Hans Hedrich despre ‘Mafia lemnului’ din judetul Harghita

Sighisoara, 26. 06. 2013

Asociatia Neuer Weg, Pta. Republicii nr. 16, 505200 Fagaras, Tel. 0752-616128 / 0747-356810, hanshedrich@gmx.de, www.neuerweg.ro 

Asociatia Sighisoara Durabila, str. Caraiman nr. 1, 545400 Sighisoara, Tel. 0752-616128 / 0747-356810, sighisoara_info@yahoo.com, www.sighisoaradurabila.wordpress.com

DESCARCA: Raport mafia lemnului judetul Harghita (74 pag./pdf) >>>

Va prezentam raportul intitulat “Vrem sa distrugem Tinutul Secuiesc – cu ajutorul ungurilor” privind o serie de practici forestiere ilegale din judetul Harghita, in care sunt implicate personaje cheie din administratia publica, de toate etniile si starile sociale.

Raportul, avand o lungime de 74 pagini, cu sumare in limbile romana, maghiara, germana, engleza, este rezultatul unei investigatii realizate intre august 2012 si iunie 2013, in cadrul unui proiect jurnalistic ecologist, privind mai multe cazuri de malpraxis la retrocedari de terenuri precum si exploatari forestiere frauduloase in aprox. 4 zone din judetul Harghita.

Concluziile investigatiei confirma rezultatul unor demersuri asemanatoare, realizate de jurnalisti si reprezentanti ai unor institutii de stat in ultimii ani si care ii indica pe functionari publici din cele mai diverse institutii si de la toate nivelurile – Consiliu Local/Primar, Consiliu Judetean, Regia nationala a padurilor/Romsilva, Institutia Prefectului, Politie, DGIPI, Parchet, DNA, Tribunale, ANAF, partide politice, Parlament, Guvern – ca fiind implicati in taierile ilegale de paduri si in protejarea faptasilor.

Ca si element de noutate prezentam doua personaje cheie care protejeaza, conform unor marturii si documente probatoare, de mai multi ani activitatile forestiere ilicite din zona: Este vorba despre seful IPJ Harghita, Moldovan Radu-Sandu, inainte de 1989 militian si tortionar la Miercurea Ciuc cat si despre Mircea Dusa, de profesie silvicultor; inainte de 1989 functionar PCR la Toplita, ulterior Primar, Perfect Harghita, deputat si actualmente Ministru al apararii nationale. Moldovan, dupa ce ajunsese, in 2004, cu sustinerea lui Mircea Dusa, Sef al IPJ Harghita, avea sa tolereze taieri ilegale de padure la scara industriala, in zona Toplita, de catre firmele de exploatare forestiera apropiate de Mircea Dusa (de ex. in 2006-2007 mai multe sute de hectare in zona “Paraul Brici”, la SV de Toplita). Exista suspiciuni ca o parte din cele aprox. 4 milioane de Euro rezultate din vanzarea lemnului din Paraul Brici ar fi fost ‘investite’, in 2008, in campania electorala a PSD si implicit cea a lui Mircea Dusa. Drept recompensa pentru protejarea acestor afaceri ilegale, profitabile, de catre Moldovan, Dusa – in calitate de Ministru de interne – l-a inaintat pe Moldovan, in 2012, la gradul de general. Nu in ultimul rand, intre 2004-2010, Moldovan l-a hartuit cu plangeri penale si procese pe un politist din Toplita (Cadar Florin), incomod pentru mafia lemnului, Moldovan avand o contributie decisiva la condamnarea acestuia la 1 an si 3 luni de inchisoare, in baza unor marturii mincinoase.

Raportul face referiri critice si la unele aspecte ale activitatii lui Melles Elod, fostul sef al Ocolului Silvic Gheorgheni (improprietariri si despaduriri ilegale, impaduriri fictive, amenintari la adresa unor colegi); Catalin Mutica, directorul ROMSILVA Harghita (protejare furturi de lemn, braconaj cu victime, in 2013); Constantin Strujan, fost Prefect Harghita (evaziune fiscala si falimentare firma import, cu prejudiciu total de aprox. 3,2 milioane RON), Valer Dorneanu, fost Presedinte al Camerei Deputatilor, fost Avocat al Poporului, in prezent judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (disparitia unor dosare “grele” din CDEP privind “mafia lemnului” la Toplita si privatizari “cu dedicatie” in favoarea unor apropiati ai lui Mircea Dusa); Majeczki Izabella, Prim procuror Parchet dpl. Judecatoria Gheorgheni (N.U.P.-uri “in serie” pentru Melles Elod, Pal Arpad, Mircea Dusa s.a.).

