Mob Economics : Mafia organizează afaceri de salubritate pentru ca e o afacere foarte profitabilă după s-a ajuns la monopol. Mafia preia controlul, câștigă monopolul într-un anumit oraș sau pe o zona, nu mai există concurență să reducă prețurile. Mafia fixează prețurile, truchează licitațiile și controlează teritorii în așa fel încât populația nu mai poată alege cine ridică gunoiul.
Mafia se implică în orice afacere în care se poate ajunge la control monopolist. Organizațiile criminale câștigă mulți bani din droguri, trafic de persoane sau bunuri contrafăcute. Crearea unui monopol asupra colectării gunoiului este atractivă pentru că afacerea în sine este legală, iar contractele publice aduc profituri mari. În comparație cu ceva de genul conducerii unui cazinou sau a unui magazin alimentar, logistica de a duce gunoiul de la Punctul A la Punctul B este mult mai ușor de făcut. Oricine are un camion și câțiva băieți puternici poate câștiga bani frumoși și există întotdeauna o cerere pentru serviciu. Camorra, un grup mai mare și mai vechi decât mafia siciliană, a controlat industria din Napoli de aproximativ 25 de ani. Organizațiile criminale din alte părți ale lumii găsesc, de asemenea, profit în gunoi. În unele părți ale Taiwanului, bandele sapă pe malul râului pentru pietriș și îl vând companiilor de construcții. Apoi, umplu găurile cu deșeuri pe care le-au colectat. Sefii criminalității georgiene au intervenit când orașul Tbilisi a privatizat transportul deșeurilor. În New York, La Cosa Nostra a dominat mai mult sau mai puțin colectarea de gunoi din anii 1950 până când Rudy Giuliani a preluat controlul industriei în calitate de primar în anii 1990.
La o simplă căutare in România cu cuvintele cheie ”monopol+gunoi/salubritate” găsim nenumărate situații/informații scandaloase.
Depozitarea deșeurilor costă primăriile de sector atât cât cere groapa Vidra, singurul depozit rămas deschis unde mai pot fi duse deșeurile din Capitală. Pentru că firma are monopol, îşi impune propriul tarif de 280 de lei pe tonă, aproape dublu faţă de cât a decis Primăria Capitalei. Administratorul gropii de gunoi spune că noua sumă a fost aprobată de o instanţă de judecată, dar primarii de sector susţin că tariful ar fi ilegal. Bucureştiul este astăzi captiv unei singure gropi și aceasta cu mari probleme de legalitate. Acte administrative confuze, ignoranţă şi poate corupţia au dus capitala într-un moment critic.
Majoritatea oradenilor traiesc unul din cele mai mari scandaluri care macina administratia publica locala de aproape doua luni. Prefectura se razboieste cu Primaria, iar societatile de salubritate se sicaneaza. Totul a pornit de la inchiderea unui depozit de gunoi si deschiderea unei gropi ecologice. Războiul gunoiului care macina acum Oradea, a inceput in jurul datei de 14 august, inainte de deschiderea oficiala a noii gropi ecologice. Momentul a coincis cu inchiderea vechii gropi, situatie decisa la nivelul Consiliului Local printr-o hotarare emisa special in acest sens. Problema principala este reprezentata de tariful de depunere, care pur si simplu s-a dublat. După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat. La Sibiu in 2021 peste noapte tarifele s-au triplat!

„Monopolul în salubritate e impus prin lege” În prezent este în vigoare un pachet legislativ care reglementează serviciile comunitare de utilitate publică, servicii care includ şi salubritatea. Este vorba de Legea 51/2006, a serviciilor comunitare de utilităţi publice, cu completările şi modificările ulterioare. Mai există Legea 101/2006 a serviciilor publice de salubrizare, urmată de reglementări secundare aprobate prin ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), aceasta fiind autoritatea competentă care monitorizează şi controlează piaţa serviciilor comunitare de utilităţi publice. De asemenea, ANRSC e instituţia abilitată să autorizeze şi funcţionarea operatorilor prestatori prin procedura de licenţiere, în baza unui regulament de licenţiere aprobat prin Hotărârea de Guvern 745/2007. Licenţa e un act administrativ care certifică permisiunea de a presta un serviciu public într-o arie administrativ-teritorială şi în baza unui contract de delegare a gestiunii prin concesiune. Se justifică monopolul prin ”eficiență”. Cică nu ar fi nici economic ca pe o stradă să intre două autospeciale pentru colectarea deşeurilor. Eficienţa serviciului la nivel de localitate se asigură doar printr-o gestiune unitară a acestuia şi e singura modalitate de a controla operatorul responsabil să presteze acest serviciu.



Presa a scris că Supercom SA a fost înființată de Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea și Alexandru Bittner, un apropiat al lui Adrian Năstase, și cedată, ulterior, familiei Ciuclea. Societatea a derulat, în ultimul deceniu, numeroase contracte pe bani publici, printre care cu Hidroelectrica, Primăria Sector 2, cu Primăria Cluj-Napoca sau Consiliul Județean Dâmbovița.