Citeva note dintr-o lectura rapida, cititi originalul – Ovidiu Hurduzeu, Mircea Platon A treia forţă: România profundă!
MP: Exista o mai mare valoare ”revoluționară” in cumințenie decît in conformismul nonconformistului. Atunci cînd cumințenia nu inseamna adaptare la sistem, ci boicotarea lui tacută, abandonarea lui pentru a o apuca pe alte urcușuri de taină. La capătul fiecarei revolte deschise stă conformismul celulei de partid sau determinismul masei. În miezul fiecărei lupte esențiale stă o însingurare primenitoare. Libertatea ne îngăduie să depășim determinarile acestei lumi. A fi liber înseamnă a fi responsabil, a-ți duce crucea. Persoana e omul care transformă timpul, propriu sau străin în caracter.
OH: Cine ar fi crezut cu 20 de ani in urma, ca tarimul libertatii mult visate va deveni in Romania un desert al conformismului? Cine ar fi crezut ca prabusirea comunismului va introna treptat, o atmosfera intelectuala care va sufoca de-a dreptul constiinta civica? Intelectualul din solda ONG-urilor, a statului sau a oligarhilor, nu face decit sa preamareasca realitatile timpurilor prezente: ‘Europa Unita’, ‘economia de piata’, ‘multiculturalism’ si alte dogme ale societatii globale. ‘Avangarda’ si ‘contra-cultura’ viseaza doar la subventii si promoveaza si ele amuzamentul consumist obligatoriu. Tacerile noastre vinovate, autocenzura, toate cioburile si plierile sufletesti la care sintem siliti sa recurgem, marcheaza teritoriul sistemului in noi, raza lui de influenta. Intre burghezul respectabil care ‘consuma’ benzina cu suv-ul lui poluant si vagabondul care ‘consuma’ droguri nu vad nici o deosebire de esenta ci de nuanta. Amindoi consuma cu frenezie si amondoi participa la sistem nu cu umanitatea lor ci cu pacatul, slabiciunea lor.
Conformismul nu este doar un narav romanesc, este cancerul care roade postmodernitatea insasi. Chiar cei care dau dovada de clarviziune recurg la o critica partiala, nu vor sau nu sint in stare sa caute cheia evenimentelor. Totul sfirseste intr-o argumentatie circulara, periferica. Astazi nu se tolerează decît erezia și nu se subvenționează decit subversiunea. Un discurs critic alternativ trebuie sa refuze nu numai pseudo-solutiile ‘politically correct’ dar si problematicile diversioniste lansate spre a distrage atentia de la adevaratele probleme. Propagandistica tehnoglobalismului inventeaza si institutionalizeaza prin masinaria massmedia probleme false sau le pune pe cele reale in termenii care-i convin. Asa numita ‘societate civila’ da lectii de democratie si occidentalism de pe pozitiile ong-urilor finantate de un George Soros. inventeaza noi si noi drepturi pentru minoritati (sexuale de ex) pantru a slabi statul national. Globalismul se poate intari doar prin slabirea statelor nationale.
MP: Sec XX e plin de idealisti care au ucis din idealism. Ni-mi plac nici intelectualii pentru ca imi plac oamenii care lupta pentru ceva concret: pantru un sat, o strada, un pom sau pentru umanitatea din ei. Nu-mi plac oamenii care lupta pentru idei, imi plac oamenii inradacinati in umanitatea din ei, nu cei care manipuleaza discursuri. Intelectualii sint o pretentie de superioritate, egocentrici dar nu si autonomi. Dar intelectualii s-ar putea sa-mi para simpatici comparati cu tehnocratii, rubedeniile lor androide. Nu ne mintuim lepadandu-ne de realitate in favoare ideilor, ci asumandu-ne realitatea.
Eu lupt pentru vechea Romanie atit cit mai este, lupt pentru umanitatea pe care o mai descopar in anumiti oameni. Ma intereseaza omul, omul mic, realitatea ireductibila a omului de bun simt si caracter. Umanistii sint interesati de OM-ul proteic, stingistii agita masele, dreapta neocon si neoliberala pare interesata doar de ‘piata’ si de bunul mers al ‘corporatiilor’. Pe mine ma intereseaza omul normal, a carui normalitate ascunde straturi dupa straturi de traditie.