Urmarile acestor practici economice si administrative destructive sunt complexe si de durata, ele afectand negativ nu doar mediul inconjurator si statul de drept inca slab consolidat in Romania ci societatea si comunitatile locale in ansamblul lor.

Ca si solutie propunem, dincolo de respectarea si impunerea legilor de catre reprezentantii autoritatilor, indiferent de statusul social al celor vizati, regandirea si schimbarea unor paradigme si valori contraproductive si corupte ce guverneaza in prezent relatiile socio-economice din Romania.

DESCARCA: Raport mafia lemnului judetul Harghita (74 pag./pdf) >>>

Pentru mai multe detalii, va rugam sa descarcati, sa consultati raportul anexat
Cu stima,

Hans Hedrich, vicepresedinte Asociatia Neuer Weg, Asociatia Sighisoara Durabila

Despre Alex Imreh

0742669918
Acest articol a fost publicat în Pădurea și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Hans Hedrich despre ‘Mafia lemnului’ din judetul Harghita

  1. Attila zice:

    Distinsii jurnalisti nu sesizeaza esenta problemei. Legea care reglementeaza regimul silvic este facuta sa nu fie eficienta.. sunt multe „scapari intentionate” un mic exemplu este acela ca gateristii nu sunt obligati sa aibe paza care sa raspunda de intrarile de material lemnos in incinta gaterului pe timpul cat acesta nu functioneaza, adus bineanteles de hotii de lemne si astfel patronii se „scot” spunand ca nu cunosc cine a adus lemnul si asta numai daca operatiunea este depistatata… in caz contrar lemnul este transformat urgent in rumegus cu probe cu tot si hotii de lemne i-si primesc banii „munciti din greu” pe timpul noptii….. Deducem deci ca NUP-urile se dau tocmai in baza acestor legi…. O fi si Moldovan cu trepadusii lui vinovati insa acestia lucreaza cu „materialul” furnizat de catre legiuitor…. Investigatorii de acolo ar trebui sa inceapa cand cauta vinovatii. Faceti comparatie intre legislatia actuala cu procedura ei de aplicare si cea de dinainte de 89 si va veti edifica…Forte sunt…legea insa lasa de dorit..
    Si inca ceva…. politisti a-ti enumerat cativa, sigur supusi tuturor caznelor aduse de functia publica, la un efectiv de peste 1000 in tot judetul Harghita. Padurarii insa nu sunt obligati de pilda sa-si declare averile… de aici probabil si lipsa dvs. de informatii… Sugerez sa investigati averile padurarilor si ve-ti constata ca aproape toti si nu doar cativa au bunuri si imobile care depasesc cu mult posibilitatile lor legale de castig. Acestia ar trebui sa fie in prima line in lupta cu „mafia lemnului” fiind vorba de un domeniu strict specific muncii lor. Ve-ti constata cu siguranta ca aceasta categorie profesionala sunt „favorizatii sortii” in aceasta ecuatie si nu se plang niciodata de salariile oficiale care sunt intradevar de mizerie, meseria de padurar fiind foarte profitabila!!
    Investigati increngaturile personalului silvic de la toate nivelurile cu personaje din industria lemnului… Daca doriti solutii pe care ulterior sa le sugerati factorilor de raspundere intrebatii pe cei chemati sa solutioneze astfel de cazuri, politistii de exemplu, despre cum cred ei ca ar trebui sa arate cadrul legal care reglementeaza silvicultura si ve-ti intelege cum a fost si este posibil sa vorbim despre o „mafie’ a lemnului! Din cate am auzit, lor, politistilor li se intampla sa fie sfidati de „mafiotii” care se simt la adapost in umbra unor legi ineficiente.. de aici si marea „tragere de inima” a oamenilor in uniforma…. Tinand cont de pericolul social deosebit al acestui gen de fapte, sugerati oportunitatea modificarii cadrului legal astfel incat fiecare hot de lemne depistat sa fie cercetat obligatoriu in stare de arest preventiv si toate pedepsele sa insemne inchisoare cu executare, administrarea probatoriului sa fie simpla si fara o sumedenie de piedici procedurale, proprietarii gaterelor sa fie obligati prin lege sa dea socoteala pentru orice se intampla in incinta acestor unitati in timpul si in afara programului de lucru si sa permita accesul organelor de control oricand, fara alte formalitati, sub sanctiunea pedepsei inchisorii. Deasemeni, cred ca ar fi oportuna obligativitatea intocmirii unor rapoarte permanente de catre personalul silvic cu privire la orice operatiune care vizeaza exploatari de material lemnos catre celelalte institutii cu atributii pe aceasta linie, cum ar fi politia si jandarmeria, astfel incat acestia sa cunoasca in timp real despre existenta acestor activitati, luand astfel din mana silvicultorilor „monopolul” asupra domeniului si siguranta lipsei de raspundere.
    Din surse credibile am aflat ca datorita regulilor care le reglementeaza activitatea, politistii dau socoteala pentru orice fapta contrara legii care ramane cu autori neidentificati, inclusiv cele de natura silvica si asta in conditiile in care politia se ocupa de un evantai de alte ilegalitati din toate sferele vietii sociale. Presupunand cu just temei ca silvicultorii cunosc mult mai bine situatia in domeniu, daca ar fi supusi unor exigente asemanatoare celor din politie, poate situatia s-ar schimba….
    Aceste lucruri odata intamplate, ve-ti constata cu siguranta o scadere dramatica si in timp scurt al numarului celor care compun „mafia lemnului”. Deci pana la urma se pare ca trebuie vointa politica pentru ca nu este suficient sa aratam cu degetul doar la baza piramidei, chiar daca, in mod eronat oamenii de rand, fara a cunoaste hatisul legislativ si procedural, dau vina exclusiv pe oamenii legii din regiunea lor atribuindu-le acestora puteri pe care in realitate nu le au si de aici concluzia ca acestia „nu fac nimic” cu reavointa sau si mai rau, din interes…..
    Cat priveste asocierea acestui fenomen cu distrugerea premeditata a Tinutului Secuiesc….. daca nu a-ti cazut in plasa manipulatorilor politici din zona, atunci va compatimesc cu sinceritate pentru inocenta de care dati dovada….

