Sistemul cooperatist, prin care a crescut România interbelică, poate fi reinviat și adaptat la conditiile actuale
#Peste 90% din fermierii din Japonia sunt asociați în cooperative. #ICA reprezintă un miliard de membrii cooperatori, țara cu cei mai mulți membrii fiind USA. #Cooperativele care distribuie electricitate in zonele rurale din SUA deservesc 42 milioane locuitori, au 140 miliarde dolari in aseturi. #În USA uniunile de credit deținute și controlate democratic de membrii, adică bănci cooperatiste not-profit scutite de taxe, deservesc 96milioane cetățeni – 43,7% din populația activă. #În Finlanda o treime din sistemul bancar e gestionat de cooperative. #Peste 2milioane ha de pădure, 350mii ha de vii sunt gestionate în Franța de cooperative – jumătate din producția de vin în Franța. #70% din populația Quebec-ului, 42% din populația Norvegiei și 15% din populația Spaniei sunt membrii de coop.
Dr. Emilia Corbu despre sistemul economic cooperatist din Romania intre anii 1864-1947; emilia-corbu.blogspot.ro
LEGEA nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.pdf; facebook.com/groups/a3f.coop
Un alt fel de societate a proprietarilor > atreiafortaromaniaprofunda.blogspot.com
Un studiu comparativ despre cooperatia din Italia, regiunea basca Mondragon si Franta – I, II, III, IV, V, VI, VII
co-operative-facts-figures In Japan, the agricultural co-operatives report outputs of USD 90 billion with 91% of all Japanese farmers in membership. In Canada, four of every ten Canadians are members of at least one co-operative. In Quebec, approximately 70% of the population are co-op members. In Norway out of a population of 4.8 million people, 2 million are members of co-operatives. In Spain, in 2008 15% of the population or 6.7 million people are members of a co-operative. The country with the largest number of individual members indirectly represented by the ICA is the United States with 305.6 million members. There are nearly 30,000 co-operatives in the US. coopdefrance.coop 780 caves coopératives et unions, présentes dans 42 départements et dans des milliers de communes, avec une récolte 2008 de 17 619 800 hectolitres sur plus de 350 000 hectares, la coopération viticole représente 50 % de la production hors Charentes.
Ovidiu Hurduzeu > Sistemul cooperatist din Japonia a fost impus de americani dupa al doilea razboi mondial sub conducerea generalului Douglas MacArthur care era distributist. MacArthur a facut reforma agrara si a incurajat mica ferma de familie. Masuri distributiste au fost implementate si in industrie pentru a nu se creea mari monopoluri. Aceleasi masuri au fost luate in Taiwan. Cand americanilor le-a fost teama ca tarile de sub dominatia lor ar putea sa cada prada propagandei si influentei rusesti – in primele decenii dupa razboi – ei au impus un CAPITALISM POPULAR de tip distributist. Acesta este capitalismul care a creat miracolul Japonez, german, sau coreean. Cand, dupa 1990, pericolul rusesc a disparut, in tarile intrate sub dominatia lor, Romania inclusiv, SUA au uitat de capitalismul popular postbelic – care a creat prosperitate in tarile occidentale – si au impus modelul neocolonial (neoliberal) pe care il practicasera in America Latina. Ce s-ar fi intamplat daca generalul MacArthur i-ar fi incredintat refacerea Japoniei generalului Wesley Clark, baietilor de la Bechtel, Halliburton sau Chevron? Principalul consilier economic al lui MacArthur, care l-a sfatuit cum sa refaca economia Japoniei, era presedintele celei mai mari uniuni cooperatiste din SUA.
http://irinamonica.wordpress.com/2012/10/23/solutia-de-care-avem-nevoie-intreprinderile-de-tip-cooperatist/ Termenul de „cooperative” este, de regulă, privit cu suspiciune în special în țara noastră, unde utopicele „cooperative” din comunism au desproprietărit și au distrus țăranii și, în loc să cultive spiritul de asociere și de încredere (adică pilonii de bază ai unei întreprinderi cooperatiste), au desființat comunitățile organice, alterând complet relațiile dintre oameni prin masificarea și dezrădăcinarea rezultate în urma colectivizării.
Este un termen care trebuie să-și recapete legitimitatea, dată chiar de sensul lui real, întrucât adevăratele cooperative au funcționat la noi nu în comunism, ci în perioada 1864-1947, înainte de a se instala ciuma comunistă.
In Statele Unite, americanii s-au asociat in cooperative creand un lant de supermarketuri cu mancare sanatoasa la preturi decente. Este minunat sa poti sa mergi cu incredere intr-un magazin, stiind ca ceea ce cumperi este sanatos si stiind ca facand cumparaturi acolo sustii comunitatea in care traiesti, deoarece cea mai mare parte dintre produse provin din productia locala! La noi Carrefour si Kaufland sunt la mare loc de cinste…Sper ca in curand sa intelegem ca e vremea sa venim impreuna si sa ne luam vietile in propriile maini!
Vezi First Alternative Natural Foods Co-op – http://firstalt.coop/
Din câte am văzut,sunt foarte multe critici aduse Legii cooperației din 2005(. http://www.agrinet.ro/content.jsp?page=1191&language=1 )Cea mai frecventă este cea precum nu ar avea aplicabilitate în mediul economic din România.Este un subiect interesant și ar trebui discutat.