GISCB – Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene

Pe această pagină nu vorbim în numele GISCB, care este și va rămâne un grup civic apolitic independent. Dorim doar să explicăm pentru ce idei dorim să ne strîngem, ce acțiuni dorim să sprijinim. Faptul că au ieșit în stradă mii de oameni la Bârlad, că Nicușor Dan a luat 9% la București, că Save RM/Cluj a putut bloca 10 ani  exploatarea RMGC sunt dovezi că există o societate civilă reală în proces de maturizare, că se poate trece dincolo de activismul civic apolitic. Acestea sunt focare de rezistentă de la care pornim, de la care încercăm să mergem mai departe.
Prezentarea GISCB scrisă de Ioan Igescu
De la apariţia temei gazelor de şist spiritele s-au „aprins” şi continuă să ardă, lupta între activiştii de mediu, cetăţeni, ONG-uri pe de o parte şi corporaţii, lobby-şti şi chiar guvernanţi pe de altă parte, este în plină desfăşurare. La Bârlad această chestiune a prins mai mult pentru că autorităţile au ajutat la asta (fiind în opoziţie la momentul în care s-a pus prima dată problema), mediatizarea s-a făcut cu mai multă seriozitate prin intermediul Grupului de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene – pe scurt GISCB, al Asociaţiei VIRA dar şi al presei locale şi al posturilor de televiziune, şi nu în ultimul rând, pentru că bârlădenii şi locuitori ai comunelor judeţului au fost receptivi la informarea făcută din mai multe direcţii.
Chestiunea s-a discutat şi s-a întors pe toate feţele, iată pe scurt cum se prezintă situaţia:
– întâi de toate ce sunt gazele de şist, cum se extrag ele şi de ce metoda este periculoasă, găsiţi într-o broşură scrisă de d-na geolog Georgeta Elisabeta Ionescu, unul din iniţiatorii rezistenţei împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice şi a petiţiei de pe internet.
Broşura o găsiţi şi o puteţi citi la următoarea adresă: issuu.com/brosura_gaze_de_sist
iar petiţia online o puteţi semna aici:
petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare,
– cam din ianuarie 2012 s-a aflat despre gazele de şist pe o filieră bulgară; imediat câteva ONG-uri dar şi cetăţeni preocupaţi de mediu şi problemele cu care se confruntă acesta, au  luat atitudine. La început acţiunile au fost firave, haotice. La Bârlad s-a format un grup de iniţiativă din cca. 30 de persoane care a început informarea populaţiei. În data de 02 martie, în sala de consiliu a Primăriei, s-au adunat cca. 80 de persoane şi s-a trimis o scrisoare către primul ministru de atunci; link-ul aici:   youtube
– cu timpul grupul de iniţiativă s-a restructurat, au rămas doar vreo 10 persoane şi s-a creat titulatura de Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene, pe scurt GISCB.
– în 22 martie a avut loc primul miting de la Bârlad; numărul participanţilor, a depăşit orice altă manifestare din ţară şi a însemnat o bornă importantă în şirul acţiunilor civice contra gazelor de şist, aici mitingul în întreaga lui desfăşurare: Revolutia, PROCLAMATIA_de_la_Barlad
– vreme de peste o lună GISCB a făcut deplasări prin satele şi comunele din judeţ unde a desfăşurat activităţi de informare prin biserici şi cămine culturale.
– în 26 aprilie a avut loc cel de-al doilea miting, la fel de bine reprezentat ca participare, de această dată cu ajutorul locuitorilor din comunele judeţului Vaslui dar şi cu cetăţeni reprezentând alte zone din ţară, aici întregul miting:
Activitatea GISCB nu s-a limitat doar la informarea populaţiei şi participarea la mitinguri, am fost prezenţi deasemenea, prin reprezentanţi, la:
– strângerea de semnături contra gazelor de şist;
– depunerea de petiţii şi scrisori la instituţii ale statului, semnate deasemenea de mii de oameni;
– participarea la T.I.F.F. 2012 unde s-a vizionat filmul Gasland şi s-a discutat pe marginea lui;
– participarea la simpozioane şi diverse ateliere de lucru pe tema gazelor de şist (la Bârlad, la Roşia Montană, la Bucureşti);
– emisiuni de televiziune şi radio locale pe tema gazelor de şist;
– conferinţe de presă organizate cu diverse ocazii;
– interviuri şi articole în presa locală şi naţională;
– participarea la toate cele 3 grupuri tematice de informare şi comunicare de pe Facebook
– organizarea/participarea la Marşul Tăcerii din 07.09.12, aici imagini:   b-o.ro/photo
– participarea la seminarul de informare publică cu tema „Impactul dezvoltării gazelor naturale din argile gazeifere asupra locuitorilor judeţului Vaslui.”, deşi nu am fost invitaţi, seminar ce a dorit să obţină o trecere neobservată a punctului „consultarea populaţiei” în vederea obţinerii condiţiilor necesare trecerii la faza de explorare;
– participarea la Global Fracking Day în 22.09.12 în parcul Izvor – Bucureşti, în semn de solidaritate cu toate mişcările anti-gaze de şist de pe glob;
Am colaborat şi vom colabora cu oricine luptă contra gazelor de şist; astfel, în perioada iunie – octombrie 2012 GISCB a strâns adeziuni la Asociaţia „România Dreaptă”, asociaţie care, încă de la înfiinţare a anunţat că va da în judecată statul român pe chestiunea contractelor de concesionare a terenurilor. Mii de bârlădeni au devenit astfel parte într-un proces colectiv, proces care continuă şi azi. Ținem legătura şi cu alte organizaţii şi persoane ce luptă contra gazelor de şist. Nu în ultimul rând dorim să ajutăm la crearea unor grupuri de iniţiativă şi în alte oraşe din ţară care să informeze populaţia despre impactul dezastruos al exploatărilor gazelor de şist asupra ecosistemelor şi să organizeze acţiuni cu această temă.

