Cardul de sănătate e doar o fațadă, adevărata problemă este DES – Dosarul de Sănătate, parte din viitorul control totalitar

Anca V.Ion – Am fost la Dezbaterea publică pe tema normelor metodologice referitoare la cardul de sănătate din 16.01.15. Incerc sa relatez pe scurt si obiectiv cum a decurs intalnirea. Se inscrisesera la cuvant peste 80 de persoane, dar au vorbit mult mai putine, unele nefiind in sala. Cred ca au vorbit in jur de 30 persoane. Luarile de cuvant au fost foarte dense si, zic eu, de calitate. Au vorbit reprezentati ai unor asociatii, dar si persoane in nume propriu. Printre asociatii: Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala jud. Vrancea, ”Stefan cel Mare”, Asociatia pentru Libertatea Romanilor, Asociatia Crestina „Sfantul Arhanghel Mihail”, Forumul Alternativa Crestina, Asociatia Civica „Dreptate” si altele.
Dintre vorbitori, amintim pe Parintele Mihai Andrei Aldea, dl. Mihai Spirache, dl. Radu Iacoboaie. Au mai vorbit medici, juristi, specialisti in IT, profesori, cercetatori si persoane care nu reprezentau o anume categorie profesionala, dar prezentau punctul propriu de vedere sau reprezentau o categorie sociala (pensionari, de ex.). Practic, (in afara unei doamne care reprezenta Societatea Nationala a Medicilor de familie) fiecare vorbitor a aratat ca Propunerea de HG discutata trebuie astfel modificata ca sa se ofere alternativa pentru cei care nu vor sa accepte cardurile cu cip.
S-au adus in discutie:
-lipsa de siguranta a datelor de pe card si din dosarul electronic de sanatate (DES);
-lipsa de necesitate a existentei cardului, din moment ce dosarul electronic se acceseaza cu cnp-ul;
-pericolele legate de traficul cu organe;
-riscurile pe care le implica eventualul acces la datele de sanatate ale unor terte parti (de ex. se pot naste discriminari la angajare);
-argumente legate de deontologia profesiei de medic;
-incalcarea mai multor articole din Constitutie de catre legislatia care impune cardul de sanatate obligatoriu;
-argumente de ordin teologic.
Ceea ce mi s-a parut ciudat a fost ca, la inceputul dezbaterii dl. Vasile Ciurchea, presedintele CNAS parea a nu avea habar care ar putea fi doleantele noastre. Dupa ce ne-a salutat, si-a afirmat surpriza placuta ca sunt atatia participanti la dezbatere si ne-a asigurat, foarte jovial, ca nu trebuie sa ne ingrijoram daca nu ne-a parvenit cardul, ci sa fim rabdatori si increzatori, ca o sa-l primim. Pe masura ce oamenii au inceput sa vorbeasca, au inceput si dumnealor sa se dumireasca asupra punctului nostru de vedere.
Cam la jumatatea dezbaterii, unul dintre reprezentantii guvernului a concis ca noi vrem, in primul rand, alternativa la cardul cu cip si a afirmat ca se va cauta o alternativa.
De fapt, s-au cerut mai multe lucruri nu doar alternativa la card:
-audit de siguranta a pastrarii datelor (se pare ca ar fi fost obligatoriu inainte de lansarea sistemului),
-s-a cerut examinarea oportunitatii existentei DES (acolo, vor fi de fapt, datele noastre, si se pune problema sigurantei lor),
-s-a cerut de catre unii vorbitori sistarea totala a cardului cu cip (ca si a DES), s-au cerut detalii despre costul operatiei de implementare a cardului si s-a intrebat daca a fost evaluata investitia ulterioara, de intretinere a sistemului.
Dezbaterea a fost foarte civilizata, cu exceptia unor mici vociferari, care au fost repede temperate fiindca toti voiam sa pastram atmosfera inalta a dezbaterii. Vorbitorii au fost, de multe ori aplaudati de audienta, in timp ce isi expuneau punctul de vedere. Se simtea solidaritatea celor din sala, si toti salutam cu bucurie orice punct de vedere serios si care inca nu fusese exprimat.
Afirmatia ca se va oferi alternativa, adeverinta de la CNAS, a fost repetata de mai multe ori, inclusiv la sfarsit, ca si concluzie a dezbaterii. Au fost intrebati reprezentantii guvernului, CNAS si MS, daca putem avea incredere in aceasta declaratie, avand in vedere ca si in 2010 reprezentantii de atunci ai MS au facut o afirmatie similara, dupa care nu au intreprins nimic pentru a o pune in practica. Am fost asigurati ca de data aceasta va fi altfel. Sa vedem ce va urma.
Au fost cinci ore destul de tensionate, la capatul carora am iesit „storsi” de oboseala. De aceea, ieri nu am fost in stare sa relatez nimic. Sa speram ca nu a fost in zadar. Doamne ajuta!