De ce sa nu comparam cele 2 decenii de dupa 89 cu cele 2 decenii de dupa 45? Poate ca ar trebui sa sarbatorim 20 de ani de la Marea Revolutie Socialista Care A Dus la Inlaturarea Stalinismului-Fascist-Nationalist-Ceausist si la Instaurarea (Comun)Ismului Adevarat care e ca si programele Microsoft: suprima concurenta, are o groaza de defecte, dar e updatat automat in retea. Viata noastra culturala in toti acesti ani a fost o continua lepadare de sine, prin prostituare si vulgaritate calculata. Oligarhii si-au facut capital financiar pe baza de relatii cu statul. ”Elita” si-a facut apoi capital simbolic si din nou financiar prin contrafaceri cu suprastatul, cu structurile globale. Si atunci de ce sa ne miram ca au dintii atit de mari? Ca sa ne inghita mai bine. Romanii nu sint guvernati cu asentimentul lor, ci cu apatia lor, in timp ce proiectul UE a dus la dezafectarea a tot mai largi paturi ale electoratului. Dovada este constitutia europeana respinsa prin referendumuri si aprobata apoi pe furis prin parlamente, contra vointei electoratului.
Moartea ideologiilor si a sistemelor de valori traditionale, se face prin inghitirea lor de catre sistemele propagandistice moderne. Atitudini in afara ideologiilor oficiale inseamna taierea accesulului la mass media, ramine doar alternativa pe Internet. In societatea de masa doar mass media iti ofera ‘legitimitate’ de masa, si mai este o problema – te adresezi unui public deja formatat. Ideile sint tratate ca marfa, autorul ca un brand, iar brandurile promovate sint sistematic selectionate pentru a genera abrutizare in masa din ce in ce mai adinca.
Societatea postmoderna nu mai e represiva, nu reprima dorintele ci dimpotriva prin advertising-ul masiv le exacerbeaza. Individul este transformat intr-o ‘masina doritoare’, se creeaza hedonism in masa, mai ales la tineri. Individul narcisist devine motorul consumismului ceea ce il face conformist, hedonismul exacerbat anuleaza spiritul critic, nu ramine decit drogul placerilor, omul devine un sclav fericit. Mass media, advertising-ul cultiva extinderea pandemica a unui virus rafinat -TBC-Tehnologie, Bani, Confort. Acest idol, trinitatea TBC, este o maladie a sufletului si a trupului. In anii 60-70 guvernele tremurau de frica miscarilor studentesti, azi cine se mai teme de tinerii obsedati de Ipad-uri, telefoane si chat? Cum zicea Tutea nu exista decit o singura diferenta intre tinarul conformist si plosnita, aceasta din urma nu are ratiune. Cu cit conformismul de fond e mai virtos cu atit se vintura mai mult revolte false ale ‘marginalilor’ (sexuali de exemplu), ‘teribilistilor’ sau ale revolutionarilor subventionati, care merg mina in mina cu consumismul, individualismul si deculturalizarea catastrofala. Intregul star system se bazeaza pe asa ceva, cultura tinerilor abrutizati se reduce la violenta, sex, droguri, tinerii sint niste ‘morti in viata’ dirijati de stapinul Mortii printr-o retea complexa de nenumarate fire.
Pentru a lupta contra Necuratului, contra Idolilor Celui Viclean-trinitatea Bani, Tehnologie, Confort avem o singura optiune, sa ne schimbam modul de viata, sa alegem Viata. Sa Nu ne lasam Amagiti, sa Nu ne lasam Angrenati si sa Actionam. Cartile, arta, credinta, traditia si natura, valorile morale, familia si comunitatile sint ingredientele vietii. Cit timp in viata noastra revine natura, simbolul vietii, cit timp nu devenim un desert sufletesc – sintem mintuiti.
Pingback: Obiectiv final – economia civică, după modelul emilian. Calea – o îmbinare între o bază civilă larg distribuită și un leadership vizionar/charismatic. Resursele există, mai trebuie structurare. | Alex Imreh