15 răspunsuri la GISCB – Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene

 1. Alex Imreh zice:

  http://adevarul.ro/locale/vaslui/gisc-barlad-usl-tradat-ponta-respecta-obligatiile-angajamentele-luate-presedintele-basescu-privire-chevron-1_50d55b3b596d720091257377/index.html – Neculai Rotaru, unul dintre cei care conduc GISC Bârlad, a reacţionat vehement la declaraţiile făcute de Victor Ponta, care a lăsat să se înţeleagă că, prin exploatarea gazelor de şist, România doreşte să reducă de pendenţa de gaze naturale importate din Rusia.
  El s-a revoltat că după ce toţi membrii USL s-au folosit de acest subiect în campania electorală pentru alegerile locale din vara acestui an, acuzând PDL-ul că vrea „să omoare populaţia“ prin folosirea metodei de fracturare hidraulică, acum, prin aceste declaraţii ale premierului, nu fac altceva decât să dea dovadă de trădare și ipocrizie.

 2. Pingback: Avantaje si dezavantaje exploatarea gazelor de sist (fracking). Proteste impotriva Chevron la Barlad. Chestionar Comisia Europeana consultare publica prinvind gazele de sist si fracturarea hidraulica (eco25) | CE-I CU NOI?

 3. Pingback: Avantaje si dezavantaje exploatarea gazelor de sist (fracking). Proteste impotriva Chevron la Barlad. Chestionar Comisia Europeana consultare publica gaze sist – fracturare hidraulica (eco25) | CE-I CU NOI?

 4. Pingback: Avantaje si dezavantaje exploatarea gazelor de sist (fracking). Proteste impotriva Chevron la Barlad. Chestionar Comisia Europeana consultare publica gaze sist – fracturare hidraulica (eco25) | CE-I CU NOI?

 5. Hondru Dumitru zice:

  Voi urmari actiunile dv. Sunt din Vaslui si la manifestarile dv. voi participa si eu cu prietenii mei!

 6. Seba zice:

  SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

  Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
  (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
  (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
  (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

 7. Alex Imreh zice:

  http://www.france24.com/en/20130607-father-laiu-fights-save-rural-romania-fracking „The Church does not interfere in politics but if the health or life of only one of my fellow men is put in danger, it is my duty as a priest to intervene,” he told AFP in an interview. „Who will be willing to buy wheat, cheese or fruit” if millions of litres of toxic water are handled in the region?, Laiu asks. „Years ago, my four-year old daughter died from a tumour. When I asked the doctor why, he answered: ‘Only God knows, father. But we are too close to Chernobyl and that could be the cause’. „I cannot remain indifferent when the environment is concerned. Life is more valuable than any money they offer us,” Laiu said.

 8. Bianca zice:

  Trăiesc in afara țării momentan insa doresc sa va asigur de sprijinul Romanilor din Diaspora.
  Nu sunteți singuri, nu cedati, multi dintre noi ne dorim o Românie la care sa ne putem întoarce, aici printre straini nu este casa noastră.

  Dumnezeu sa ne ajute si sa ne insoteasca!

 9. Pingback: Lumpen-activiștii și politichia | Alex Imreh

 10. Pingback: Lumpen-activiștii și politichia | a3f.ro

 11. Pingback: Înființare Grupuri Locale pe bază de Democrație Directă. Noi nu vă spunem ce să faceți, vă spunem ce s-a întâmplat în Spania. Voi decideți ce vreți să faceți și cum vreți să faceți! Podemos? | a3f.ro

 12. Pingback: Obiectiv final – economia civică, după modelul emilian. Calea – o îmbinare între o bază civilă larg distribuită și un leadership vizionar/charismatic. Resursele există, mai trebuie structurare. | Alex Imreh

 13. Pingback: Chemăm la nesupunere civică – Refuzam cardul de sănătate! | a3f.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s