Ce spune un specialist care dă consultanță la 20 medici de familie: Cu referire la articolul Flaviei Grosan în legătură cu cardurile de sănătate. Trebuie să ştiţi ceva – niciodată, niciodată, niciodată securitatea – cea care face regulile pe aici – nu ia măsuri la care să te poţi opune. Există mai multe metode prin care securitatea îşi asigură asta. Cele mai des utilizate metode sunt cea a simulării condiţiilor şi cea a perdelei de fum.
Prima metodă constă în crearea, în mod artificial, a condiţiilor – a stării de lucruri – care să determine populaţia să ceară ea luarea anumitor măsuri favorabile mafiei securităţii. Ca exemplu de aplicare a acestei metode este presiunea pe care o face populaţia pentru a determina politicienii să introducă votul electronic şi prin corespondenţă. Asta va fi o mare ţeapă luată de popor. Toate evenimentele care au dus la „necesitatea” votului electronic au fost abil declanşate de securitate şi le ştiţi cu toţii.
Metoda perdelei de fum – a ţintei false – se aplică, chiar acum, în legătură cu cardurile de sănătate. Pentru ca lumea să nu-şi de seama de o măsură gravă, extraordinar de dăunătoare populaţiei, pentru a distrage atenţia de la această măsură, se aruncă în spaţiul public o ţintă falsă şi se canalizează toate dezbaterile – luptele – între diferitele poluri de opinie către aceasta.

Concret: Cardul personal de sănătate, stimaţi telespectatori, este un mare fâs! Nu conţine pe el decât numele, CNP-ul şi CID-ul persoanei. Adică fix vax. Orice altceva: grupa sanguină, bolile cronice etc nu sunt înregistrate decât strict la cererea persoanei. Tot tam-Dosarul_Electronic_al_Pacientuluitamul care se face pe seama cardului nu e altceva decât fumigena care să ne orbească în legătură cu ceva mult mai grav: DES. Aşa-i că 99% dintre voi nu ştiţi ce-i ăla DES?! Bun, iată: DES vine de la Dosarul Electronic de Sănătate. Este o bază de date uriaşă în care se înregistrează deja de câtva timp tot istoricul medical al fiecărui pacient. Dacă te duci la medicul de familie pentru a-ţi lua tensiunea, când acesta înregistrează serviciul în calculator, automat acest gest se înregistrează, prin internet, în DES. Toate serviciile, inclusiv biletele de trimitere, se înregistrează în această bază de date. Eu acord consultanţă la aproape douăzeci de medici de familie. Până nu le-am spus eu ce se întâmplă, ei habar n-aveau. Vedeau că se conectează la SIUI, CEAS, SIPE, DES, dar nu ştiau ce-s alea.
În aparenţă, acest DES este foarte util. Dacă te duci oriunde în ţară sau în afară, la un medic specialist sau la un spital, cu acordul tău, medicii respectivi pot să-ţi vadă tot trecutul medical şi să ia decizii în cunoştinţă de cauză. Altfel ar trebui să te duci cu fişa de la medicul de familie care poate conţine şi două sute de pagini şi din care nu se prea înţelege nimic. Dacă credeţi însă că acest DES se ţine pentru binele vostru vă înşelaţi crunt. După ce lucrurile vor merge ceas în sistemul asigurărilor de sănătate – cu cheltuieli uriaşe din partea voastră – acesta se va privatiza.
Or, dragilor, societăţile de asigurări care se vor băga sunt conduse de poeţi?! Niciodată! Societăţile de asigurări vor primi DES-ul pe tavă şi îţi vor stabili prima de asigurare pe care va trebui s-o plăteşti fix în funcţie de trecutul tău medical sau, poate, nu te vor asigura deloc. Dacă ai boli cronice care necesită tratamente scumpe şi permanente, aşteaptă-te la ce-i mai rău din partea lor. Nu-s tâmpiţi să-l asigure pe unu cu 60 de lei pe lună când ei trebuie să cheltuiască cu el 2000 de lei.
Banii pe care ii pot face aceste societăţi de asigurare folosind DES-ul sunt sume colosale.
Oficial DES este o bază de date strict secretă. Aşa cum am mai spus doar medicul cu acordul şi la cererea pacientului poate avea acces. Dar, hai să nu ne mai prostim pe noi, şi baza de date cu toate rezervele naturale ale României – bază construită cu muncă şi sume astronomice de către Ceauşescu şi poporul român – trebuia să fie secretă, nu?!
La fel Bancile Nationale nu mai sunt nationale, monedele nationale sunt controlate de citeva ‘familii’, centre de putere private. În urmă cu peste 200 de ani Rotschild a zis nu-mi pasă cine e regina Angliei cât timp eu controlez lira sterlină, în urmă cu 100 de ani un alt Rotschild a zis nu-mi pasă cine e președintele USA atât timp cât eu controlez dolarul, lor nu le pasă cine face legile cât timp ei controleaza banii.  (Give me control of a nations money supply, and I care not who makes it’s laws. Mater Amschel Rothschild, founder of the Rothschild banking dynasty.)

