traditionaliști vs progresiști?

După 26 de ani de manipulări, opinia publică a devenit blazată, apatică, participarea la vot ajungând sub 50%. Mare parte din oamenii neînregimentați de partidele FSN-actualele partide parlamentare, partea sănătoasă dar pasivă a societății, cei care ar putea schimba actuală clasă politică prin votul lor, nu mai pot crede în politică, toate partidele s-au dovedit a fi aceeași mizerie. Cum, cine poate reda speranța acestor oameni?
Nicusor Dan a făcut 9% în București în 2012, mai curând cu ajutorul voluntarilor proveniți din zona eco. Protestele istorice Save Roșia Montana din sept-oct 2013 au fost conduse de cei care susțineau activismul civic apolitic. Oameni ca Eugen David refuzând orice structurare și mai ales orice organizare politică, nu au știut sa ducă valul de energie la next level of the game, au pierdut momentul și leadershipul societății civile.
Iată că în 2016 tot mai mulți oameni înteleg că problemele societății pot fi rezolvate doar acolo unde se iau deciziile – în parlament, guvern, prefecturi, primării. Mulți si-au pus speranțele în USR, alții în Alianța Noastră. Decembrie 2016 va duce se pare la spargerea monolului politic FSN.
Nicușor Dan cu Clotilde Moroianu după ce au făcut 30% în capitală, au ajuns sa canalizeze mare parte din energiile tinerilor care vor să își recupereze țara. Mii de voluntari au strâns 350.000 semnături, probabil pentru prima data după 89 pe bune, nu cumpărate, sau copiate din baze de date.
O mare parte din percepția publică a ajuns sa perceapă voluntarii usr ca o rețea de stângiști. Astfel Alianța Noastră  condusă de Marian Munteanu a ajuns să fie sprijinită de vectori de imagine ca Dan Puric, de oameni de valoare ca Ioan Savu, Radu Golban și de formatori de opinie ca Dan Tanasă.
În USR există oameni cu valori conservatoare, alături de ecologiști progresiști și alături de tineri care sunt doar pragmatici, Nicușor Dan s-a ferit sistematic de orice ideologizare. Prin tehnocrați incolori și corporatiști inodori nu se poate ajunge prea departe, soluția nu poate fi o organizație total non-ideologică, o astfel de sterilitate merge doar cu tratarea simptomelor.
Un partid tehnocrat ar putea să participe în mod limitat, la o administrare mai corectă a unor primării, ar putea propune unor guverne oameni capabili sa lucreze corect în ministere, totul ca partid minoritar, dar asa ceva ar duce la sinucidere politică în câțiva ani. Un partid anti-corupție nu poate fi decât o gluma patetică și puerilă din punct de vedere istoric, fără soluții structurale care sa rezolve cauzele corupției.
USR susține în propunerea de Program Politic alinierea României la trena nucleului dur Germania/Franța, în loc sa propună alăturarea României la grupul de la Visegrad. Cazul Valonia vs CETA&Bruxelles dovedește încă o dată: cu cât o entitate este mai mare, cu atât mai puțin contează vocea omului de jos într-o astfel de entitate. Cu cât o entitate e mai mică, cu atat un om demn poate conta, se poate impotrivi mai bine, de aceea euro-scepticii spun ca UE este controlata de tehnocrați mercenari. (Sa nu se inteleaga gresit, nu pledez pentru o regionalizare, care ar duce doar la o colonizare mai buna.)
Puterea care s-a concentrat monopolist în mâini tot mai puține (1% vs 99%), trebuie spartă în bucăți căt mai mici, asta e esența distributismului, singura soluție structurală la problemele de coruptie și la tendința spre totalitarism global. Doar măsuri structurale de re-distribuire a puterii în politica, economie și mass media, pot duce la un adevărat Proiect de Țară, la un partid care să ”salveze” cu adevărat țara, care sa devină partid de guvernământ capabil de a face Istorie (cu I mare).
Dar nu putem ajunge la așa ceva dacă dăm cu stângul în dreptul și cu dreptul în stângul, sistemul se bazează pe divide et impera. Infiltrații care fac pe proștii, fac simbioză perfectă cu extremiștii care ne sparg în cioburi, deja s-a ajuns in mare masura la o opinie publica în care se bat useristi ”progresisti” cu anelisti ”fanatici”, drumul spre diviziune fiind pavat de ambele părți cu  cele mai bune intentii, de cei orbiți ideologic.
In AN nu cred că există progresisti, așa cum există oameni cu valori conservatoare în USR. Marea intrebare este – se poate amesteca uleiul sfințit cu apa eco?? Soluția pentru USR este să se înscrie și să rămână în USR, acei progresiști și acei tradiționalisti, care se respectă reciproc și care pot colabora contra dușmanului comun.
poll1
24.10.2016, Alex Imreh

Despre Alex Imreh

0742669918
Acest articol a fost publicat în 2016 și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s