Aceasta pagina NU vorbeste in numele lui Nicusor Dan. Promovam IDEEA de Nicusor Dan care a avut 3 componente: 1) un om care a trezit increderea tuturor celor care au avut contact cu el, un om care a atras albinele la stup; 2) voluntarii care l-au ajutat cu convingere, cu disperare, care au facut o munca incredibila, total altruista; 3) oamenii care l-au votat, care si-au dorit din tot sufletul o alternativa normala, care sa le reprezinte interesele, o administratie corecta. Dorim sa adunam oameni in jurul acestei idei, acest fenomen trebuie inteles, replicat in cit mai multe orase. 9% este o tzinta pentru viitor, pe tara nu numai in Bucuresti, fenomenul Nicusor Dan a aratat ca se poate.
nicusordan.ro/ce-vreau-sa-fac/
www.romanialibera.ro/cultura/oameni/semnificatia-fenomenului-nicusor-dan-cum-a-obtinut-un-candidat-independent-mai-multe-voturi-decat-vanghelie-ontanu-chiliman-sau-boc Nicuşor Dan este preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, o organizaţie nonguvernamentală care s-a bătut pentru a opri distrugerea patrimoniului Bucureştiului şi urâţirea continuă a chipului Capitalei cu clădiri prost concepute, construite complet aiurea şi pe temeiul unor autorizaţii acordate ilegal şi/sau prin corupţie. Unele bătălii le-a câştigat în instanţă, altele le-a pierdut, dar este limpede că acest tânăr matematician nu numai că şi-a petrecut ultimii ani în contact direct cu problemele reale ale Capitalei, dar că, probabil, cunoaşte aceste probleme mai bine decât toţi candidaţii la aceste alegeri, incluzându-l aici şi pe Sorin Oprescu. Cea mai bună veste legată de candidatura lui Nicuşor Dan, ne-a mărturisit şeful său de campanie, sociologul Mircea Kivu şi unul dintre comentatorii „României libere”, a fost că întreaga campanie a fost realizată exclusiv pe bază de voluntariat, ceea ce înseamnă că pentru prima oară după multă vreme a existat un grup de oameni cu conştiinţă civică, dornici să se angajeze într-un proiect politic în mod altruist, fără să aştepte altă recompensă decât succesul candidatului în care cred.
dl.Gheorghe Piperea:
L-am votat pe Nicusor Dan la primarie si la cgmb. Alaturi de alti 67000 (primarie) si, respectiv, 36 947 (cgmb) de bucuresteni. Ma asteptam sa intre in cgmb. Doar are cu peste 300% mai multe voturi decit candidatii partidelor (care au intrat in cgmb cu doar 11.300 de voturi). Si aflu de ieri ca omul nu a intrat totusi in cgmb. Pentru ca onor BEM si onor BEC au aplicat asa cum le-a trecut prin minte art. 96 alin.1 din Legea alegerilor locale 67/2004, fara sa aplice si alin.3 din acelasi art. si nici principiul non-discriminarii si nici principiul egalitatii votului, ambele constitutionale si conventionale (deci prioritare fata de legea ordinara). Si m-am enervat. Pentru ca legea noastra este ff ipocrita, caci discrimineaza fara sens intre candidati afiliati si candidati neafiliati politic. Daca unui listac al PP-DD, sa zicem (aberatia otv-ista care a luat locul becalilor si vadimilor pe partea vinata a spectrului politic romanesc), ii trebuie doar 11.300 de voturi ca sa intre in cgmb, unui condidat independent ii trebuie, cel putin la prima vedere, peste 38.000 de voturi. Si m-am enervat din nou, de data asta mult mai rau, pentru ca mi-am dat seama ca votul meu si al celorlalti 36 947 de vontanti ai lui Nicusor Dan valoareaza fix cit 30% din votul celor care l-au preferat pe DD, pe Oparescu si pe Pringoarna. Asta, desi eu stiam ca votul nostru este egal si ca valoare etica, legala, politica, etc. si ca pondere. PS 1 Am formulat contestatie pentru Nicusor Dan. Acum e la BEM si la BEC. In curind va fi pe rolul Tribunalului. PS 2 In legea alegerilor parlemantare exista o discriminare si mai aberanta : membrilor de partid le este necesara majoritatea simpla pentru a intra in parlament (in conditiile unei participari scazute la vot si a unei puzderii de candidati afiliati politic pe acelasi loc, aceasta majoritate poate insemna si 5%!), in timp ce unui independent ii trebuie 50%+1 vot, adica majoritate absoluta. Asa ca, intr-un colegiu din Bucuresti am putea avea un senator/deputat ales cu 5%, iar un independent, chiar daca in acelasi colegiu ar lua, sa zicem, 49% din voturi, nu ar cistiga locul in parlament. Cool, nu?