Nu vi se pare ciudat ca un sistem construit sa starpeasca frauda din sistemul medical a fost in buna parte dezvoltat de o companie al carei director este anchetat pentru frauda? Este normal ca un singur om sa poata controla informatii care valoreaza miliarde si milarde de Euro?
SRI şi STS vor păzi sistemul medical informatizat/Un SINGUR om deţine CHEIA La mai bine de un deceniu de la inceperea proiectului de informatizare a sistemului medical romanesc, cercul se inchide in acest an. Practic toate informatiile medicale ale poporului roman vor fi depozitate electronic din 2016. Informatiile din reteta electronica si dosarul medical electronic se varsa deja in SIUI, sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). O uriasa cantitate de date online administrata de oameni cu diferite nivele de acces si pazite de SRI si STS. Peste toti: super-user-ul sistemului. Hotnews.ro a discutat cu omul care detine cheile acestui tezaur informatic.
Pe langa informatiile individuale ale fiecarui pacient existente in SIUI, centralizarea datelor din sistem va oferi informatii despre tiparele de consum al medicamentelor, obiceiurile comportamentale ale romanilor cand merg la medic sau posibila identificare a tuturor fraudelor cu retete false sau alte escrocherii.

V.M.: Exista insa un om care are cheia SIUI-ului, care are acces nelimitat la toate aceste informatii medicale? Pentru inceput raspunde Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.
Vasile Ciurchea: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are cheia sistemului. Exista o singura baza de date care este a Casei Nationale. Medicii fac raportarea lunar in primele cinci zile ale lunii. Ei au o lista de asigurati si atunci cand fac raportari de servicii medicale, SIUI le valideaza sau nu serviciul.
V.M.: Cine supravegheaza si monitorizeaza datele din acest sistem imens?
Vasile Ciurchea: Sistemul, serverele si ori de cate ori cineva din sistem umbla in el si cauta date, se vede si stim cine este.
V.M.: Dar cine anume concret are cel mai mare nivel de acces in SIUI?
Vasile Ciurchea: Exista un director al Directiei Sisteme Informatice din Casa Nationala de Sanatate care are acces si doar el da accesul celor de la control sau de la audit care au nevoie de date din SIUI.
V.M.: Cum il cheama?
Vasile Ciurchea: Mihai Bejat.
V.M.: El devine asadar unul din cei mai puternici oameni din sistemul medical romanesc.
Vasile Ciurchea: Este un om extrem de serios si dedicat meseriei. Viseaza doar IT, nu stie sa interpreteze informatia medicala.
V.M.: Toate aceste date existente in sistem vor fi transparente? Vor putea fi cerute pe baza legii 544? De pilda voi putea solicita numarul retetelor prescrise in judetul Dolj pentru cutare medicament compensat?
Vasile Ciurchea: …… Cate retete s-au scris in judet se pot cere, dar nu stiu daca si pentru fiecare medicament in parte. Nu cred. Este o informatie pe care daca am da-o vom ajuta concurenta acelui medicament. S-au scris o mie de retete, dar ei stiu sigur ca au vandut 200, deci e clar ca 800 a vandut concurenta.
V.M.: Unde vor fi stocate datele din dosarele electronice de sanatate? Pe ce server?
Vasile Ciurchea: Pe serverul Casei.
V.M.: Securitatea acestui server e asigurata de cine?
Vasile Ciurchea: De organele abilitate.
V.M.: Mai concret?
Vasile Ciurchea: STS. SRI. Oricine incearca sa patrunda in sistem se vede si stim sigur cine este. Reteaua de transmitere a datelor e securizata. Ca sa te loghezi la dosarul unui pacient trebuie sa ai datele. Daca nu am datele dumneavoastra, nu ma pot loga la dosarul dumneavoastra.
