a3f

Inițiativa a3f încearcă să pornească un instrument politic pentru candidați independenți susținuți de grupuri civice, instrument care să reprezinte pe cei care se declara ‘apolitici’, acea majoritate care s-a săturat și de usl și de pdl și de toate făcăturile lor. Nu un partid in sens tipic, doar un instrument pus la dispoziția unei uniuni de grupuri civice, pentru a se putea implica în viața cetăților persoane care nu sunt legate de actuala clasa politică. De aceea promovăm structurarea unor grupuri civice omogene, eficiente și colaborarea dintre aceste grupuri.

Proteste/acțiuni anti-cianură, anti-frack, sau pentru alte cauze, pot avea o finalitate decisivă, doar dacă se transformă într-un război dus acolo unde se iau deciziile, ca să atacăm  cauzele reale, problemele structurale, nu doar simptomele. Oameni care vor să își asume responsabilități în viața comunităților sunt complet dezavantajați de legea română daca vor sa candideze ca independenți. Majoritatea populației este scârbită de politică pentru ca urmașii nomenclaturii comuniste au monopolizat puterea politică, economică, mediatică, pentru că toate partidele actuale provenite din fsn servesc doar interese oligarhice si corporatiste.

a3f este o comunitate informală care promovează sintagma a3f și inițiativa a3f. Sintagma ‘a3f’ are 3 sensuri:

Primo: nici 1] comunism, nici 2] capitalism sălbatic neoliberal ci 3] modelul economic care poate fi numit economie civicăcapitalism popular molecular sau distributism. Doar schimbările structurale pot  trata adevărata boală, problemele ecologice sunt doar simptome, corupția este doar un mecanism. Modelul emilian nu exclude economia de stat, nici marile companii gen Dacia Pitești, iar trecerea spre acest model nu are nici o legătura cu naționalizări sau cine știe ce extremisme, utopii. În ultimii 25 de ani, toate partidele, guvernările feseniste, au practicat politici neoliberale, au favorizat oligarhiile și monopolurile. Prin măsuri graduale se poate inversa cursul istoriei, pentru a favoriza imm-urile și economia participativă. Este un model care funcționează acum în multe țări dezvoltate. Salariul mediu în Emilia-Romagna este aproape dublu față de restul Italiei, cam 45% din valoarea PIB-ului fiind creată în întreprinderi participative, un om un vot.

Dar timp de câțiva ani nu poate fi vorba decât de candidați independenți, care să candideze pe listele unui instrument politic comun, oameni normali care să nu fie controlați de nici un partid al mafiocrației, care să aducă normalitate în administrațiile locale și să aplice soluții pragmatice de dezvoltare durabilă.

Secundonici 1] usl nici 2] pdl/albă ca zăpada ci 3] ceva cu totul nou, opus lor. Acesta este cadrul în care dorim să pornim ‘instrumentul’, un nou mod de a face politică, împotriva actualei clase politice.

Tertio: sensul folosit de Cătălin Popa în 15.09.13:  dacă 1] este executivul și 2] este legislativul atunci 3] este societatea civilă, strada ‘apolitică’. Spune Cătălin: Discursul meu reia de câteva ori poziționarea noastră în timp și loc (aici și acum), în care situează apoi subiecții – noi, strada, ca o a treia fortă. În construcția frazelor am opus sistematic pe ‘voi’ – politicienii, i.e. executiv plus legislativ, lui ‘noi’ – strada, o a treia fortă.

Inițiativa a3f este definită acum în primul rând prin oameni, de lista a3f. Oameni care spun că avem nevoie de o alternativă reală dincolo de comunism și capitalism sălbatic, dincolo de falsa dihotomie usl / pdl (albă ca zăpada), o alternativă care să se bazeze pe noua societate civilă ‘apolitica’, pe marea majoritate care nu are cu cine să voteze, scârbită de actuala clasă politică.

Ani de zile lucrurile pot fi simplificate la maxim. a3f poate fi o uniune de grupuri locale și de grupuri de rezistență pe diverse cauze (anti-frack, anti-cianură, ..), care subscriu la o listă de idei umbrelă. Aceste grupuri au nevoie doar de o minimă coordonare prin reprezentanți în a3f, se adună ca să sprijine candidați independenți proprii, pe listele unui instrument comun. Instrumentul va fi astfel minimal și distribuit, organizat în rețea nu ierarhic, conform principiului subsidiarității.

Putem încerca astfel să replicăm în cât mai multe localități, fenomenul Nicușor Dan, care a constat nu atât în candidatul credibil, cât în voluntarii care l-au sprijinit și în acel 9% care l-a votat, pentru că a dorit cu disperare o alterantivă. Majoritatea celor care au ieșit în stradă în septembrie 2013, vor să rămână, și e bine să ramână în zona apolitică, dar ei pot vota / sprijini, candidați independenți credibili, pe listele a3f.

2 răspunsuri la a3f

  1. Perfect de acord,Romania are posibili viitori prim-ministri,presedinte,etc.As adauga {sau poate mi-a scapat},ca primarii sa fie apolitici,sa aiba genialitatea unui bun gospodar,si atat.Reteaua formata de primari si partidele lor,s-a creat pe o baza solidificata in 50 de ani de comunism,si face parte din sistemul infect prin care Romania isi anihileaza valorile.

  2. Pingback: Obiectiv final – economia civică, după modelul emilian. Calea – o îmbinare între o bază civilă larg distribuită și un leadership vizionar/charismatic. Resursele există, mai trebuie structurare. | Alex Imreh

Lasă un comentariu