www.zf.ro/politica/cazul-nicusor-dan-cum-sa-pierzi-totul-cu-72-000-de-voturi-in-buzunar Sistemul actual face aproape imposibilă intrarea unui independent în CGMB, în condiţiile în care un candidat într-o astfel de poziţie trebuie să strângă de trei ori mai multe voturi decât cele necesare pentru fiecare consilier de pe listele partidelor. La alegerile pentru CGMB un consilier de pe listele USL, PDL sau PPDD, a fost ales cu 8.000 de voturi, iar Nicuşor Dan era ieri în afara listei cu toate că a strâns de trei ori mai multe voturi. „Sistemul nu este echitabil. Ca şi candidat te obligă practic să te înscrii într-un partid pentru a avea şanse reale. Legislaţia este ţinută în această formă pentru că partidele se protejează, vor să se asigure că nimeni nu le poate ameninţa ierarhia. Partidele au în jurul lor clientela politică care trebuie servită”, a explicat situaţia analistul politic Stelian Tănase.
Cel mai important – avem citeva sute de oameni care au declarat ca nu se vor opri aici. Minciunile nu pot continua la nesfirsit. Cei care au iesit in strada in iarna vor trebui sa iasa din nou peste citeva luni din aceleasi motive. Eu cred ca este un inceput pt cum se va face politica in Romania de acum incolo. Discurs pe youtube
Interviu: partea 1, partea a 2-a, partea a 3-a.
romanialibera.ro/interviu-cu-nicusor-dan-daca-voi-infiinta-un-partid-ar-fi-dupa-alegeri
Rep.: V-aţi gândit să înfiinţaţi un partid? N.D.: Este ceva care pluteşte în societate, însă trebuie să fie o construcţie făcută în timp şi de jos în sus. Există nuclee în ţară de oameni care nu sunt nici într-o parte, nici într-alta şi care consideră că trebuie să intre şi alţii în politică. Rep.: Au apărut deja formaţiuni noi care vor concura, de la PP-DD-ul lui Dan Diaconescu la Forţa Civică şi Noua Republică. Vă regăsiţi în vreuna? N.D.: Pentru cine nu era dinainte convins cine este personajul Dan Diaconescu, deja prin faptul că racolează oameni rejectaţi de celelalte partide dovedeşte că nu este un om serios. Consider că Forţa Civică şi Noua Republică sunt nişte anexe ale PDL. Pe de o parte, i-am văzut sprijinindu-l ferm pe Traian Băsescu în campania pentru referendum, dar pe de altă parte nu i-am văzut să se îndepărteze prea mult de la ceea ce este PDL-ul. Rep.: În spatele fiecărui partid există interese ale unor oameni de afaceri şi de multe ori au izbucnit scandaluri tocmai din cauza relaţiei dintre ei şi politicieni. N.D.: E o diferenţă. Eu mă aştept la oameni de afaceri care să spună: «Particip cu bani sau eu, ca persoană, fac pasul ăsta ca să am acces la o licitaţie corectă». Genul ăsta de oameni de afaceri ar trebui să se implice. Şi ei există. Trebuie să se formeze între ei o masă critică de oameni care să spună că se poate schimba sistemul.
Dupa 1 an jumate mi-am dat seama ca nu sunt sanse sa se intample nimic pe net. In martie 2008 am lansat si Asociatia si raportul asta. La lansare am avut 5 televiziuni si 20 de reporteri. Am devenit un fel de referinta. Cel mai mare succes din perioada ONG-ismului a fost modificarea legii urbanismului. A fost a batalie mediatica foarte dura. Cand am inceput sa il atacam pe Sorin Oprescu, am descoperit ca am pierdut o parte din presa care ne sustinea. Erau 2 cai: actiunea in instanta si lupta politica (cand mi-am anuntat candidatura la primaria capitalei). A fost un mic entuziasm – erau 20 de oameni in jurul meu. Si entuziasmul s-a marit. Au fost formatii care au cantat gratuit, oameni care au strans semnaturi pentru mine, institutii media care m-au promovat… Desi sondajele de opinie imi dadeau 2-3%, am reusit sa facem 8.5%. http://startevo.com/nicusor-dan/
Pentru alegerile viitoare e obligatoriu sa structuram un partid nou. http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/unde-am-disparut-dupa-10-iunie-rugaminte-88388.html
http://www.b365.ro/nicusor-dan-cu-300-000-euro-as-fi-ajuns-primar-general_174655.html Obiectivul nu a fost un scaun în consiliu, obiectivul a fost un scor cât mai mare la Primărie, pentru a transmite un mesaj şi a coagula un grup social. E un calcul pragmatic: Dacă vrei să candidezi la primărie, te duci la oameni de afaceri, la personalităţi, la oameni care să te susţină. Una e să le spui „sunt un consilier general”, alta e să le spui „am făcut 9% la alegerile trecute, fără niciun buget””, a explicat Nicuşor Dan.
Interviu Nicusor Dan – http://www.youtube.com/watch?v=478YoOj_jQk; http://www.youtube.com/watch?v=sn5TEXlDZDU