V.M.: STS si SRI vor putea avea acces in sistem oricand fara nicio aprobare prealabila a Casei?
Vasile Ciurchea: SRI si STS nu cred ca au nevoie de o aprobare prealabila a Casei. Dar un angajat al SRI-ului sau al STS-ului nu poate intra in dosarul dumneavoastra. Ei au grija ca aceste date sa nu poata fi accesate de oricine, astfel ca un utilizator mai priceput de calculator sa nu poata ajunge in el. Ei sunt paznicii, pastratorii datelor din sistem.
V.M.: Iar domnul Mihai Bejat este cel care are acces la tot?
Vasile Ciurchea: Da, el are acces. Dar are nevoie de niste date ca sa se duca tintit in dosarul dumneavoastra. Mai mult, nu este medic. Pentru el datele scrise in dosar nu inseamna nimic.
V.M.: Nu vi se pare ciudat ca un sistem construit sa starpeasca frauda din sistemul medical a fost in buna parte dezvoltat de o companie al carei director este anchetat pentru frauda?
Vasile Ciurchea: Mi-e greu sa spun daca e ciudat sau nu. Ele sunt companiile care au castigat licitatiile si, odata castigata licitatia trebuia sa mergi mai departe. Nu as face un comentariu pentru ca nu ma pricep la acest aspect. Dar cand cineva castiga licitatia si nu semnezi contractul cu el, e deja o problema penala a ta.
Compania HP, cu subcontractant Siveco, s-a ocupat de SIUI si contractul este in derulare in faza de operare pana in 2021. Prescriptia electronica a fost integrata tot de HP, cu dezvoltator de soft tot Siveco. Pentru dosarul electronic de sanatate integratorul a fost UTI. Super-user-ul sistemului, Mihai Bejat, raspunde intrebarilor legate de securitatea SIUI.
V.M.: Unde sunt stocate fizic toate aceste date?
Mihai Bejat: Datele stau pe o ferma de servere, intr-o singura locatie STS. Exista un data-center nou construit de STS si pus la dispozitia mai multor institutii publice. Locul e in Bucuresti, la Ciurel, langa Semanatoarea. Singurul transportator de date pentru noi tot STS-ul este si totul merge pe reteaua privata a STS-ului. Dumneavoastra veniti via Internet si cand mergeti din http in https, asta inseamna secure, va routeaza catre reteaua STS. Acolo nivelul de securitate este asigurat de STS si e cam greu sa treaca cineva de el.
V.M.: Cine sunt oamenii care au cel mai mare nivel de acces in SIUI? Am inteles ca unul dintre ei sunteti dumneavoastra.
Mihai Bejat: Depinde de nivel. La nivel de end-user, SIUI, reteta electronica, dosar electronic si cardul de sanatate, sunt doua categorii de utilizatori finali. Categoria interna, adica functionarii anagajati ai sistemului in casele de sanatate. Si furnizorii de servicii medicale si farmaceutice care au contract cu acest sistem. Dar daca discutam de nivelul de acces direct asupra datelor, atunci da, singurul loc de unde se poate accesa este biroul unde imi desfasor eu activitatea. Acesta este declarat ca incapere de securitate cu nivelele de securitate impuse de structurile de securitate ale statului. Din biroul presedintelui CNAS nu poti avea acest acces direct.
V.M.: Dar din birourile STS-ului poate fi accesat?
Mihai Bejat: Nu, nu exista asa ceva. Prin contract si verificabil, STS-ul are dreptul de a asigura doar curentul, climatizarea si monitorizarea video de acces in centrul de date. In rest nu au acces la nimic.
V.M.: Si SRI-ul?
