut o dată cu venirea lui in emisiune, așa că „inamicul” a continuat să-l invite. Moment în care televiziunile una dupa alta au dorit ca el să fie în platouri, alături de alți analiști politici cunoscuti. Confruntările de idei dintre el și analiștii politically correct au crescut audienta canalelor TV și de aici au ajuns în rețelele de socializare. Așa s-a făcut cunoscut, folosind mass-media.
2*Saltul către politică. „Vreau să vă spun că nu mă voi implica în politică, decât dacă voi avea ocazia sa o fac într-o formațiune pornită de cetateni, cu participarea lor directă ca protagoniști nu doar ca spectatori” a declarat pentru un ziar la un moment dat. Ideea era de a „transforma indignarea cetățenilor în schimbare politică” și când a cerut sprijin „indignaților” a reușit să strângă 50.000 de semnaturi în 24 de ore prin intermediul paginii web podemos.info. Acesta a fost primul pas către politică.
3*Cercurile. Următorul pas era extinderea. La sfârșitul lui februarie au început să pună în practică ideea așa numitelor „Cercuri Podemos”. Adunari populare, unde poate participa oricine dorește să se implice în realizarea acestui proiect. Citat – „Fiecare <cerc> este un spațiu deschis, unde societatea civilă poate să redacteze și să apere un program, cu ajutorul căruia să poată face față situației de urgență prin care trec țările din sudul Europei, este un spațiu unde cetățeanul de rând este protagonist în această campanie pentru alegeri parlamentare europene. În același timp fiecare <cerc> este un spațiu unde se construiește unitatea populară, unde cetățeanul nu doar ascultă discuții interminabile, ci ia decizii împreună cu ceilalți și lucrează împreună cu ei.”
4*Alegeri unde toată lumea poate candida. Au candidat 150 de persoane care au semnat o scrisoare angajament, din mai mult de 200 de <cercuri>. Votarea a avut loc în real dar și on-line. Prima fază a votării a decis câștigătorul, iar în cea de-a doua fază pe cei care urmau în listă. 33.156 de votanti au ales pe Pablo Iglesias și următorii în listă -Teresa Rodríguez, Carlos Jiménez Villarejo, Pablo Echenique y Lola Sánchez. Tot la sfărșitul lui martie, o dată cu alegerile interne, dupa multe dezbateri și votări ale cetațenilor. a fost conceput programul electoral – 40 de pagini în 6 capitole: recuperarea economiei, recâștigarea libertații, recuperarea fraternității, câstigarea independenței, recuperarea pământului, toate pe baza „reconstruirii democrației”.
5*Castigarea celor 5 locuri in parlamentul European. Podemos trimite la Bruxelles: doi profesori – Pablo Iglesias și Tereza Rodriguez, un om de știință – Pablo Echenique, un politilog în șomaj – Lola Sanchez și un fost sef al fiscului anticorupție – Carlos Jiménez Villarejo. Nu se declară însă mulțumiți, deoarece au ca obiectiv înfrângerea celor două partide lider din Spania, PP si PSOE.

RTR3QW4Cwikipedia.org/Podemos (Spanish_political_party) The Podemos movement was officially presented 16 January 2014 in the Teatro de Barrio, in Madrid. A press conference was given, with the attendance of hundreds of persons, and in which Pablo Iglesias, Juan Carlos Monedero and others. To go on with the project and present itself to the European elections of 2014, the members of the bare-bones of Podemos set three conditions upon themselves: to receive the support of at least 50,000 people; that both party lists and the program were elaborated through open participation; and that unity with other parties and movements of the left was to be found. The 50,000 signatures were obtained in less than 24 hours;[11] in fact, traffic was so high that the Podemos website crashed. On 25 May 2014 Podemos entered candidates for the 2014 European parliamentary elections, some of which were unemployed. In a surprise result, it polled 7.98% of the vote and thus was awarded five seats out of 54.

After becoming the fourth most voted political force in the European elections, news related to the growth of Podemos started to be published. Before the elections, Podemos was already the first political force within social networks, but it went from 100 000 to 600 000 supporters in Facebook between May and July 2014. The CIS‘ quarterly survey, polling over July 2014 (two months after the elections) showed Podemos as the second party regarding direct intention of vote, surpassing the PSOE, but being with only 0.9% behind the PP.[18]

Late July, Podemos started to allow individuals to sign up, with 32.000 people registering as members in the first 48 hours, through Podemos’ Web site, for free.[19] In the first 20 days, Podemos already had about 100 000 members, becoming the third Spanish party by amount of members, surpassing IU, UPyD,CiU and PNV.[20] On August 2014, Podemos already had 442 000 more supporters in Facebook than the “Likes” of the rest of the parties combined, having 708 763, with more than 2.6 million views in its YouTube channel.[17]On September 2014, the interview of Pablo Iglesias in Viajando con Chester had almost 3 million watchers, being the most watched program in its timeslot with 14.5% of the audience share.[21] On October 2014, Pablo Iglesias’ participation in La Sexta Noche (in which he was also interviewed) rose the audience share of the program to 16,2%, which is its historical maximum.[22]

newsweek.com/2014/10/31/podemosradical-party-turning-spanish-politics – .. Having web-savvy young political scientists at the heart of their political strategy seems to have served Podemos well, so far. .. “I am actually proud we don’t have political experience,” Carmen told me outside the bullring, as chants of “Sí se puede” (yes we can) rang out from inside. “In my life, political experience has always meant corruption and self-interest. Spain needs a completely fresh start.” .. Analysis of the 1.2 million who voted for Podemos in May found that 25% had not voted in the last Spanish general election in 2011… online participation on the party’s web forums, on Reddit, and via Facebook – and they recently trialled the use of Appgree, a smartphone application whereby users in the bullring or watching at home could ask questions, make proposals, and vote on each other’s answers… We have a democratic deficit in our culture; we have had it for the past 40 years. Because we have competing ideas here at the assembly, they assume that this means there is great conflict, or division – when actually, it’s democracy. La casta think that politics is like a cortijo [a ranch], enclosed and separate from the people – they can’t think of ­politics any other way… Our principal objective is to break the political regime ..

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în 4. Propuneri, 6. Putem? și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Înființare Grupuri Locale pe bază de Democrație Directă. Noi nu vă spunem ce să faceți, vă spunem ce s-a întâmplat în Spania. Voi decideți ce vreți să faceți și cum vreți să faceți! Podemos?

  1. Pingback: Obiectiv final – economia civică, după modelul emilian. Calea – o îmbinare între o bază civilă larg distribuită și un leadership vizionar/charismatic. Resursele există, mai trebuie structurare. | Alex Imreh

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s