  2. Alex Imreh zice:

    http://www.scinteia.ro/comunicat-de-presa-vila-sefului-ipj-harghita-moldovan-radu-sandu-construita-de-mafia-lemnului/ Vila lui Moldovan Radu Sandu, seful IPJ Harghita, din str. Intre Movile nr. 1, Tg. Mures, cu o suprafata de 400 mp, a fost construita, impreuna cu vila din str. Intre Movile nr. 2, apartinand s.c. MEDEA EXIM srl., cu materiale de constructie cumparate cu facturi decontate la s.c. MEDEA EXIM srl., a declarat Vlasa Nicoleta, fost functionar economic al firmei in perioada 1999-2013. Conform dnei. Vlasa documentele probatoare se gasesc in actele contabile ale firmei, fiind depuse in acest sens si marturii ale unor lucratori ai firmei, la DNA Serviciul Teritorial Tg. Mures. In afara de asta, lucrarile de constructie la vila lui Moldovan Radu Sandu ar fi fost realizate de catre persoane fizice(1) si nu de catre o firma…

  3. Alex Imreh zice:

    http://www.neuerweg.ro/un-prim-asalt-al-dna-bucuresti-asupra-pilonilor-mafiei-lemnului-din-jud-harghita-cine-va-urma/ Ieri dimineata DNA Bucuresti a arestat, cu ajutorul unor trupe speciale (“mascati”), prim-procuroarea din Gheorghen/Gyergyoszentmiklos, pe concubinul ei si pe aprox. sase politisti. Este vorba de Majeczky Izabella si persoane din anturajul ei. Acuzele ce i se aduc sunt luare de mita, trafic de influenta, fals in acte samd. Surse informate, de specialitate, din zona Gheorgheni afirma si au probe ca MI ar fi transformat, impreuna cu concubinul ei, Parchetul Gheorgheni intr-un veritabil srl privat, “rezolvand” dosare in schimbul unor sume de bani – dar si vitei, porci de Craciuni si alte bunataturi din Ardeal.

  4. Zsolt zice:

    Din pacate nu se mai pot descarca raporturile…

Lasă un comentariu