Mihai Bejat: SRI-ul, prin proiectul CyberInt, ne asigura componenta aceasta ca daca exista o vulnerabilitate din exterior pe alte mijloace decat platforma informatica, via internet, de exemplu pe pagina web a Casei, sau pe serverul de mail al Casei, atunci ne avertizeaza. Ei nu vad datele.
V.M.: Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, tocmai a spus ca SRI-ul si STS-ul sunt paznicii sistemului…
Mihai Bejat: Da, da. SRI-ul se uita via internet, iar STS-ul ne asigura transportul de date pe retele criptate. De la noi de aici, din sediul central al CNAS, pana la Ciurel exista o “sarma”, o fibra optica pentru a asigura transportul de date pentru end-user intre CNAS si servere. Iar de la Ciurel catre casele judetene de sanatate informatiile ajung prin retelele private ale STS-ului pana la oficiile judetene ale STS-ului. De la acele oficii judetene STS pana la Casa Judeteana exista o legatura stransa, privata, pe care nu o poate vedea nimeni.
V.M.: Si pe dumneavoastra cine va verifica?
Mihai Bejat: Oricand suntem supusi controlului organelor statului, Curtea de Conturi, Autoritatea privind datele cu caracter personal, SRI.
V.M.: Deci dumneavoastra sunteti stapanul inelelor.
Mihai Bejat: Nu-mi place sa raspund la astfel de glume. Dar da, de acord. Prin creditul care mi-a fost acordat de catre structurile de securitate ale statului am dreptul sa gestionez aceste platforme informatice la nivel hardware si componenta date tocmai pentru a asigura garantia ca cel care presteaza serviciul versus cel care primeste serviciul sunt identificati prin date pasaportale si decontul se face conform regulilor stabilite prin lege.
V.M.: In afara de dumneavoastra cine mai are acces ridicat la SIUI?
Mihai Bejat: Pe nivelul de interfata exista trei niveluri de acces. End-userul pe zona de business, adica zona de contractare spitale, zona de contractare medici de familie sunt functionarii din CNAS sau casele judetene. In spatele acestora sunt cei din serviciul IT din CNAS sau casele judetene care dau roluri de administratori primilor. Apoi serviciul IT al Casei Nationale care poate da roluri tuturor celor mai devreme amintiti. Si un super-user care poate ingradi drepturile tuturor celor pomeniti.
V.M.: Ati avut nevoie de certificat ORNISS?
Mihai Bejat: Da, fara discutie. Mi-a fost acordata certificare ORNISS.
V.M.: Ce facultate ati absolvit?
Mihai Bejat: Nu e niciun secret: matematica. Dar nu inteleg legatura cu SIUI-ul.
V.M.: Pur si simplu vrem sa stim cine sunteti.
Mihai Bejat: Sunt un tip suspicios si probabil ca asta e unul din motivele pentru care, dupa verificarile de rigoare, mi se acorda credit. Cinstit: nu am incredere in nimeni, nu stiu ce se intampla in stanga, in dreapta. Si vizavi de platforma informatica nu sunt relevante lucrurile acestea.
V.M.: Cand ati inceput sa lucrati la aceasta platforma?
Mihai Bejat: Sunt vechi in sistem. Singurul meu obiectiv a fost sa dezvoltam regulile matematice pe reguli de business. Eu vin de la Casa Judeteana de Sanatate din Prahova. Pasionat de mult timp de IT m-am angajat acolo, am colaborat permanent cu directia IT a Casei Nationale pana ce s-a luat decizia sa ma mut de la Prahova aici. Am facut parte de-a lungul timpului din echipele de constructie a sistemului. In 2001-2003 nu eram inca implicat in proiectul SIUI, dar din 2006 pana astazi, cu o sincopa cand am fost la Casa de Asigurari de Sanatate a armatei (OPSNAJ), tot timpul am fost prezent aici pe diverse functii. Nu intotdeauna am detinut o functie de conducere, nici nu tin neaparat la o functie de conducere. Ma consider o dactilografa avansata in domeniul IT.

atitudini

Pr. prof. dr. Mihai VALICĂ – Persoana umană între desacralizare, comercializare de organe şi discriminare 
Cardurile de sănătate cu microcip reprezintă o nouă problemă în societatea românească, întrucât ele se impun populaţiei sărăcite şi umilite de atîtea eşecuri ale economiei şi taxelor nenumărate, fără o dezbatere publică şi fără să ofere alternative celor ce din motive de conştiinţă sau de neîncredere faţă de tehnologia informațională nu doresc să primească un astfel de card informatizat[1]. După discuțiile despre cărțile de indentitate electronice, pașapoartele biometrice, permisul de conducere, etc, acţiuni care încalcă drepturile şi libertăţile cetăţeanului de a opta, iată că acum se atentează şi la sănătatea lui, prin implementarea cardurilor de sănătate cu microcipuri, termenul limită fiind, 1.02.2015.
Comparând cu alte țări ca Olanda, Finlanda, Spania, Norvegia, unde nu găsim carduri de sănătate care să conțină microcipuri, cum nu găsim nici lege obligatorie pentru implementarea pașapoartelor sau cărților de identitate cu microcipuri[2], la noi toate se impun de sus în jos, ca unei populaţii fără discernământ, fără să fim consultaţi în acest sens şi ca unei mase umane şi nu ca unor persoane libere şi conştiente. Statul a devenit atât de paternal, încât ne sufocă cu binele ce ne vrea, și drept urmare fiecare român, asigurat și neasigurat va fi obligat să aibă un astfel de card de sănătate – cu microcipuri, fără de care, nici aspirina, nu o va mai putea cumpăra de la farmacie[3]. În cardul de sănătate sunt înmagazinate toate informațiile despre posesorul de card, de la datele de stare civilă, studii, CNP, familie, domiciliu, stare de sănătate cu diagnostice, până la cele mai mici detalii, care ar trebui ştiute doar de medic şi pacient şi nu de toată lumea. Aceste carduri, aşa cum se știe sunt vulnerabile atât tehnic, cât și din punct de vedere al moralității celor dețin baza de date a sistemului electronic de sănătate.
Problema principală rămâne tot fragilitatea bazelor de date, care pot fi sparte sau accesate şi de persoane suspecte, iar pacientul vizat devine vulnerabil şi viaţa lui poate fi pusă în pericol. În ce constă anume fragilitatea cardurilor de sănătate deducem din opinia autorizată a preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie: el afirmă; „cardul de sănătate cu microcip este un abuz din partea statului şi comportă riscuri pe toate planurile”[4]. El aduce următoarele argumente:

 • Cardul este numai „aparent” în favoarea asiguraţilor.
 • Este periculos să fie puse informaţiile medicale personale pe microcip, deoarece acesta nu este protejat. Oricine are un cititor de cipuri compatibil poate afla tot. Acest lucru violează drepturile la intimitate și la demnitate ale persoanei și poate aduce mari prejudicii.
 • La Consiliul Europei există o presiune imensă din partea firmelor de asigurări pentru a deveni legal accesul la informaţiile despre sănătatea oamenilor…forţa financiara uriaşă a acestor „rechini” face ca datele despre posibilele boli ale oamenilor să ajungă la ei, pe birou, pentru ca ei să ştie dacă fac sau nu poliţele de asigurare şi la ce preţ.
 • Există riscul discriminării persoanelor pe baza informaţiilor personale asupra stării de sănătate, atâta vreme cât acestea nu mai sunt protejate.
 • Datele medicale pot fi utilizate inclusiv pentru a distruge o persoană, mai ales într-o societate conflictuală, ca cea din România.
 • Exista o tendinţă, din partea Statului, spre autoritarism, în sensul de a  cunoaşte totul despre cetăţeni şi  de a-i controla.
 • Este o încercare de abuz din partea statului și nu există dezbateri publice.
 • Se introduce o nouă taxă, fără să întrebe populaţia, deşi românii plătesc asigurările de sănătate.
 • In privinţa donării de organe: vom intra în circuitul European şi vom trimite numărul de organe disponibile spre alte ţări. Şi dacă ar exista mai mulţi donatori de organe… nu vor exista mai multe transplanturi în ţara noastră pentru că fondurile disponibile pentru transplanturile de organe sunt limitate, iar creşterea numărului de donatori ar depăşi limita bugetară. Cui vor folosi organele luate de la romani? Ce bani și ce organisme sunt în joc? Cine va apăra „prostimea” de cei care vor dori să le comercializeze organele pe milioane şi milioane de euro sau dolari?
 • Ca să înţelegem mai bine: în Spania (unde există acordul prezumat  din partea familiei pentru prelevarea de organe) – s-a ajuns la puternice discriminări împotriva imigranţilor, care nu au familiile alături de ei…deci nu are cine să-i apere de reţelele de „transplant de organe”.
 • Medicii sunt şi ei oameni… Dacă ne uităm la istoria sec. XX,  o să vedem că medicii erau cei care făceau experimente în lagărele de concentrare naziste, medicii erau cei care făceau abuzuri în domeniul psihiatric…şi în cazul transplantului de organe tot medicii pot ajunge la abuzuri dacă legea și autorităţile permit şi încurajează…Cardul cu microcip poate da ocazia unor medici certați cu deontologia profesională să facă abuzuri.
 • Ultimul exemplu este A1H1 (gripa porcină). În acest moment s-a dovedit că cei care au întreţinut spaima au avut… contracte cu firmele care au produs vaccinurile[5].
 • Cardul de sănătate poate creia mari dificultăţi birocratice şi poate chiar împiedica accesul la serviciile medicale și la desfășurarea actului medical într-un mod fluent și firesc.
 • Cardul de sănătate este „arma” cu care guvernanţii vor să scoată de la români sume uriaşe de bani, un „furt al secolului” săvârşit în dauna celor care plătesc legal asigurările de sănătate dar…nu vor card de sănătate”[6].

Dilema care se naşte este următoarea: nu s-ar face cea mai mare nedreptate celor care, plătesc toate taxele şi impozitele legate de asigurările de sănătate şi din motive de conştiinţă sau de neîncredere în sistemul de sănătate informatic, nu doresc să primească cardul biometric de sănătate? Drept urmare, aceştia, cu toate că sunt la zi cu plata contribuţiilor de sănătate, pentru că nu au acceptat cardul, nu pot beneficia de serviciile de sănătate, deoarece nu există alternativă, ceea ce creează o discriminare ucigaşă, întrucât împiedică accesul la serviciile medicale, tocmai celor, pe care legea îi îndreptăţeşte, să fie beneficiarii seriviciilor medicale, întrucât sunt cu plata la zi la CAS, iar tocmai cardul de sănătate nedorit de ei, îi elimină şi-i condamnă la moarte? Nu credeți că un card de evidență a sărăcie românilor, pentru eradicarea ei ar fi mai benefic?

Despre Alex Imreh

http://www.aleximreh.ro http://www.facebook.com/alex.imreh 0742-669918
Acest articol a fost publicat în Anti-cip și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cardul de sănătate e doar o fațadă, adevărata problemă este DES – Dosarul de Sănătate, parte din viitorul control totalitar

 1. Pingback: Cardul de sănătate e doar o fațadă, adevărata problemă este DES – Dosarul de Sănătate, parte din viitorul control totalitar |

 2. JE zice:

  Problema este mai grava de atat. Alte „entitati” deja au acces la datele personale ale romanilor:
  http://www.cotidianul.ro/israelul-controleaza-si-datele-personale-ale-romanilor-156386/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s